Ούτε Χριστό, ούτε Αλλάχ, λέει ο μέγας βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς!

Ο

Ο… αποκαλούμενος και «ροτβάιλερ του Δαρβίνου» εξελικτικός βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα και μίλησε ενώπιον πολυπληθούς κοινού το βράδυ της Παρασκευής στον πολυχώρο Hub.

Ο ίδιος ήταν προσκεκλημένος σε εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν τα Public και οι εκδόσεις Κάτοπτρον, προκειμένου να συζητήσει με το κοινό ποικίλα θέματα -ως “διάνοια” που θεωρείται- όπως για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα αλλά ακόμα και θέματα που αφορούν την θεωρία της εξέλιξης.

i-a4200a693c968f68c047603b2fafbcd1-dawkins_xmasΟ Ρίτσαρντ Ντόκινς είναι Βρετανός ηθολόγος, εξελικτικός βιολόγος και συγγραφέας βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης, γνωστός για τις απόψεις του σχετικά με τον αθεϊσμό, την εξέλιξη, τον δημιουργισμό (creationism), τη θεωρία του ευφυούς σχεδιασμού*

Το βασικό του μήνυμά του στην εκδήλωση ήταν πως η θρησκεία είναι μια αρνητική δύναμη, που στέκεται εμπόδιο στον ορθολογισμό, στα ατομικά δικαιώματα και στην πρόοδο. Στη συζήτηση για μια ακόμη φορά υποστήριξε πως δεν υπάρχει Θεός και πως η πίστη είναι μια ψευδαίσθηση.

Οι ατάκες του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

 • Δεν χρειάζεται η πίστη στον Θεό, για να είναι κανείς ηθικός.
 • Η ζωή αναδύθηκε μόνη της στη Γη και πιθανότατα υπάρχει και αλλού στο σύμπαν.
 • Ο δαρβινισμός αποτελεί την καλύτερη εξήγηση για την εξέλιξη στη φύση, αλλά οι κοινωνίες επουδενί δεν πρέπει να είναι δαρβινικές.
 • Πολλοί αρχηγοί κρατών είναι άθεοι, αλλά το κρύβουν.
 • Η λιτότητα ενθαρρύνει τη θρησκεία, επειδή όταν κανείς χάνει την πίστη του στην ανθρωπότητα, στρέφεται στο υπερφυσικό. Αντίθετα, όσο ισχυρότερο είναι το κράτος πρόνοιας, τόσο εξασθενεί το θρησκευτικό συναίσθημα.
 • Η πίστη στον Ιησού ή στον Μωάμεθ είναι εξίσου παράλογη με την πίστη στους θεούς του Ολύμπου. Ο καθένας μπορεί να φτιάξει μια θρησκεία και ασφαλώς ο Χριστός- αν όντως υπήρξε ιστορικό πρόσωπο- ούτε γεννήθηκε από μία παρθένο, ούτε έκανε θαύματα, ούτε αναστήθηκε.
 • Ολες οι θρησκείες είναι παράλογες και άξιες κριτικής.
 • Οι νόμοι και οι καταδίκες για βλασφημία των θείων είναι γελοίοι. Εξίσου γελοίο είναι ότι πολλά θρησκευτικά δόγματα, όπως η Ορθοδοξία και ο Καθολικισμός, απαγορεύουν τη χειροτονία γυναικών ως ιερέων και επισκόπων.
 • Τίποτε δεν δικαιολογεί τις αρνητικές απόψεις της θρησκείας για τους ομοφυλόφιλους.
 • Το κράτος πρέπει να είναι πλήρως εκκοσμικευμένο και όχι υπό την επιρροή της θρησκείας.
 • Η θρησκεία σταδιακά υποχωρεί και ο αθεϊσμός κερδίζει έδαφος.
 • Η ορθολογική σκέψη αναπόφευκτα οδηγεί στον αθεϊσμό.
 • Το διαδίκτυο βοηθά στη διάδοση των ορθολογιστικών και αθεϊστικών ιδεών.
 • Τα ζώα αξίζουν καλύτερη μεταχείριση.
 • Μη σκέφτεστε τον θάνατο, ζήστε το παρόν και να είστε αισιόδοξοι στη ζωή σας κι ας μην υπάρχει άλλη.

*Τι είναι κατά τον μέγα αυτόν επιστήμονα ο ευφυής σχεδιασμός;

Σε απανωτές ερωτήσεις του δημοσιογράφου, τύπου “και ποιος δημιούργησε την αρχή”, ο Ρίτσαρντ Ντόκινς, που μας παροτρύνει να μην πιστεύουμε σε αναπόδεικτα παραμύθια όπως η θρησκεία και να είμαστε ορθολογιστές, απαντάει… οι εξωγήινοι!

Πιο τσιράκι της παγκοσμιοποίησης και των Σκοτεινάτοι – πεθαίνεις. Πάντως σε ένα θα συμφωνήσουμε μαζί του: «Τα ζώα αξίζουν καλύτερη μεταχείριση». Δείξτε του κατανόηση!

Και φυσικά ερχόμενος στην Ελλάδα, ας προτείνει και την γνωστή ομάδα Αθεϊστών κι επικροτεί τον νέο πρωθυπουργό που είναι άθεος:

 

σχετικά: 

Γιατί οι Αθεϊστές επιμένουν να αποκαλούνται Άθεϊοι;

Οι άντρες με τα πούπουλα είναι και αντίχριστοι;

 

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη