Το κόλπο του Βαρουφάκη για να “τακτοποιήσει” τους φοροφυγάδες

Τ

Έναν μηχανισμό «τακτοποίησης» των καταθέσεων για τους έχοντες -τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό-  θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, το υπουργείο θα προτείνει οι έχοντες καταθέσεις στο εξωτερικό να πληρώσουν φόρο 15% για να μην κατηγορηθούν για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Αντίστοιχα, οι έχοντες καταθέσεις στο εσωτερικό θα καλούνται να πληρώσουν φόρο 30% με αντάλλαγμα να μην διωχθούν για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, με την καταβολή του φόρου – 15% για καταθέσεις εξωτερικού και 30% για τις καταθέσεις εσωτερικού – οι καταθέτες δεν θα διώκονται για φοροδιαφυγή και δεν θα αναζητείται η προέλευση των χρημάτων τους. Ωστόσο, δεν θα προστατεύονται από άλλα αδικήματα (π.χ. ποινικά).

Όσον αφορά στις καταθέσεις της Ελβετίας, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι θα υπάρξει συμφωνία με την ελβετική κυβέρνηση επί του θέματος. Οι ελβετικές τράπεζες, θα ενημερώνουν με επιστολή τους καταθέτες, οι οποίοι θα καλούνται είτε να πληρώσουν τον φόρο (15%) είτε να προσκομίσουν πιστοποιητικά που να αποδεικνύουν ότι οι καταθέσεις προέρχονται από ποσά τα οποία έχουν φορολογηθεί νόμιμα. Για όσους δεν προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα υπάρχει μπλοκάρισμα των καταθέσεων.

Με την ανακοίνωση αυτή για «τακτοποίηση» που δόθηκε και στη δημοσιότητα, κάπου 300 εκατ. έφυγαν από τις τράπεζες, μετά τον πανικό του φόρου των ΑΤΜ και την πιθανότητα να φορολογηθούν και οι καταθέσεις. Λαμπρή και μοναδική ευκαιρία της “πρώτη φορά αριστεράς”, οι φοροφυγάδες να αποκτήσουν νομιμοποίηση των καταθέσεών τους πληρώνοντας ΚΑΙ λιγότερο φόρο έναντι των άλλων ΚΑΙ κανένα πρόστιμο. Πολλοί δε, έτρεξαν να τα βγάλουν στο εξωτερικό, ώστε να τα ξαναφέρουν πίσω για να μην πληρώσουν το 30% αλλά το 15%!

Κατά τα άλλα φταίνε οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που βαραίνουν με την ύπαρξή τους την ελληνική οικονομία…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη