Απίστευτη ανάλυση ‘διαπρεπούς’ οικονομολόγου για το Grexit!

Α

Σε άρθρο στους New York Times, με τίτλο «Grexit and the morning after», ο “διακεκριμένος” οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν αναλύει τι θα μπορούσε να ακολουθήσει ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Και το άρθρο έχει ως εξής:

Το Grexit και η επόμενη ημέρα

«Μόλις σημειώθηκε ένας ακόμη εκλογικός σεισμός στην Ευρωζώνη: Οι υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από το Podemos κέρδισαν τις τοπικές εκλογές σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη και ελπίζω ότι οι IFKAT – οι θεσμοί, πρώην γνωστοί ως τρόικα (όπως ο ίδιος τους αποκαλεί) – θα δώσουν τη δέουσα προσοχή.

«Κι αν η επόμενη μέρα του Grexit στεφθεί με επιτυχία για την Ελλάδα;»

Η ουσία της κατάστασης της Ελλάδας είναι ότι οι πραγματικές παράμετροι μιας βραχυπρόθεσμης συμφωνίας είναι και σαφείς και αναπόφευκτες: Η Ελλάδα δεν μπορεί να τρέξει ένα πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού, γιατί κανένας δεν θα της δανείσει ξανά χρήματα και δεν θα τρέξει ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα (και βασικά δεν μπορεί), γιατί δεν μπορείτε να την ξεζουμίσετε κι άλλο (ο Κρούγκμαν αναφέρεται πάντα προς τους θεσμούς). Έτσι, κάποιος θα έλεγε ότι μια συμφωνία για την Ελλάδα για μικρό πρωτογενές πλεόνασμα κατά τα επόμενα χρόνια είναι εύκολο να επιτευχθεί. Αυτό είναι που θα συμβεί, οπότε γιατί να μην γίνει επίσημα;

Αλλά τώρα, το ΔΝΤ παίζει τον “κακό μπάτσο” δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να απελευθερώσει κεφάλαια έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ καταπατήσει τις κόκκινες γραμμές του για συντάξεις και μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας. Το τελευταίο είναι αμφίβολο από οικονομικής πλευράς. Η ίδια η έρευνα του ΔΝΤ δεν μπορεί να στηρίξει τον ενθουσιασμό για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στην αγορά εργασίας.

Τα παραπάνω πιθανότατα εμφανίζουν ένα πραγματικό πρόβλημα. Η Ελλάδα πιθανότατα δεν μπορεί να δώσει ότι υποσχέθηκε στους συνταξιούχους της, αλλά γιατί αυτό θα έπρεπε να είναι ζήτημα για το γενικότερο ερώτημα περί πρωτογενών πλεονασμάτων;

Αυτό που συμβουλεύω τους πάντες να κάνουν είναι να αναρωτηθούν τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα εξωθηθεί πραγματικά εκτός ευρώ (Ναι Grexit, άσχημη λέξη, αλλά αυτή μας έχει μείνει).

Θα είναι σίγουρα άσχημη η κατάσταση στην Ελλάδα, τουλάχιστον στην αρχή. Αυτή τη στιγμή οι χώρες που είναι στον πυρήνα του ευρώ πιστεύουν ότι η υπόλοιπη Ευρωζώνη μπορεί να το αντέξει, κάτι που ίσως και να είναι και αλήθεια. Θα πρέπει να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι το υποτιθέμενο δίχτυ προστασίας από τη στήριξη της ΕΚΤ δεν έχει δοκιμαστεί στην πραγματικότητα. Εάν οι αγορές χάσουν την πίστη και τον χρόνο για την ΕΚΤ οι αγορές ομολόγων για Ισπανία και Ιταλία θα αυξηθούν. Τι θα συμβεί στ’ αλήθεια;

Το μεγαλύτερο ερώτημα, ωστόσο, είναι τι θα συμβεί ένα ή δύο χρόνια μετά το Grexit, όταν το πραγματικό ρίσκο για το ευρώ δεν θα είναι η αποτυχία, αλλά η επιτυχία της Ελλάδας. Ας υποθέσουμε ότι μια εξαιρετικά υποτιμημένη δραχμή φέρνει μια… θάλασσα “μπυρόβιων” Βρετανών στο Ιόνιο και η Ελλάδα αρχίσει να ανακάμπτει. Αυτό θα ενθαρρύνει εκείνους που αντιτίθενται στη λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση σε άλλες χώρες.

Σκεφτείτε το. Μόλις πριν μερικές ημέρες οι “Πολύ Σοβαροί Ευρωπαίοι” χαιρέτιζαν την Ισπανία σαν ένα σπουδαίο success story, μια δικαίωση για ολόκληρο το πρόγραμμα. Τελικά ο ισπανικός λαός δεν συμφωνεί. Και εάν οι δυνάμεις ενάντια στο κατεστημένο έχουν καταφέρει να φέρουν ανάκαμψη στην Ελλάδα σε κάποιο βαθμό, η δυσπιστία απέναντι στο κατεστημένο θα επιταχυνθεί.

Πιστεύω ότι ένα από τα συμπεράσματα είναι ότι η Γερμανία θα προσπαθήσει να σαμποτάρει την Ελλάδα μετά το Grexit. Αλλά ελπίζω ότι αυτό θα πρέπει να θεωρείται απαράδεκτο.

Λοιπόν σκεφτείτε το IFKATs (αναφερόμενος πάντα στους θεσμούς): Θέλετε πράγματι να ακολουθήσετε αυτό το μονοπάτι;»

Δεν θα σχολιάσω εδώ την αναμενόμενη άνοδο των Podemos. Αναμενόμενη γιατί είναι μέρος της “Νέας Παγκόσμιας Αριστεράς” που προωθείται ως εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας, την ‘αλλαγή’ της Ευρώπης και την αντικατάσταση της λιτότητας των φιλελευθέρων με εκείνη του λιτού βίου. Όχι Γιάννης… Γιάνης!

διαβάστε αναλυτικά: Βαρβαρότητα ή Βαρβαρότητα; | Ατζέντα 21

Θα σταθώ μόνο στον ‘λαμπρό’ αυτόν Αμερικάνο οικονομολόγο Εβραϊκής καταγωγής, τον Πωλ Κρούγκμαν, που συν-πνέει (είναι con-spirator) με τον άλλο λαμπρό Αμερικάνο κερδοσκόπο Εβραϊκής καταγωγής, τον Τζόρτζ Σόρος.

Τι μας λέει με λίγα λόγια; Μας λέει ότι ναι, θα είναι άσκημη η κατάσταση και ενός Grexit και δίνει χρονική διάρκεια ένα με δυο χρόνια – ό,τι ακριβώς μας έλεγαν στις αρχές των μνημονίων, ότι τόσο θα χρειαστεί για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, να πέσουν οι μισθοί, να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική και να επέλθει ανάκαμψη. Τόνοι υλικού υποσχέσεων των ΓΑΠ, Παπαδήμου, Σαμαρά, Βενιζέλου, Γεωργιάδη κλπ με το γνωστό άσθμα “Σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνει η ανάκαμψη”, μπορεί κανείς να βρει στο διαδίκτυο- γραπτό, ηχητικό, οπτικό υλικό!

Τι άλλο μας λέει; Αν Ελλάδα εξωθηθεί πραγματικά εκτός ευρώ. Τι θέλει να πει ο ποιητής με τη λέξη εξωθηθεί;

Να την πετάξουν έξω; Δεν γίνεται. Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Μόνο εκούσια αποχώρηση προβλέπεται. Και κάποιος μπορεί να εξωθηθεί εκτός κάποιου γάμου, και να ζητήσει ο ίδιος διαζύγιο, όταν ο σύντροφος θέλει να χωρίσει αλλά δεν το λέει, απλά του κάνει το βίο αβίωτο για να τον εξωθήσει στην απόφαση να χωρίσουν και να αναλάβει το κόστος και τις συνέπειες μιας απόφασης που ήταν εξ αρχής δική του.

Και πως η επόμενη μέρα -τρόπος του λέγειν, μπορεί να εννοεί κανα-δυό γενιές- θα στεφθεί με επιτυχία; 

Με μια εξαιρετικά υποτιμημένη δραχμή!

Μια εξαιρετικά υποτιμημένη δραχμή θα στέψει την Ελλάδα σε επιτυχία! Ουάου, που λέει και ο κολλητός του, και του Σόρος επίσης, Βαρουφάκης!!!

Του ξέφυγε; Όσοι κατάλαβαν – κατάλαβαν! Μια εξαιρετικά υποτιμημένη δραχμή, θα κουβαλήσει όλους τους μπεκρήδες της Βρετανίας και… “Πίνω μπύρες, πίνω μπύρες, πίνω μπύρες”, ποτήρι το ποτήρι θα γίνει πλούσια η Ελλάδα! Και γ@μώ τα πετρέλαια των άλλων, εμείς έχουμε μπύρες!

Τώρα… για να σας πω πόση μπύρα πρέπει να πουλήσουμε για να αγοράσουμε ένα τόνο πετρέλαιο, δεν το έχω ακόμα υπολογίσει, αλλά το σκεπτικό -που παρεμπιπτόντως μου θυμίζει πολύ τις π@π@ριές του Βαρουφάκη που πετάει κατά καιρούς- είναι “πεφωτισμένο”! Εδώ πασχίζουμε να μην πέσουν οι μισθοί ακόμα 10 ή 20%, αλλά θα είναι ελληνική επιτυχία να φάει το εθνικό νόμισμα μια υποτίμηση της τάξης του 50 ή 60%, γιατί μιλάμε -μην το ξεχνάμε- για μια εξαιρετικά υποτιμημένη δραχμή!

Κοίτατε… ο λύκος μπορεί να αλλάζει τρίχωμα, αλλά χούι ΔΕΝ αλλάζει. Και οικονομολόγος Εβραϊκής καταγωγής, επιχειρηματίας Εβραϊκής καταγωγής που επενδύει δισεκατομμύρια στην ελεγχόμενη αριστερά ως ‘επένδυση’ χούι Εβραϊκό ΔΕΝ αλλάζει. Κι αυτό το χούι είναι ότι μόνο “ο ένας στους δυο κερδίζει”, όπως έλεγε παλιά το λαϊκό λαχείο. Μαντέψτε τώρα ποιος είναι ο ένας και ποιος ο δυο!

Αλλά ειλικρινά, τόσο γελοίο και ξεφτιλισμένο άρθρο από ‘λαμπρό’ οικονομολόγο καιρό είχα να διαβάσω.

«Κι αν η επόμενη μέρα του Grexit στεφθεί με επιτυχία για την Ελλάδα;» – Θα καταγραφεί ως το 8ο θαύμα. Πόσα χρόνια έχουμε να δούμε ένα; Τζακ Ποτ!

Ζήτω η παγκόσμια σιωνιστική αλητεία! Έχει φαγωθεί ο Σόρος να βγούμε από το ευρώ κι αν είναι δυνατόν να το διαλύσει και τελείως, ακόμα καλύτερα!

krugman_post

Soros on the Euro

date published JUNE 4, 2012 8:11 AM date updated

His speech is getting a lot of attention, and rightly so. It’s not so different from what many of us have been saying, but given the source — and, to be fair, the historical breadth of his perspective — I can see why it’s getting people to pay attention in a way they hadn’t before.

διαβάστε ακόμα:

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη