Πώς η Παγκόσμια Τράπεζα αθέτησε την υπόσχεσή της για την προστασία των φτωχών

Π

3,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φυσικά ή οικονομικά εκτοπιστεί από το 2004, λόγω έργων που υποστηρίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, ο δανειστής διατηρεί μια σειρά από πολιτικές «διασφάλισης» που ισχυρίζεται ότι έχουν επιφέρει ένα πιο ανθρώπινο και δημοκρατικό σύστημα της οικονομικής ανάπτυξης.

ΠΤ δανεισμόςΟ πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα υψηλότερος, επειδή η Τράπεζα συχνά αποτυγχάνει να μετρήσει τον ακριβή αριθμό των ατόμων που πλήττονται από τα έργα της.

Οι κυβερνήσεις που δανείζονται χρήματα από την τράπεζα δεν μπορούν να αναγκάσουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χωρίς προειδοποίηση. Έχει γίνει έξωση σε πολλές οικογένειες για να ανοίξει ο δρόμος για φράγματα, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας ή άλλα μεγάλα έργα, οι οποίες πρέπει να επανεγκατασταθούν και η επιβίωσή τους να αποκατασταθεί.

Η δέσμευση της τράπεζας, λέει, είναι να «μην κάνει κακό» στους ανθρώπους ή το περιβάλλον.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει αθετήσει την υπόσχεσή της.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η τράπεζα συχνά αθετεί να επιβάλει τους κανόνες της, με καταστροφικές συνέπειες για ορισμένους από τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους ανθρώπους στον πλανήτη, δείχνει μια έρευνα από τη Διεθνή Κοινοπραξία των δημοσιογράφων που διενεργούν έρευνες.

overview-full-ef0f4a0f315b3639fa427fee37104e37
Ένας ψαράς στο Mundra της Ινδίας, ετοιμάζεται για ψάρεμα. Οι ντόπιοι λένε ότι τα έργα της Παγκόσμιας Τράπεζας στην περιοχή έχει εξαντλήσει τα ιχθυαποθέματα.

Μια ομάδα με περισσότερους από 50 δημοσιογράφους από 21 χώρες, πέρασε σχεδόν ένα χρόνο συλλέγοντας στοιχεία που τεκμηριώνουν την αποτυχία της τράπεζας για την προστασία των ανθρώπων, στο…

“όνομα της προόδου”. Η ομάδα αναφοράς ανέλυσε χιλιάδες αρχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, συνεντεύξεις εκατοντάδων ανθρώπων και να αναφέρεται στις χώρες της Αλβανίας, τη Βραζιλία, την Αιθιοπία, την Ονδούρα, τη Γκάνα, Γουατεμάλα, Ινδία, Κένυα, το Κοσσυφοπέδιο, τη Νιγηρία, το Περού, τη Σερβία, το Νότιο Σουδάν και την Ουγκάντα.

Ποια είναι η Παγκόσμια Τράπεζα;

Ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι πιο διάσημος δανειοδότης ανάπτυξης του πλανήτη, που χρηματοδοτεί εκατοντάδες κυβερνητικά έργα κάθε χρόνο στην προσπάθειά της υψηλόφρονης αποστολής του: την καταπολέμηση της μάστιγας της φτώχειας με την υποστήριξη νέων συστημάτων διαμετακόμισης, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, φράγματα και άλλα έργα, που πιστεύει ότι θα να βοηθήσουν να αναβαθμιστούν οι περιουσίες των φτωχών ανθρώπων.

Σε αυτές τις χώρες και σε άλλες, η έρευνα διαπίστωσε, η αθέτηση της τράπεζας έχει πλήξει κατοίκους αστικών παραγκουπόλεων, αγρότες, φτωχούς ψαράδες, κατοίκους δασών και ομάδες αυτοχθόνων – αφήνοντάς τους να αγωνίζονται για τα σπίτια τους, τη γη τους και τον τρόπο ζωής τους, μερικές φορές βλέποντας κατάφατσα το πρόσωπο του εκφοβισμού και της βίας.

Μεταξύ 2004 και 2013, η Παγκόσμια Τράπεζα και το τμήμα του δανεισμού του ιδιωτικού τομέα, το International Finance Corp., δεσμεύεται να δανείσει 455 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια για να χρηματοδοτήσει σχεδόν 7.200 έργα σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Χρυσωρυχείο στο Περού έχει καταστρέψει τα βοσκοτόπια - σας θυμίζει κάτι;
Χρυσωρυχείο στο Περού έχει καταστρέψει τα βοσκοτόπια – σας θυμίζει κάτι;

Κατά αυτήν την περίοδο, τα άτομα που πλήττονται από τις επενδύσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και το IFC κατέθεσαν δεκάδες καταγγελίες με τις εσωτερικές επιτροπές αξιολόγησης των δανειστών, που αποτελούνται από τους δανειστές και τους δανειζομένους, για την αποτυχία όσον αφορά τους  κανόνες διασφάλισης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του IFC.

Η Ηuffingtonpost έχει ένα εκτενέστατο ρεπορτάζ πάνω στο θέμα κι ένα εντυπωσιακό γράφημα των εξώσεων εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο στο όνομα του κέρδους και με το προσωπείο της ανάπτυξης.

Με την πρόφαση της προόδου, η Παγκόσμια Τράπεζα καταστρέφει τις ζωές πληθυσμών και το περιβάλλον, του οποίου μετά την καταστροφή ΕΠΊΣΗΣ χρεώνει στους πληθυσμούς – και οικονομικά και ηθικά.

Κι όλο αυτό, λέγεται Ατζέντα 21. Κι αξίζει να σημειωθεί, ότι όλα γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων και την παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος έχει τα δικά του οφέλη, βεβαίως βεβαίως…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη