Δίλημμα “ουσίας”: Να μπει ή να μην μπει το Ισραήλ στη λίστα;

Δ

Υπηρεσίες του ΟΗΕ στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη καταγράφουν έναν ανησυχητικά μεγάλο αριθμό παιδιών που έπεσαν θύματα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας πέρυσι.

Το καταγράφουν μεν, αλλά εμφανίζονται διχασμένες για το αν το Ισραήλ θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον κατάλογο χωρών που κατηγορούνται για παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών, σύμφωνα με έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.

Η 22σελιδη εμπιστευτική έκθεση, που περιήλθε σε γνώση του Reuters, συντάχθηκε από υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται στην περιοχή αυτή, προκειμένου να υποβληθεί στην ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις, Λεϊλά Ζερούγκι, η οποία συντάσσει ένα προσχέδιο της ετήσιας λίστας.

Η Ζερούγκι, συμπεριέλαβε τον ισραηλινό στρατό και την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στο προσχέδιο που έστειλε στον Γενικό Γραμματέα Μπαν Κι Μουν, ο οποίος έχει και τον τελευταίο λόγο για την λίστα.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η τελική μορφή της λίστας που περιέχει σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις μπορεί να διαβιβαστεί στις χώρες μέλη του ΟΗΕ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Περισσότεροι από 2.100 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι άμαχοι, σκοτώθηκαν στη σύγκρουση, ενώ 67 Ισραηλινοί στρατιώτες και έξι πολίτες σκοτώθηκαν στο Ισραήλ. Η έκθεση επισημαίνει πως 540 παιδιά σκοτώθηκαν, εκ των οποίων τα 371 ήταν 12ετών ή μικρότερα.

Αλλά το πρόβλημα ως φαίνεται δεν είναι τα παιδιά, αλλά το αν θα συμπεριληφθεί ή όχι το Ισραήλ στον σχετικό κατάλογο – είναι ένα πολιτικό θέμα για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Και οι Αμερικανοί βουλευτές είναι διχασμένοι. Διπλωματικές πηγές του ΟΗΕ ανέφεραν στο Reuters ότι το Ισραήλ ασκεί παρασκηνιακές πιέσεις για να μην συμπεριληφθεί στη λίστα και ότι ο Μπαν Κι Μουν κλίνει προς αυτή την κατεύθυνση, πως θα ήταν δυνατόν για το αντίθετο άλλωστε! Ο άνθρωπος είναι 100% Σκοτεινάτος και με τη βούλα!

Διπλωμάτες επίσης τόνισαν πως και η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ ζήτησε από τον Μπαν να μην συμπεριλάβει το Ισραήλ στη λίστα.

Το σχέδιο της έκθεσης γίνεται αναφορά σε παράνομους θανάτους, τραυματισμούς και κρατήσεις Παλαιστινίων παιδιών από ισραηλινές δυνάμεις, καθώς και επιθέσεις σε σχολεία

Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση σημειώνει πως οι επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ στην περιοχή δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το εάν το Ισραήλ θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην λίστα. Επισημαίνει πως «δεν είναι σαφές πως πρέπει να εφαρμόζονται τα κριτήρια για την ένταξη στην λίστα και αν αυτά πληρούνται».

Κι έτσι το ερώτημα που τίθεται… Τo be, or not to be? Να μπει, ή να μην μπει; Ιδού η απορία! Όσο για τα παιδιά των Παλαιστινίων, ποιος νοιάζεται!

Δεν χρειάζεται καν να μπει στη λίστα του ΟΗΕ το Ισραήλ. Είναι μαζί με τον ΟΗΕ στη λίστα δολοφόνων που συντάσσεται από την παγκόσμια συνείδηση!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη