Επαναπατρισμός της κλεμμένης κεφαλής του Ερμή

Ε

Επαναπατρίστηκε η γλυπτή κεφαλή του Ερμή που είχε βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Bonhams στο Λονδίνο τον περασμένο Οκτώβριο. Ο λόγος για το υπέροχο έργο τέχνης που είχε αφαιρεθεί στο παρελθόν από χέρια βέβηλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, ύστερα από έλεγχο στο κατασχεθέν φωτογραφικό υλικό του διαβόητου εμπόρου τέχνης Μπεκίνα, έγινε αντιληπτό ότι το έργο ήταν ανάμεσα σε εκείνα που σχετίζονταν με τη χώρα μας.

Τα νέα στοιχεία που προέκυψαν μετά την επικοινωνία της τότε αρμόδια Διεύθυνσης του ΥΠΠΟΑ με τους Bonhams, ο αγγλικός οίκος δημοπρασιών ανέφερε στον κατάλογό του ότι το έργο συσχετίζεται με ρωμαϊκά αντίγραφα του αρχαίου πρωτοτύπου που κυκλοφόρησαν στη Μικρά Ασία και το χρονολογούσε στον 1ο-2ο αιώνα μ.Χ. Το πρωτότυπο ήταν μια ερμαϊκή στήλη. Δυστυχώς, ουδείς γνωρίζει πότε εξήχθη το έργο από την Ελλάδα και από πού ακριβώς έχει αφαιρεθεί.

Ο κάτοχος του έργου το παραχώρησε στην Ελλάδα

Η Ελλάδα απέκτησε το γλυπτό αφ’ ης στιγμής ήρθε σε απευθείας επαφή με τον κάτοχό της, ο οποίος το παραχώρησε, αφού τα στοιχεία μας ήταν ισχυρά. Η τιμή εκκίνησης ήταν πολύ χαμηλή, από 12 έως 19 χιλιάδες ευρώ. Το ύψος της κεφαλής, χωρίς τη στήλη, είναι 24 πόντοι.

Όπως αναφέρει το Έθνος, το γλυπτό θα παρουσιαστεί στον Τύπο και στο κοινό τις επόμενες ημέρες (ίσως μάλιστα και τη Δευτέρα) στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου παρουσιάζονται όλα τα προϊόντα αρχαιοκαπηλίας που επιστρέφονται στη χώρα μας. Το αρχαίο θα εκτεθεί σε κεντρική αίθουσα για τους επόμενους μήνες.

πηγή: The TOC

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη