Λαγκάρντ: Μέτρια εως καθόλου η παγκόσμια ανάπτυξη – Τι είπε για την Ελλάδα

Λ

Μια ακόμα συνέντευξη της Λαγκάρντ, που επαναλαμβάνει για ποιους λόγους δεν θα πρέπει να περιμένουμε ανάπτυξη, σε ποιες χώρες και γιατί • Τι λέει για την Ελλάδα η επικεφαλής του ΔΝΤ – της Αμερικάνικης αυτής κερδοσκοπικής επιχείρησης

Η συνέντευξη δόθηκε στη δημοσιογράφο του pbs.org/newshour

JUDY WOODRUFF: Ένα από τα κύρια μηνύματα σας σήμερα είναι ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη – ναι, μεγαλώνει, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, όχι τόσο γρήγορα όσο θα θέλατε.

Και πήγατε ακόμα πιο πέρα, λέγοντας ότι η ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον πρόκειται να περικοπεί. Τι εννοείτε με αυτό, και γιατί συμβαίνει αυτό;

Κριστίν Λαγκάρντ: Η σημερινή ανάπτυξη υποδεικνύει ότι η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη, και, δυστυχώς, είναι πολύ μέτρια και άνιση. Αυτό είναι για το βραχυπρόθεσμο.

Αλλά αυτό που βλέπουμε επίσης είναι ότι το αναπτυξιακό δυναμικό, που είναι η ανάπτυξη για το αύριο και μεθαύριο, έχει επηρεαστεί σοβαρά από τα σημάδια της οικονομικής κρίσης, από κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι ‘αυτό, και το οποίο είναι η γήρανση του πληθυσμού, καθώς και από η πολύ χαμηλή παραγωγικότητα.

Έτσι, αυτό που κινδυνεύει είναι η νέα μέτρια για να γίνει πραγματικότητα. Κι αυτό μπορεί να αποφευχθεί. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την μακροοικονομία, στο μέτωπο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και από την άποψη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία.

JUDY WOODRUFF: Θα ήθελα επίσης να σας ρωτήσω σχετικά με τη γήρανση του πληθυσμού. Είπατε …

Κριστίν Λαγκάρντ: Δηλαδή, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά.

JUDY WOODRUFF: Ότι δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για γι’ αυτό – σωστά; Είναι πραγματικά κάτι που ελπίζετε να πάει καλύτερα;

Κριστίν Λαγκάρντ: Ξέρετε, ο συνολικός παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί.

Το θέμα που προσπαθούσα να πω είναι ότι, στις προηγμένες οικονομίες και σε μερικές από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, όπως η Κίνα, για παράδειγμα, ο πληθυσμός γηράσκει, και είναι οι χώρες που μπορούν να δώσουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Σε μια χώρα όπως η Ιαπωνία, ο πληθυσμός δεν αυξάνεται. Γερνάει. Ωστόσο, υπάρχει ένα τεράστιο εργατικό δυναμικό που είναι αναξιοποίητο αυτή τη στιγμή, οι γυναίκες.

Έτσι, αυτό που λέω είναι ότι εσείς και εγώ θα γεράσουμε. Δεν μπορούμε να το σταματήσουμε αυτό. Αλλά τα μέτρα μπορούν να ληφθούν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να φέρουν περισσότερους ανθρώπους στις αγορές εργασίας, όπου θα εξαπολύσουν αξία.

JUDY WOODRUFF: Λοιπόν, δεν μπορούμε να μιλάμε για την Ευρώπη, χωρίς να μιλάμε για την Ελλάδα. Πήρατε την αναμενόμενη πληρωμή – το ΔΝΤ, σήμερα, από την Ελλάδα.

Κριστίν Λαγκάρντ: Ναι.

JUDY WOODRUFF: Νιώσατε ανακούφιση;

Κριστίν Λαγκάρντ: Μου είπε ο Υπουργός Οικονομικών, τον οποίο είδα την Κυριακή του Πάσχα, ότι θα γίνει η πληρωμή. Και η πληρωμή έχει γίνει. Έτσι, αυτό είναι καλό.

Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι το υπόλοιπο της συνομιλίας μας να εφαρμοστεί επίσης, ενεργοποιούμε και επιταχύνουμε τον διάλογο, τις συζητήσεις των μεταρρυθμίσεων που οι ελληνικές αρχές πρότειναν να κάνουμε, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του συμβολαίου που έχουν με τους ευρωπαίους εταίρους.

JUDY WOODRUFF: Λοιπόν, αυτό είναι που θέλω να σας ρωτήσω σχετικά, γιατί ξέρουμε ότι η Ελλάδα, ακόμη κι  αν κάνει την πληρωμή της, είναι στα πρόθυρα κάποιων τεράστιων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών, η υψηλή ανεργία, 25 τοις εκατό. Αυτά τα μέτρα λιτότητας έχουν επιβληθεί. Το κεφάλαιο φεύγει από τη χώρα. Είδα τον αριθμό ποσού 25.000 δισ, δολαρίων.

Τι κάνει το ΔΝΤ, αν μη τι άλλο, για να διευκολύνει μερικά από τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα;

Κριστίν Λαγκάρντ: Ξέρεις, για την ελληνική οικονομία, τα περισσότερα από τα δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ληφθεί, σε τέτοιο βαθμό ώστε η χώρα, το 2014, κατά πάσα πιθανότητα, ελπίζουμε και το 2015, θα παραδώσει ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Αλλά αυτό που είναι απολύτως αναγκαίο και δεν έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια, είναι σε βάθος διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση του δυναμικού της ελληνικής οικονομίας, για να βγάλει από το αδιέξοδο την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και να δοθεί πρόσβαση σε θέσεις εργασίας για τους νέους.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Το βρεφικό γάλα πωλείται μόνο στα φαρμακεία. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος γι ‘αυτό. Έχει δοκιμαστεί. Η λιανική αγορά μπόρεσε να το πουλήσει για λίγο, οι τιμές μειώθηκαν. Μετά επανήλθε γρήγορα πίσω στα φαρμακεία. Αυτό δεν είναι καλή ιδέα.

Οι μεταφορές είναι πολύ ψηλά οργανωμένες και εμποδίζουν την πρόσβαση σε νέους παίκτες και νεοεισερχόμενους. Το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι καταδικασμένο να ζυγίζει τόσο πολύ για την ελληνική οικονομία, η οποία δεν θα είναι βιώσιμη. Θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί.

 

JUDY WOODRUFF: Και πολύ γρήγορα, για εκείνους τους Αμερικανούς που βλέπουν και λένε, μια στιγμή, αυτά είναι στην άλλη άκρη του ωκεανού, δεν μας επηρεάζει πραγματικά, ποια είναι η απάντηση;

Κριστίν Λαγκάρντ: Νομίζω ότι ο κόσμος είναι τόσο αλληλένδετος, η αστάθεια σε κάθε γωνιά του κόσμου πρόκειται να επηρεάσει όλες τις άλλες γωνίες. Και όλοι έχουν συμφέρον στη σταθερότητα, προβλεψιμότητα, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, παρά στον κίνδυνο αστάθειας.

JUDY WOODRUFF: Ένα άλλο θέμα που θέλω να σας ρωτήσω, που ξέρω ότι πρόκειται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, κι αυτό είναι η κίνηση της Κίνας να δημιουργήσει μια νέα τράπεζα για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στις αναπτυσσόμενες χώρες, η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών.

Ξέρω ότι ήσασταν διπλωματική στις παρατηρήσεις σας γι΄αυτό, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που το βλέπουν και λένε, ότι αυτό είναι πιθανώς κάτι που θα μπορούσε να υπονομεύσει το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα. Συμμερίζεστε αυτές τις ανησυχίες;

Κριστίν Λαγκάρντ: Εγώ όχι, διότι το ΔΝΤ δεν είναι στην επιχείρηση της χρηματοδότησης των υποδομών. Δεν είναι αυτός ο λόγος που έχει συσταθεί για πριν 70 χρόνια.

Η αποστολή μας είναι η οικονομική σταθερότητα. Γι ‘αυτό και δεν ανταγωνίζονται καθόλου με τη δραστηριότητα που προβλέπεται από τον AIIB. Αλλά, ξέρετε, είναι μια πρωτοβουλία που θα χρηματοδοτηθούν οι υποδομές.Και αν αυτό γίνει αποτελεσματικά, με έργα καλά επιλεγμένα, και δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των χωρών, είναι καλό για την παγκόσμια οικονομία.

JUDY WOODRUFF: Και για όσους λένε ότι αυτό θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι οι ημέρες της αμερικανικής οικονομικής υπεροχής μπορεί να πλησιάζουν στο τέλος τους, επειδή οι Κινέζοι μπορεί να τραβήξουν μαζύ τους δεκάδες των άλλων χωρών, ακόμη και αμερικανούς συμμάχους,, υπογράφοντας με την εν λόγω τράπεζα;

Κριστίν Λαγκάρντ: Λοιπόν, αυτό είναι ένα νέο οικονομικό τοπίο. Δεν είμαστε πλέον σε μια κατάσταση όπου η Κίνα ήταν μια χώρα με χαμηλό εισόδημα, με αναπτυσσόμενη οικονομία, και το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες αναδυόμενες αγορές.

Έτσι, με το νέο τοπίο, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να παίξουν το ρόλο τους και να ασκήσουν την ηγεσία τους. Για παράδειγμα, είναι κύριος μέτοχος μου, όμως αυτό μόνο του δεν επικυρώνει τη μεταρρύθμιση προκειμένου να μειωθεί η εκπροσώπηση των Ευρωπαίων και να αυξηθεί η εκπροσώπηση των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς, για την ενίσχυση του ΔΝΤ, το οποίο είναι ένα εργαλείο σταθερότητας.

Έτσι, ελπίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσφέρουν πραγματικά στην ηγετική τους δέσμευσή.

JUDY WOODRUFF: Και αυτή ήταν η απόφαση από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Κι αυτό βοήθησε να οδηγήσει σε απόφαση της Κίνας να δημιουργήσει την εν λόγω τράπεζα.

Κριστίν Λαγκάρντ: Μπορεί να ήταν στο πίσω μέρος του μυαλού των κινεζικών αρχών.Δεν ξέρω ποια ήταν η διαδικασία, αλλά είναι σίγουρα στα χέρια των αρχών των ΗΠΑ, του Κογκρέσου και της εκτελεστικής εξουσίας, να εφαρμόσουν στην πράξη την ηγεσία που τόσο πολύ χρειάζεται.

Συμπεράσματα:

  • Ανάπτυξη στις ήδη ανεπτυγμένες χώρες προβλέπεται για ένα διάστημα μέτρια και στη καθόλου
  • Το μεγάλο πρόβλημα είναι η γήρανση του πληθυσμού που, όπως ομολογεί η ίδια, υφίσταται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες συν την Κίνα (μένει απέξω μόνο η Ινδία και η Αφρική, στην μεν πρώτη άρχισαν προγράμματα εθελουσίας στειρότητας, στη δεύτερη, ξεπαστρεύουν πληθυσμούς με πείνα και με εμβόλια με γενετικό υλικό για στειρότητα – για να δείτε πως λένε ψέματα για υπερπληθυσμό)
  • Θέλουν να βγάλουν στην παραγωγή και την τελευταία γυναίκα του πλανήτη που παραμένει νοικοκυρά – κάτι που στις ανεπτυγμένες χώρες θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ανεργία ή θα ρίξει πολύ περισσότερο το μεροκάματο
  • Οι μεταρρυθμίσεις -παγκόσμια- δεν έχουν τελειωμό (τώρα τους φταίει το βρεφικό γάλα για να πάρουμε τη δόση μας;)
  • Και οι συντάξεις όσο περνούν τα χρόνια ολοένα και θα μειώνονται, αφού θα μειώνονται και οι εισφορές στα ταμεία, λόγω ανεργίας και λόγω γήρανσης του πληθυσμού.

ΑΥΤΉ είναι η αλήθεια και αυτή είναι η πραγματικότητα που οι ίδιοι έφτιαξαν επιβάλλοντας μείωση των γεννήσεων με τον ένα ή άλλο τρόπο στις παραγωγικές χώρες -καριέρες για τη γυναίκα, 1-2 παιδιά ανά οικογένεια, αύξηση στειρότητας, αύξηση ομοφυλοφιλίας, αύξηση θανάτων λόγω καρκίνου (κι άλλων ασθενειών λόγω δυτικού τρόπου ζωής και διατροφής), αύξηση αυτοκτονιών.

Με λίγα λόγια και όπως γράψαμε και ξαναγράψαμε:

Επέρχεται Κοινωνικός και Οικονομικός Αρμαγεδδών

Αφιερωμένο σε όσους ελπίζουν ότι με αυτό ή εκείνο το νόμισμα θα γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική και θα βρεθούμε όλοι με δουλειές. Η ελίτ, απλά, ΔΕΝ επενδύει άλλο. Παίζει τα λεφτά της στις αγορές και βγάζει κέρδη δανείζοντας και στύβοντας τους χρεωμένους, μέχρι αυτοί να εξαφανιστούν ή να φαγωθούν μεταξύ τους.

Το ζητούμενο είναι η δραματική μείωση μείωση πληθυσμών σε βάθος χρόνου, γιατί, όπως λένε, είναι πιο εύκολο πλέον να μας σκοτώσουν, παρά να μας ελέγξουν…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη