Ανοικτή επιστολή στον κο Χατζηνικολάου

Α

Ακούγοντας την σημερινή σας εκπομπή στον Real.fm θεώρησα ότι θα πρέπει να σχολιάσω με τη σειρά μου ένα δικό σας σχόλιο, δημόσια μέσα από τη φωνή που διαθέτω, την AllNewz, τη δική μου φωνή που όμως, δεν θα την έλεγες και ψίθυρο…

Αγαπητέ κε Χατζηνικολάου,

Κάποιος ακροατής σας, μέσω μηνύματος του σας κατηγόρησε ότι αφήνετε δημοσιογράφους όπως τον Τράγκα να εκφράζουν την άποψη τους και να επηρεάζουν το κοινό προς μια κατεύθυνση κλπ. Κι εσείς απαντήσατε, με μια απάντηση 100% ορθή για επιχειρηματία δημοσιογράφο, αλλά όχι για solid* δημοσιογράφο. Είπατε ότι έχετε δώσει την ευκαιρία σε πολλές και διάφορες φωνές στο σταθμό σας να εκφραστούν -δημοσιογράφους του ΟΧΙ, του ΝΑΙ, του ΟΧΙ & ΟΧΙ, ακόμα και της Ελληνοφρένειας που, όπως είπατε, διακωμωδεί του πάντες και τα πάντα (?)

Ναι, όντως, όλες αυτές οι τάσεις εκφράζονται στον σταθμό σας. Είναι και ανήκουν όλες στις «αναγνωρισμένες» πολιτικές τάσεις του επιβεβλημένου σε μας πολιτικού συστήματος. Ενός συστήματος μέσα από το οποίο επιτρέπεται στο λαό δια της επιβολής του, να επιλέξει την έκφρασή του και αντιπροσώπευσή του μέσα από μια ανοιχτή βεντάλια υποτιθέμενες ποικιλίας, από την άκρα αριστερά ως την άκρα δεξιά.

Όσοι, λοιπόν, ανήκουν σε κάποιο σημείο της βεντάλιας, μπορούν να ακουστούν από το σταθμό σας. Το ερώτημα που τίθεται είναι, τι γίνεται με αυτούς που δεν βρίσκουν κανένα σημείο έκφρασης εντός της βεντάλιας; Και πόσοι είναι αυτοί που μένουν εκτός και γιατί; Αλλά και πόσοι είναι αυτοί που εξαναγκάζονται τελικά να μπουν στη βεντάλια, αφού η εκτός αυτής έκφραση δεν αποτελεί επιλογή. Επιλογή έκφρασης, μέσα από ανταλλαγή απόψεων, ενημέρωσης, άρα και επιλογή αποφάσεων.

Φυσικά οι παντός σημείου εντός βεντάλιας πολιτικοί και δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες δημοσιογράφοι, περιέργως συμφωνούν όλοι στο ότι οι φωνές εκτός βεντάλιας ανήκουν σε μια άλλη σφαίρα, εκείνη των ανήμπορων να σκεφτούν, να ερευνήσουν, να αναλύσουν, να προτείνουν και να αποφασίσουν από μόνοι τους, χωρίς την αμέριστη βοήθεια των εντός της βεντάλιας, ας είναι σε οποιοδήποτε σημείο της, φτάνει να ‘ναι! Όταν δε, προσπαθήσεις να τους απευθύνεις το λόγο,να τους ρωτήσεις αναμένοντας κάποια απάντηση, η εύκολη λύση της απαξίωσης έρχεται και με το πολυφορεμένο πλέον επίθετο του «συνωμοσιολόγου».

Έτσι στη σφαίρα της «συνωμοσιολογίας» ανήκουν αυτή τη στιγμή θέματα πολύ καυτά, ακόμα και άγνωστα για το ευρύ κοινό, καλά κουκουλωμένα κάτω από πολλά επίπεδα άγνοιας.

Ένα μόνο παράδειγμα από τα πολλά που θα μπορούσα να παραθέσω, βγαλμένο μέσα από δική σας εκπομπή, εκείνο της Ατζέντας 21, μια “θεωρία συνωμοσίας” που γίνεται “πράξη” στην καθημερινή μας ζωή. Και σας θυμίζω λοιπόν, το τηλεοπτικό «επεισόδιο» με τη Ντόρα Μπακογιάννη στο Ενικός:

Ατζέντα 21; Τι είναι αυτό; είχε το θράσος να ρωτήσει η κα Μπακογιάννη για κάτι που υπογράφηκε επί κυβερνήσεως του πατρός της, Κ. Μητσοτάκη. Και καλά εκείνη με μια ευκολία ξεγλιστράει από τον συνομιλητή της κατονομάζοντας τον «συνωμοσιολόγο», αλλά ο δημοσιογράφος ο καλός, θα έπρεπε να τσιμπήσει και να μάθει τι ήταν αυτό που πέταξε ο νέος αυτός άνθρωπος και κατά πόσο οι απόψεις του στέκουν ή όχι. Κι αν ναι, να γίνει μια εκπομπή με αυτό το θέμα. Μια εκπομπή για την Ατζέντα 21 που υπογράψαμε, πως παρουσιάζεται ότι σημαίνει και τι ακριβώς τελικά σημαίνει.

[pullquote]

Δημοκρατία είναι η παθολογική πίστη στη συλλογική σοφία της ατομικής άγνοιας.

H.L. Mencken, 1880-1956, Αμερικανός Αρθρογράφος

[/pullquote]

Γιατί ακούγεται η λέξη “βιώσιμη ανάπτυξη” όλη μέρα, κάθε μέρα, απ’ όλα τα στόματα της πολιτικής βεντάλιας, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι αυτή αναφέρεται στην Ατζέντα 21 = «Βιώσιμη Ανάπτυξη». Σε πολλές μάλιστα ιστοσελίδες δήμων ή οικολογικών/ περιβαλλοντικών οργανώσεων, η Α21 υπάρχει, δεν είναι “φαντασία” και αναφέρεται ως «τοπική ατζέντα 21» – τόσο καλά κρυμμένη είναι!

Όλοι εμείς οι «συνωμοσιολόγοι» εκτός βεντάλιας, έχουμε κουραστεί, μέχρι και αηδιάσει, βλέποντας όλους εσάς, τους εντός, να κρατάτε τη βεντάλια σας καλά και σφιχτά στα χεράκια σας, είτε για να κρύβεστε πίσω από αυτήν, είτε για να κάνετε αέρα όσο εμείς καιγόμαστε. Καιγόμαστε μέσα σε ένα καζάνι επίπλαστης δημοκρατίας που επιτρέπει σε «όλες τις φωνές να ακουστούν», πλην εκείνης της Αλήθειας.

Η επιχειρηματικότητα σας και το δημοσιογραφικό ήθος θα άντεχε, άραγε,στο σταθμό σας μια φωνή από τις εκτός βεντάλιας; Μια φωνή ενός solid «συνωμοσιολόγου» και όχι μαϊμού;

Για εμάς, κε Χατζηνικολάου, ο όρος «συνωμοσιολόγος» δεν είναι ύβρις, είναι τίτλος τιμής. Συνωμοσιολόγος είναι αυτός που χωρίς ίδιον όφελος θα δαπανήσει χρόνο κι ενέργεια από τη ζωή του για να ερευνήσει και να αναλύσει και να αποδείξει στο μέτρο του δυνατού, τις πράξεις συνωμοσίας των συνωμοτών. Και δόξα τω Θεώ, υπάρχει μπόλικο αντικείμενο έρευνας. Και δόξα τω Θεώ, επίσης υπάρχει και ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό πολιτών, που κρατούν τις αντιστάσεις τους και δεν καταδέχονται να μπουν στη βεντάλια της γκέισας της πολιτικής και της δημοσιογραφίας.

Δηλώνουν ελεύθερα πνεύματα και πρόσωπο ανοικτό. Εσείς;

Υ.Γ. Μην μου απαντήσετε -αν θέλετε- μόνο μέσω εκπομπής, δεν σας ακούω καθημερινά, ομολογώ. Απλά έτυχε…

Γιάννα Μυράτ

συντάκτρια της AllNewz

και «συνωμοσιολόγος»


solid* σ.σ. Χρησιμοποίησα την λέξη σκόπιμα στα αγγλικά, γιατί ήθελα να καλύψω όλες τις έννοιες της: στερεός, ατόφιος, συμπαγής, ενιαίας σύστασης, αμιγής, ισχυρής κατασκευής, γερός κν. στέρεος, αξιόπιστος, εμπιστεύσιμος, κν. ατράνταχτος, τρισδιάστατος, συνεχής, αλληλοδιάδοχος

Επιδόθηκε:

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη