Χίτλερ: Ο… “τεμπελάκος” που έγινε δικτάτορας!

Χ

Σαν σήμερα, 20 Απριλίου 1889, γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ, γιος του Αλοΐσιου Χίτλερ και της τρίτης γυναίκας του, Κλάρα Χίτλερ.

Αγνώστου παππού, από πλευράς του πατέρα του, με πολλές ενδείξεις η καταγωγή του να είναι Εβραϊκή. Ο Αλοΐσιος ήταν εξώγαμο παιδί της υπηρέτριας  Άννας Μαρίας Σίκλγκρουμπερ, γι’ αυτό και αργότερα θέλησε να αλλάξει το όνομα, κάνοντας το Χίλτερ, επειδή ήθελε να αποκτήσει «έντιμο» όνομα, πράγμα που θα χρειαζόταν στην καριέρα του ως δημόσιος υπάλληλος.

Καθώς ο Αδόλφος Χίτλερ δεν γνώριζε ποιος ήταν ο πραγματικός παππούς του, λέγεται ότι κατόπιν δικής του εντολής ο τότε δικηγόρος του, Χανς Φρανκ ανέλαβε να διεξάγει μια μυστική έρευνα η οποία έδωσε ενδείξεις ότι πραγματικός παππούς του ήταν ένας Εβραίος από το Γκρατς, στο σπίτι του οποίου είχε εργαστεί ως υπηρέτρια η Άννα Μαρία Σίκλγκρουμπερ.

Εβραίος κατά το ένα τέταρτο

Hitler childΜε το θέμα της εβραϊκής καταγωγής έχουν ασχοληθεί πολλοί ιστορικοί, κάποιοι επιβεβαιώνοντας κι άλλοι προσπαθώντας να το διαψεύσουν, όμως ο Βέλγος ιστορικός Μαρκ Βερμέερεν και ο συμπατριώτης του δημοσιογράφος Ζαν-Πολ Μιούλντερς κατάφεραν να πάρουν δείγματα σιέλου από 39 συγγενείς του Χίτλερ, ανάμεσά τους και έναν αυστριακό αγρότη, εξάδελφό του, που κατονομάζεται μόνο ως «Νόρμπερτ Χ».

Όπως έγραψαν στο περιοδικό «Κnack», από τις γενετικές εξετάσεις που έγιναν προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις πως ο ηγέτης των ναζί είχε βιολογικούς δεσμούς με τις «υπάνθρωπες» φυλές που θέλησε να εξολοθρεύσει- και πως δεν ήταν ούτε «αγνός» ούτε «Αριος».

Μια απλοομάδα, ένα σύνολο χρωμοσωμάτων Υ, που βρέθηκε στα δείγματα, (η Ηaplogroup Ε1b1b1), είναι σπάνια στη Γερμανία και γενικότερα στη Δυτική Ευρώπη: «Απαντάται συχνότερα στους Βερβέρους του Μαρόκου, στην Αλγερία, τη Λιβύη και την Τυνησία, καθώς και μεταξύ των Ασκενάζι και Σεφαραδιτών Εβραίων», σημείωσε ο Μαρκ Βερμέερεν. Στην πραγματικότητα, η Ηaplogroup Ε1b1b1 συνιστά το 18-20% των χρωμοσωμάτων Υ των Ασκενάζι και το 8,6%-30% των χρωμοσωμάτων Υ των Σεφαραδιτών. «Με βάση αυτό, μπορεί κανείς να συνάγει ότι ο Χίτλερ είχε συγγένεια με λαούς που μισούσε», πρόσθεσε ο Πολ Μιούλντερς.

Σύμφωνα με το περιοδικό, οι εξετάσεις DΝΑ πραγματοποιήθηκαν με τα αυστηρότερα εργαστηριακά πρότυπα. Δεν είναι η πρώτη φορά, υπενθυμίζει η «Daily Τelegraph», που οι ιστορικοί αποδίδουν εβραϊκή καταγωγή στον Αδόλφο Χίτλερ. Κάποιοι δηλώνουν πεπεισμένοι πως ο πατέρας του, Αλόις, ήταν νόθο τέκνο μιας υπηρέτριας ονόματι Μαρία Σκίκελγκρουμπερ και ενός 19χρονου Εβραίου ονόματι Φράνκενμπεργκερ – δηλαδή ότι ο Χίτλερ ήταν κατά το ένα τέταρτο Εβραίος. Λέγεται μάλιστα πως ο ανιψιός του Πάτρικ είχε επιχειρήσει να εκβιάσει τον θείο του με αυτό το «όπλο». Ο Χίτλερ είχε ζητήσει από τον δικηγόρο του, Χανς Φρανκ, να διερευνήσει τους ισχυρισμούς και λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου διακήρυξε πως «δεν είχαν καμία βάση».

Ανεπίδεκτος μάθησης λόγω… τεμπελιάς!

Σε μια ροπή προς την τεμπελιά, οφείλεται η αποτυχία του στο γυμνάσιο, παρότι στο δημοτικό εθεωρείτο καλός μαθητής. Οι γονείς του τον είχαν γράψει στο τεχνικό γυμνάσιο (Realschule) του Λιντς, το οποίο ήταν προσανατολισμένο στις θετικές σπουδές. Εκεί όμως, ο νεαρός Χίτλερ απέτυχε τελείως. Δύο φορές έμεινε μετεξεταστέος και μια τρίτη φορά πέρασε μετά από ειδική εξέταση. Οι έλεγχοί του πάντα ανέφεραν «έλλειψη φιλοπονίας» και τα μόνα που τον ενδιέφεραν ήταν η γυμναστική, η μουσική και το σχέδιο, όπου σε αυτά είχε ικανοποιητικές ή καλύτερες επιδόσεις. Το 1905, οι βαθμοί του ήταν στα Γερμανικά, τα μαθηματικά και τη στενογραφία ήταν και πάλι μη ικανοποιητικοί, ενώ είχε αποτύχει και στην ιστορία και τη γεωγραφία, μαθήματα για τα οποία αργότερα ο ίδιος ισχυριζόταν ότι είχε κλίση κι ότι ήταν ο καλύτερος μαθητής στην τάξη.

Στην τρίτη σχολική χρονιά οι βαθμοί του ήταν τόσο κακοί που φαινόταν πως θα απορριφθεί ξανά. Επειδή, όμως, είχε πεθάνει ο πατέρας του, και κατόπιν παράκλησης της μητέρας του, το σχολείο δέχτηκε να τον προβιβάσει, αλλά με τον όρο ότι… μετά θα άλλαζε σχολείο. Έτσι την επόμενη σχολική χρονιά ο Χίτλερ γράφτηκε στο αντίστοιχο σχολείο του Στάγιερ (Steyr), που ήταν λιγότερο απαιτητικό. Ο πρώτος του έλεγχος κι εκεί ήταν απογοητευτικός και, αργότερα, ο Χίτλερ θυμόταν πως, όντας μεθυσμένος, τον χρησιμοποίησε ως χαρτί τουαλέτας και αναγκάστηκε να ζητήσει δεύτερο αντίγραφο από το σχολείο. Το φθινόπωρο του 1905, οι βαθμοί του ήταν και πάλι κακοί και η μητέρα του του επέτρεψε να εγκαταλείψει οριστικά το σχολείο, σε ηλικία 16 ετών, χωρίς να πάρει απολυτήριο. Αν και αργότερα προσπάθησε να δικαιολογήσει την αποφασή του αυτή με τις καλλιτεχνικές του κλίσεις, ο κυριότερος λόγος που παράτησε το σχολείο φαίνεται να ήταν ότι απέτυχε και πάλι να προβιβαστεί.

Αργότερα (στο Mein Kampf) o Χίτλερ παρουσίασε τις αποτυχίες αυτές ως ένα είδος αντίστασης εναντίον του πατέρα του, ο οποίος επέμενε να τον κάνει κι αυτόν δημόσιο υπάλληλο, παρότι εκείνος ήταν αποτυχημένος. 

Καλών τεχνών και στρατός

images-1Για δύο χρόνια, από το 1905 ως το τέλος του 1907, ο Χίτλερ περνούσε τον καιρό του χωρίς να προσπαθεί για κάτι συγκεκριμένο, ζώντας «μια ζωή παρασιτικής τεμπελιάς», όπως αναφέρει σύγχρονος ιστορικός. Η οικογένεια είχε μετακομίσει σε άνετο διαμέρισμα στο Λιντς. Ο Αδόλφος σχεδίαζε, ζωγράφιζε, διάβαζε και ονειροπολούσε. Τα βράδια πήγαινε με τον μοναδικό του φίλο, τον Άουγκουστ Κούμπιτσεκ (August Kubizek) στο θέατρο ή στην όπερα όπου παθιαζόταν με τα έργα του Βάγκνερ, και μετά έπεφτε αργά για ύπνο και κοιμόταν μέχρι αργά το πρωί. 

Παρόλες τις συμβουλές των συγγενών του να βρει κάποια δουλειά, ο Χίτλερ ήθελε να σπουδάσει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης. Η Ακαδημία απέρριψε δύο φορές την αίτησή του (1907 και 1908), λόγω… έλλειψης ταλέντου! Συνειδητοποιώντας ότι ακόμη και η πραγματική του κλίση, η αρχιτεκτονική, ήταν πέρα από τις δυνατότητές του, ο Χίτλερ εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια να βρει δουλειά ή έστω να μάθει μια τέχνη. 

Τον Φεβρουάριο του 1908, μετά τον θάνατο της μητέρας του που τον “χαρτζιλίκωνε”  εγκαταστάθηκε τελικά στη Βιέννη. Εκεί… απ’ ό,τι φαίνεται, έκανε και τις πρώτες του επαφές με οργανώσεις μυστικισμού και εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα της κατοπινής αντισημιτικής ιδεολογίας που αργότερα θα γίνουν σημαία του Κινήματος του. Είναι προφανές, ότι κάποιοι επιτήδειοι, ανακάλυψαν, επιτέλους, ποιο ήταν το “κρυφό’ ταλέντο του Χίτλερ το οποίο και σιγά σιγά καλλιέργησαν κατάλληλα ώστε να παίξει αργότερα το ρόλο του, την κατάλληλη στιγμή.

Όταν η Επιτροπή της Ακαδημίας τον απέρριψε για δεύτερη φορά, τα οικονομικά περιθώρια του Χίτλερ άρχισαν να στενεύουν. Το 1909 κατέληξε σε ένα ίδρυμα αστέγων στην οδό Μέλντεμαν (Meldemannstraße) και κέρδιζε λίγα χρήματα πουλώντας τις ζωγραφιές του με τα αξιοθέατα της Βιέννης. Στο Mein Kampf γράφει ότι εκείνο τον καιρό εξελισσόταν ο αντισημιτισμός του, πράγμα που είναι αμφίβολο, αφού στο ίδρυμα που ζούσε διατηρούσε σχέσεις με έναν Εβραίο, τον Γιόζεφ Νόιμαν (Josef Neumann), ο οποίος τον βοηθούσε στην πώληση των έργων του.

Με την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Χίτλερ κατατάχθηκε ως εθελοντής στον πρωσικό στρατό, στις 16 Αυγούστου 1914, και εστάλη στο δυτικό μέτωπο, με το του 16ο Βαυαρικό Σύνταγματος Εφέδρων Πεζικού Λιστ. Σε μια μάχη το σύνταγμά του έχασε το 70% της δύναμής του. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους προήχθη σε δεκανέα και αυτή ήταν η τελευταία προαγωγή του κατά τη διάρκεια του πολέμου. Στη συνέχεια ο λοχίας Άμαν, μετέπειτα βαρόνος του Τύπου στο Γ’ Ράιχ, τον πρότεινε για υπαξιωματικό (unteroffizier) και η διοίκηση του συντάγματός του συνεδρίασε για να εξετάσει αυτή την πρόταση. Ο Φριτς Βίντεμαν, τότε υπασπιστής του συντάγματος και μετέπειτα υπασπιστής του ίδιου του Φύρερ, μετά το τέλος του πολέμου βεβαίωνε ότι οι επικεφαλής έκριναν πως ο Χίτλερ… δεν διέθετε ηγετικά προσόντα!

Ως το φθινόπωρο του 1915, ο Χίτλερ ήταν το μοναδικός επιζών από τα αρχικά μέλη της διμοιρίας του. Στις 9 Νοεμβρίου έγινε αγγελιαφόρος του συντάγματος, ιδιότητα που στη συνέχεια αποσιώπησε όταν έγραψε το Mein Kampf, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πολέμησε στα χαρακώματα. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου πήρε το παράσημο του Σιδηρού Σταυρού Δεύτερης Τάξης. Το 1916 ο Χίτλερ τραυματίστηκε στο πόδι, κι αφού αναρρώσει, επέστρεψε στο μέτωπο. Το 1918 παρασημοφορείται με τον Σιδηρούν Σταυρό Πρώτης Τάξης.

imagesΣχεδόν όλοι οι βιογράφοι του Χίτλερ σημειώνουν την τεράστια απόκλιση μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μισού της ζωής του. Μέχρι την ηλικία των 30 ετών ήταν, σύμφωνα με τα αστικά μέτρα της εποχής του, ένας άνθρωπος χωρίς επαγγελματική καριέρα, χωρίς αξιόλογες σχέσεις και μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τον οποίο η Γερμανία είχε ηττηθεί, ήταν επίσης και ένας στρατιωτικός χωρίς προοπτικές και, κυρίως, χωρίς αναγνωρίσιμες ικανότητες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν εύλογα την άνοδο που επακολούθησε. Παρόλα αυτά, αυτός ο άνθρωπος αναρριχήθηκε, μέσα σε λίγα χρόνια, στην Καγκελαρία του Γερμανικού Ράιχ και, τελικά, έγινε δικτάτορας-κυρίαρχος του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης, ασκώντας καταστροφική επίδραση που μόνο λίγοι, πριν ή μετά από αυτόν, άσκησαν

Πως; Η απάντηση βρίσκεται στη Βιέννη των νεανικών του χρόνων, όπου ναι με χαζολογούσε “ανέμελα”, αλλά κάνοντας παρέα με τα κατάλληλα άτομα των γνωστών κλειστών και σκοτεινών ομάδων.

Γιατί, μπορεί να δήλωνε ότι μισούσε τους Εβραίους, αλλά δεν έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη ούτε για το Χριστό: Πώς ο Χίτλερ προσπάθησε να φέρει τα Χριστούγεννα στα μέτρα του (φωτό)

Απόρρητα έγγραφα του FBI που υποστηρίζουν ότι ο Χίτλερ δεν αυτοκτόνησε

Απόρρητα έγγραφα του FBI  αποκαλύπτουν ότι ο Αδόλφος Χίτλερ δεν αυτοκτόνησε ποτέ, αλλά φυγαδεύτηκε στην Αργεντινή. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο γερμανός ηγέτης αυτοκτόνησε στις 30 Απριλίου του 1945. Μαζί του ήταν η σύζυγός του, Εύα Μπράουν, με την οποία παντρεύτηκαν τα ξημερώματα τις 29ης Απριλίου. Ο Χίτλερ αυτοπυροβολήθηκε, ενώ η Μπράουν πήρε δηλητηριώδη χάπια. Τα πτώματα τους μεταφέρθηκαν στον κήπο του καταφυγίου, όπου τα περιέλουσαν με βενζίνη και τους έβαλαν φωτιά. Όταν ο Κόκκινος Στρατός έφτασε στο καταφύγιο, τίποτα δεν είχε απομείνει από τον Φύρερ, πέρα από την οδοντοστοιχία του.

Οι νέες αποκαλύψεις

Ένας ανώνυμος πληροφοριοδότης αντάλλαξε τα στοιχεία για την άφιξη του Χίτλερ στην Αργεντινή, με πολιτικό άσυλο στις Η.Π.Α. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, δύο βδομάδες μετά την εισβολή των σοβιετικών δυνάμεων στο Βερολίνο, δύο γερμανικά υποβρύχια έφτασαν στην Αργεντινή, μεταφέροντας υψηλόβαθμα στελέχη των Ναζί. Στο δεύτερο υποβρύχιο, βρισκόταν ο Χίτλερ και η Εύα Μπράουν. Τα υποβρύχια προσάραξαν στο νότιο άκρο της Αργεντινής, στον κόλπο του Σαν Βατίας. Στην περιοχή υπήρχαν πολλά μικρά χωριά, με γερμανικό πληθυσμό που θα καλωσόριζαν την άφιξη των Ναζί.

Ο πληροφοριοδότης ήταν ένας απ’ τους τέσσερις άντρες που υποδέχτηκαν τους Γερμανούς και περιέγραψε την εμφάνιση του Χίτλερ με ακρίβεια. Ο Γερμανός ηγέτης είχε ξυρίσει το χαρακτηριστικό μουστάκι του και ήταν φανερά ταλαιπωρημένος και αδυνατισμένος, καθώς υπέφερε από άσθμα και έλκος. Υποτίθεται ότι ο πληροφοριοδότης έδωσε την ακριβή τοποθεσία του ράντσου που έμενε ο Χίτλερ στα νότια των Άνδεων, αλλά τα στοιχεία δεν αναφέρονταν στα έγγραφα. Όμως οι ερευνητές εντόπισαν άρθρα εφημερίδων που περιέγραφαν την κατασκευή πολυτελούς έπαυλης βαυαρικού στυλ στους πρόποδες των Άνδεων.

Η εξαφάνιση του πτώματος του Χίτλερ γέννησε πλήθος θεωριών για την πιθανή φυγάδευση του. Μερικοί υποστήριζαν ότι ο Χίτλερ κρύφτηκε στην Ισπανία, άλλοι στην Ιταλία, ενώ υπήρχαν ορισμένοι που πίστευαν ότι ο Χίτλερ ζούσε ακόμα στη Γερμανία, έχοντας κάνει πλαστική εγχείρηση για να αλλάξει την εμφάνισή του. Μία από τις δημοφιλέστερες υποθέσεις ήταν ότι ο Χίτλερ φυγαδεύτηκε στην Αργεντινή αρκετό καιρό πριν από την πτώση του Βερολίνου και είχε αντικατασταθεί από σωσίες σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του. Υπήρχε μάλιστα η μαρτυρία μίας Γερμανίδας, κόρης ενός γνωστού πλαστικού χειρούργου, που διηγήθηκε ότι ο πατέρας της άλλαξε την εμφάνιση δύο αντρών για να μοιάσουν στον Φύρερ. Μετά την εγχείρηση, το ιατρείο του πατέρα της κάηκε ολοσχερώς και ο πατέρας της δολοφονήθηκε, μαζί με τον αδερφό της.

Τα νέα στοιχεία φέρουν μεγαλύτερη εγκυρότητα, αφού υποτίθεται ότι προέρχονται από το FBI και πολλά απευθύνονταν στον διευθυντή του οργανισμού, Τζ. Έντγκαρ Χούβερ. Σύμφωνα με τα έγγραφα, το FBI όχι μόνο γνώριζε για την απόδραση του Χίτλερ στην Αργεντινή, αλλά έκρυψε τα στοιχεία και δεν ερεύνησε ποτέ περαιτέρω την υπόθεση. Θα περίμενε κανείς ότι απόρρητα έγγραφα τέτοιας σημασίας δεν θα δίνονταν ποτέ στη δημοσιότητα, ειδικά απ’ τη στιγμή που αποκαλύπτουν ότι το FBI δεν έκανε καμία προσπάθεια εντόπισης και σύλληψης του φυγά. 

Αργότερα θα κυκλοφορήσει το ντοκιμαντέρ του Νόαμ Σάλεβ, «Reveal: Hitler in Argentina», που δίνει την δική του εκδοχή για την απόδραση του Χίτλερ στην Αργεντινή.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη