Μεγάλες οι καταστροφές στις περιοχές όπου ψεκάζει ο ΕΛΓΑ

Μ

Μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες περιοχών όπου ο ΕΛΓΑ εφαρμόζει το πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν απελπισία στους κατοίκους της Κεντρικής Ελλάδας και ειδικά στην περιοχή του Μακρυχωρίου στο δήμο Τεμπών, όπου περίπου 5.000 στρέμματα καλλιεργειών υπέστησαν μεγάλες ζημιές.

Όπως διαπιστώθηκε από κλιμάκιο της περιφέρειας Θεσσαλίας που μετέβη στην περιοχή το μεσημέρι για αυτοψία, μαζί με εκπροσώπους του δήμου Τεμπών και γεωπόνους του ΕΛΓΑ, οι ζημιές σημειώθηκαν σε καλλιέργειες βερίκοκου, ροδάκινου, δημητριακών, σιτηρών καθώς και σε μποστάνια με καρπούζια.

Προς το ΕΛΓΑ, τέθηκε το αίτημα να προχωρήσει άμεσα στην εκτίμηση της ζημιάς και να δρομολογήσει το ταχύτερο τις διαδικασίες εκτίμησης και καταγραφής για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Σύμφωνα με το thrakitoday.com μεγάλες καταστροφές υπέστησαν οι αγροτικές παραγωγές και στη Θράκη. Στην Ξάνθη τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται σε καλλιέργειες καπνού και οπωροκηπευτικών που «χτυπήθηκαν» από την ισχυρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε κυρίως στους βόρειους πεδινούς οικισμούς του Δήμου Αβδήρων, ενώ ζημιές καταγράφονται και στον Δήμο Μύκης.

Δεκάδες στρέμματα καλλιεργειών καπνού περιμετρικά στο Σούνιο «χάθηκαν» με τους παραγωγούς να μετρούν ξανά τις πληγές τους. Μέχρι στιγμής  τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο Σούνιο, το Άκαρπο, το Σέλερο και τις γύρω περιοχές, ενώ εξίσου σημαντικές καταστροφές άφησε πίσω της η κακοκαιρία και στην υπόλοιπη Θράκη και δη σε πεδινούς οικισμούς της Ροδόπης όπου καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα γης.

Στην περίπτωση της Κομοτηνής τα κύρια προβλήματα εντοπίζονται στους οικισμούς του Δήμου Μαρρώνειας, όπου και εκεί δεκάδες στρέμματα καλλιεργειών καταστράφηκαν ολοσχερώς. 

Τι θα έχει να μας πει τώρα ο μετεωρολόγος του ΕΛΓΑ; Να ξαναπάρω ένα τηλεφωνάκι τον κο Ευάγγελο Τσαγκαλίδη, να συνεχίσουμε τη συζήτηση από εκεί που την αφήσαμε την άλλη φορά;

Μήπως ήρθε η ώρα να διαμαρτυρηθούμε για τα όσα γίνονται -τουλάχιστον στα φανερά- και να αποδοθούν ευθύνες; Γιατί η τελευταία έκθεση ψεκασμών που έχω δει είναι του 2008 κι ένας Θεός ξέρει πόση ακόμη αύξηση του υλικού σποράς νεφών συνεχίζουν να κάνουν.

16 εκατ. ευρώ για ένα πενταετές πρόγραμμα (3,2/το χρόνο) πληρώνουμε αλλά όχι μόνο δεν υπάρχει προστασία, αλλά πολύ σοβαρές υπόνοιες ότι αυτοί οι ψεκασμοί, μαζί με τους άλλους ψεκασμούς συν το HAARP (βάλε κι ένα Cern μέσα καλού κακού) έχουν διαλύσει τελείως το περιβάλλον!

Ναι.. αλλά από κάπου πρέπει να αρχίσουμε να αντιστεκόμαστε!

© AllNewz

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη