Αυτό ήταν το απόρρητο σχέδιο της «ευρωδραχμής», το λεγόμενο Plan B!

Α

Το κρυφό σχέδιο για την κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα με την ονομασία «Ευρωδραχμή», που υπέβαλε πολυεθνική εταιρεία σε εξωτερικούς συμβούλους του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας

Η εφημερίδα «Αγορά» αποκαλύπτει σήμερα ότι το εν λόγω σχέδιο, η «ευρωδραχμή», είχε δυο σκέλη: στο πρώτο θα ξεκινούσε πιλοτικά από ένα μικρό χωριό, ενώ στο συρτάρι υπήρχε και το «plan B» για άμεση εφαρμογή του παράλληλου νομίσματος σε όλη τη χώρα.

agora1Ο εμπνευστής του σχεδίου, Γουίλι Ντάνενμπεργκ, αντιπρόεδρος της Payservices, μίλησε στην «Αγορά» για το τελευταίο email που έστειλε στο υπουργείο Οικονομικών, και περιγράφει πώς ήρθε σε επαφή με συμβούλους του υπουργείου για να προωθήσει τη λύση της ευρωδραχμής. Στείλαμε μια παρουσίαση με την πρότασή μας τον Φεβρουάριο, που δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση μέσω του συμβούλου του υπουργού Οικονομικών τονίζει Ακολούθησαν κι άλλες επαφές, ενώ το τελευταίο μέηλ το έστειλε τη Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα.

agora2_0

Μάλιστα ο Γουίλι Ντάνενμπεργκ επιμένει πως η «ευρωδραχμή» θα πρέπει να εφαρμοστεί παρά τη συμφωνία, υποστηρίζοντας πως «το συμπληρωματικό νόμισμα δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ».

Σύμφωνα με την «Αγορά» το σχέδιο προέβλεπε:

  • Γρήγορη ανταπόκριση για την συμφωνία με την εταιρεία και μετάβαση ειδικής ομάδας στην Αθήνα για την δημιουργία του νομίσματος
  • Βοήθεια από τις τράπεζες, οι οποίες θα στείλουν τους καλύτερους προγραμματιστές τους για να γίνει μεταφορά δεδομένων των λογαριασμών
  • Χώρος στέγασης για την ομάδα των περίπου δέκα ατόμων της εταιρίας
  • Χώρο γραφείων που μπορεί να στεγάσει 50 με 100 Έλληνες εργαζόμενους για να λειτουργήσουν το σύστημα
  • Έναρξης μετατροπής και μετάδοσης αρχείων
  • Αύξηση της κυκλοφορίας του συμβόλου αξίας (συμπληρωματικό νόμισμα)
  • Αυτόματη συλλογή φόρων σε πραγματικό χρόνο
  • Μειωμένη επιβάρυνση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην οικονομία

Όλα άλλαξαν στη Ρήγα της Λετονίας όταν ο Σόιμπλε έθεσε θέμα εξόδου της Ευρωζώνης. Τότε ο Βαρουφάκης πρότεινε την ιδέα δημιουργίας μιας ομάδας που θα χτίσει το τείχος προστασίας έναντι της εξόδου από την ευρωζώνη και συστήθηκε το επονομαζόμενο «πολεμικό συμβούλιο», τίτλο που εμπνεύστηκε ο Βαρουφάκης από ένα άρθρο του Ambrose Evans-Prichard στην Telegraph.

Τότε όλες οι προτάσεις για παράλληλο νόμισμα άρχισαν να εξετάζονται λεπτομερώς από τα στελέχη του συμβουλίου στο οποίο ήταν και η Έλενα Παναρίτη.

Αυτό σε γενικές γραμμές ήταν το Plan B που θα φύτευαν στον Ελληνικό λαό, τη λύση ενός παράλληλου νομίσματος, λύση που όλοι ξέρουμε πόσο είναι καταστροφική και ζημιογόνα για όλους εκτός… από την πολυεθνική που την προτείνει.

Μια λύση που και αυτή ονομάζεται “βιώσιμη” αφού και αυτή εξυπηρετεί την νονά όλων των βιώσιμων λύσεων – την Ατζέντα 21!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη