Πρόστιμα-μαμούθ $2,5 δισ. στη Deutsche Bank για χειραγώγηση του Libor

Π

Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα υποχρεώνεται να προχωρήσει στην απόλυση επτά υπαλλήλων του που ήταν αναμεμειγμένοι στο πολύκροτο σκάνδαλο. Το διατραπεζικό επιτόκιο Libor επηρεάζει τα επιτόκια δανείων αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων ανά τον κόσμο.

Πρόστιμα-ρεκόρ συνολικού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων επέβαλαν οι ρυθμιστικές Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, τη Deutsche Bank, για την εμπλοκή της στο πολύκροτο σκάνδαλο χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor.

Παράλληλα, ο γερμανικός κολοσσός υποχρεώνεται να προχωρήσει στην απόλυση επτά εκ των 29 υπαλλήλων του που έχουν βρεθεί να συμμετέχουν στη χειραγώγηση του βαρυσήμαντου επιτοκίου.

Οι αμερικανικές Αρχές καταγγέλλουν μάλιστα πως ο γερμανικός κολοσσός προσπάθησε επανειλημμένα να κατευθύνει τις έρευνες σε λάθος κατεύθυνση, κωλυσιεργώντας εσκεμμένα και καθυστερώντας στην παράδοση των απαραίτητων εγγράφων.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και παραδέχθηκε τον ρόλο της στη χειραγώγηση του Libor, βάσει του οποίου οι τράπεζες χρεώνουν η μια την άλλη, ιδίως για βραχυπρόθεσμες χορηγήσεις.

Το πρόστιμο των 2,5 δισ. δολαρίων περιλαμβάνει 600 εκατ. δολάρια που θα καταβληθούν στις ρυθμιστικές αρχές της Νέας Υόρκης, 800 εκατ. δολάρια προς την Επιτροπή Συναλλαγών Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων (CFTC), 775 εκατ. δολάρια προς το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και 344 εκατ. δολάρια προς τη βρετανική Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA).

Η Deutsche Bank είναι η έβδομη τράπεζα που τιμωρείται με πρόστιμα για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο του Libor, το οποίο επηρεάζει τα επιτόκια δανείων αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων ανά τον κόσμο.

Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο των 7ετών έως τώρα ερευνών ξεπερνούν τα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη