Προϊόντα προσωπικής υγιεινής συνδέονται με τον καρκίνο των όρχεων και την ανδρική στειρότητα

Π

Χημικά προϊόντα προσωπικής υγιεινής που συνδέονται με τον καρκίνο των όρχεων και την ανδρική στειρότητα κοστίζει εκατομμύρια στην ΕΕ, αναφέρει η έκθεση. Η έκθεση μετράει το “κόστος” μόνο σε ευρώ…

Το Σκανδιναβικό Συμβούλιο καλεί την ΕΕ να απαγορεύσει επιβλαβείς ενώσεις που βρίσκονται σε προϊόντα οικιακής χρήσης τα οποία κοστίζουν εκατομμύρια, λόγω των επιβλαβών επιπτώσεών τους στην ανδρική αναπαραγωγική υγεία.

Οι χημικές ουσίες με ορμονική δράση που χρησιμοποιούνται συνήθως σε προϊόντα περιποίησης, καλλυντικά, φάρμακα, πλαστικά και φυτοφάρμακα προκαλούν κάθε χρόνο ζημιά εκατοντάδων εκατ. ευρώ για τους πολίτες της ΕΕ, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεών τους.

Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες (EDC) πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την ανδρική αναπαραγωγική υγεία και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο των όρχεων, στειρότητα, παραμόρφωση του πέους και κρυψορχία.

Η νέα έκθεση, από το Σκανδιναβικό Υπουργικό Συμβούλιο, επικεντρώνεται στο κόστος αυτών για την υγεία και την ικανότητα να εργαστούν, αλλά προειδοποιεί ότι «αντιπροσωπεύουν μόνο ένα κλάσμα από τις ασθένειες που σχετίζονται με το ενδοκρινικό σύστημα» και δεν θεωρεί τις καταστροφές στην άγρια ​​πανίδα. Μια άλλη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε σε ιατρικό περιοδικό, έδειξε ένας EDC που βρέθηκε σε αντιιδρωτικά μπορούσε να μειώσει την ανδρική γονιμότητα κατά 30%.

Το Σκανδιναβικό Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των κυβερνήσεων της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας, απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει το σχέδιό της για τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την απαγόρευση των επιβλαβών EDC. Η Σουηδία έχει ήδη αναλάβει νομική δράση εναντίον της ΕΕ γα το χάσιμο προθεσμιών, την οποία κατηγόρησε για την άσκηση πίεσης (λόμπι) που δέχεται από την ευρωπαϊκή χημική βιομηχανία.

«Δεν είμαι ευτυχής ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα EDC, ενώ η βιομηχανία εξοικονομεί χρήματα με το να μην ερευνά τα χημικά τους σωστά», δήλωσε ο Δανός υπουργός περιβάλλοντος Kirsten Brosbøl σχετικά με τη δημοσίευση της νέας έκθεσης.

Η έκθεση, που ονομάζεται Το κόστος της Αδράνειας, χρησιμοποιεί τα μητρώα υγείας που συλλέγονται από τις σκανδιναβικές χώρες για να καθορίσουν τη συχνότητα των αναπαραγωγικών προβλημάτων υγείας που συνδέονται με τα EDC  και στη συνέχεια χρησιμοποιεί σουηδικά στοιχεία για την εκτίμηση του κόστους. Αυτά υπολογίζονται μετά κατά προσέγγιση στον πληθυσμό των 28 εθνών της ΕΕ.

Η έκθεση, με μια κεντρική εκτίμηση του 20%, υπολογίζει το κόστος γύρω τα 592 εκατ. € ετησίως. Η έκθεση αναφέρει: «Η ελαχιστοποίηση της έκθεσης στους ενδοκρινικούς διαταράκτες θα αφαιρέσει όχι μόνο αγωνία και πόνο για τα πρόσωπα (και την άγρια ​​ζωή) που επηρεάζονται, θα σώσει και την κοινωνία από σημαντικό οικονομικό κόστος».

Η ΕΕ, η οποία θα είναι η πρώτη ρυθμιστική αρχή του κόσμου για τα EDC, προβαίνει σήμερα σε μια δημόσια διαβούλευση σχετικά με μια επιστημονική μέθοδο για τον προσδιορισμό των χημικών προϊόντων, η οποία λήγει στις 16 Ιανουαρίου. Το 2011, το Ηνωμένο Βασίλειο και η γερμανική κυβέρνηση άσκησε πιέσεις προς την ΕΕ για να περιορίσει τον ορισμό των  EDC.

stock-footage-aerosol-can-spray-close-up-nstc

Φυσικά υπήρξαν και αντιδράσεις συμφερόντων, ο Peter Smith, εκτελεστικός διευθυντής του CEFIC, το οποίο αντιπροσωπεύει την ευρωπαϊκή χημική βιομηχανία, είπε ότι η σκανδιναβική έκθεση είναι «αυθαίρετη»: «Η σχέση μεταξύ της έκθεσης σε χημικές και μιας ασθένειας δεν έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις. Οι ίδιοι οι συντάκτες λένε ότι έχουν κάποιο πρόβλημα με την αιτιότητα».

Ωστόσο, ο καθηγητής Andreas Kortenkamp, τοξικολόγος στο Brunel University του Λονδίνου, δήλωσε ότι η επιδημιολογική εργασία που απαιτείται για να αποδειχθεί η αιτιότητα είναι πολύ δύσκολη. Για παράδειγμα, είπε, για να εντοπιστούν οι συνδέσεις με γενετικές ανωμαλίες θα πρέπει να έχουν ληφθεί δείγματα ιστών από τις μητέρες πριν γεννήσουν.

«Τα λόμπι των βιομηχανιών πήγαν τη ρύθμιση πίσω 3-5 χρόνια, σκόπιμα», δήλωσε ο Kortenkamp. «Κάθε χρόνο του χωρίς ρύθμιση σημαίνει εκατομμύρια ευρώ για τη βιομηχανία. Αυτή είναι όλη η ιστορία».

Το 2012, ο ΠΟΥ  και το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΟΗΕ δημοσίευσε μια σημαντική έκθεση η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κοινότητες σε όλο τον κόσμο είχαν εκτεθεί σε EDC και των συνδεδεμένων κινδύνων τους και ότι απαιτείται επείγουσα έρευνα για την υγεία και το περιβάλλον.

Η Dr Maria Neira, διευθύντρια του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, δήλωσε κατά τη χρονική στιγμή: «Έχουμε όλοι ευθύνη για την προστασία των μελλοντικών γενεών».

Η περίπτωση είναι αυτό που λέμε “καλλυντικά 2 σε 1”: Από τη μια βγαίνει χρήμα για τις βιομηχανίες που ανήκουν στην παγκόσμια ελίτ, από την άλλη γίνεται και η μείωση του πληθυσμού.

Πηγή: The Guardian

μετάφραση: © AllNewz

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη