WEF: Η Έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα 2014 – 2015 | Ατζέντα 21

W

Δημοσιεύουμε την Έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα 2014 – 2015 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, του βασικού εργαλείου της παγκόσμιας οικονομίας και διακυβέρνησης και επιβολής της Ατζέντας 21

Επειδή ο καθείς μπορεί να έχει στο μυαλό του μια ξεχωριστεί έννοια της “ανταγωνιστικότητας” και οι διάφοροι πολιτικοί του εντός ή εκτός ευρώ την μεταφράζουν κατά πως θέλουν, είναι υποχρέωση μας να ξέρουμε τι η παγκόσμια οικονομία πραγματικά θεωρεί ανταγωνιστικότητα, ποιες χώρες θεωρεί ως επιτυχημένες και τι απαιτήσεις έχει από τις υπόλοιπες. Η καλύτερη πηγή είναι πάντα το WEF (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ) που εκφράζει την παγκόσμια διακυβέρνηση της παγκόσμιας ελίτ.

Η Έκθεση του WEF για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα 2014 – 2015

Η Έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα 2014-2015  αξιολογεί το τοπίο ανταγωνιστικότητας των 144 οικονομιών, παρέχοντας στοιχεία για τις κινητήριες δυνάμεις της παραγωγικότητας και της ευημερίας τους. Η έκθεση παραμένει η πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας των χωρών όλου του κόσμου, παρέχοντας μια πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης, επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με τις ενέργειες που απαιτούνται για τη βελτίωση της οικονομικής ευημερίας.

[pullquote]

Ανταγωνιστικότητα ορίζεται ως το σύνολο των θεσμών, πολιτικών και παραγόντων που καθορίζουν το επίπεδο της παραγωγικότητας μιας χώρας[/pullquote]

Ανταγωνιστικότητα ορίζεται ως το σύνολο των θεσμών, πολιτικών και παραγόντων που καθορίζουν το επίπεδο της παραγωγικότητας μιας χώρας. Το επίπεδο της παραγωγικότητας, με τη σειρά της, καθορίζει το επίπεδο της ευημερίας που μπορεί να κερδηθεί από μια οικονομία.

Οι διαφορετικές πτυχές της ανταγωνιστικότητας σταματούν σε 12 πυλώνες, οι οποίοι συνθέτουν το Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας.

Αυτή η 35η έκδοση υπογραμμίζει την καινοτομία και τις δεξιότητες ως τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής ανάπτυξης.

Ενώ αυτά επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο την ανταγωνιστικότητα και η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει διστακτικά από την  οικονομική κρίση, παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι, που απορρέουν από μια τεταμένη γεωπολιτική κατάσταση, την αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας και την εν δυνάμει σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών.

[pullquote]

Καινοτομία και δεξιότητες ως τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής ανάπτυξης[/pullquote]

Καινοτομία και δεξιότητες ως τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής ανάπτυξης
Καινοτομία και δεξιότητες ως τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής ανάπτυξης
Συνεργατική ηγεσία μεταξύ των επιχειρήσεων, της κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών
Συνεργατική ηγεσία μεταξύ των επιχειρήσεων, της κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών

 

 

 

 

 

 

 

Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας η αντιμετώπιση αυτών των διαρθρωτικών προκλήσεων για την εξασφάλιση περισσότερης  “βιώσιμης” και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητη η συνεργατική ηγεσία μεταξύ των επιχειρήσεων, της κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών για την αποκατάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το γράφημα με τις top 10 χώρες σε όλο τον κόσμο αναλόγως των χαρακτηριστικών τους και της γεωγραφικής θέσης τους

Τι θέλει να πει ο … παγκοσμιο-ποιητής;

Καταρχάς το WEF είναι ξεκάθαρο όσο το γάργαρο νερό, ότι τάσσεται και συμφωνεί 100% με την Λαγκάρντ υπέρ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ίσως να τις ακούμε τελευταία όλη μέρα κάθε μέρα, αλλά η κασέτα παίζει παγκόσμια, είτε πρόκειται για ανεπτυγμένες, είτε για αναπτυσσόμενες χώρες. Είτε βρίσκονται σε κοινό νόμισμα, όπως το ευρώ, είτε εκτός κοινού νομίσματος, όπως π.χ. η Βρετανία, η οποία έχει ταράξει τους πολίτες σε λιτότητα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – Λαγκάρντ στο WEF: Αν θέλετε ανάπτυξη θα πάτε με τους κανόνες της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης

Το δεύτερο και πολύ σημαντικό που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, είναι ότι στα πλαίσια της “βιώσιμης ανάπτυξης”, της Ατζέντας 21, δίδεται μέγιστη προτεραιότητα στη τεχνολογική ανάπτυξη και όχι στην ανάπτυξη όπως ίσως μέχρι τώρα νομίζαμε -βιομηχανική, αγροτική κλπ  Γι’ αυτό και γίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις καινοτομίες και δεξιότητες. Η καινοτόμα επιχειρηματικότητα μάλιστα, είναι η μόνη που μπορεί να βρει άμεσα και πανεύκολα χρηματοδότηση -κρατική ή ιδιωτική- και αφορά σε νέες τεχνολογίες. Διαβάστε για καλύτερη κατανόηση τι ζητά το WEF: Είστε έτοιμοι για την τεχνολογική επανάσταση;  Ως άτομα με “δεξιότητες”, νοούνται οι απόφοιτοι των ΤΕΙ που με χαμηλούς μισθούς θα μπορούν να καλύψουν θέσεις που ακόμα η αυτοματοποίηση δεν έχει καταργήσει. Φθηνά αλλά έμπειρα χέρια για την ενίσχυση της αυτοματοποιημένης παραγωγής.

Το τρίτο και πλέον ανατριχιαστικό, είναι η πάγια παραδοχή τους στην Έκθεση -που έφτασε αισίως στο 45ο Φόρουμ το πλημμυρισμένο από άτομα της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ- περί κοινωνικών ανισοτήτων που ολοένα αυξάνουν, η οποία δείχνει ότι: Ή οι αποφάσεις τους τόσα χρόνια είναι λαθεμένες και άτοπες γι’ αυτό και δεν καρποφορούν ή πετυχαίνουν τον σκοπό τους, την φτωχοποίηση του πλανήτη και την αύξηση πλούτου κι εξουσίας της παγκόσμιας ελίτ. Εμείς πάμε με το δεύτερο…

Αξίζει επίσης να σημειωθεί και η άλλη “συμβουλή” που δίνουν, Ατζεντακική συμβουλή, της από κοινού διακυβέρνησης επιχειρήσεων με τις εκλεγμένους πολιτικούς, αλλά και τη “συμμετοχή” των κοινωνιών, που θα γίνει φυσικά μέσα από δικά τους ελεγμένα συνδικάτα, ΜΚΟ, οργανώσεις, κινήματα και κόμματα.

Αυτά, για να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούν όλοι αυτοί οι πολιτικάντηδες των σωτήριων λύσεων είτε εντός είτε εκτός ευρώ, όταν υπόσχονται ανάπτυξη και κολλούν και το επίθετο “βιώσιμη” πριν από αυτήν. Όλοι μιλούν για ακριβώς το ίδιο πράγμα…

την Ατζέντα 21, που σε θέλει κάτω από την μπότα της!

περισσότερα άρθρα θα βρείτε στην σελίδα Νταβός – 45ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη