Πάρτε μια γεύση από “Βιώσιμη Ανάπτυξη”, γεύση πικρή… | Ατζέντα 21

Π

Έτσι για να το εμπεδώσουμε, να μην αιθεροβατούμε και να μην χανόμαστε στη μετάφραση…

Οι λέξεις που ακούγονται τελευταία – Βιώσιμη Ανάπτυξη, καινοτόμες ιδέες και όπως λένε και στο χωριό μου στη Μακρινίτσα, εταιρείες start-up.

Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι ό,τι δεν δημιουργεί μόλυνση στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, το νέο μεταλλαγμένο ρύζι που παράγει λιγότερο μεθάνιο και προφανώς περισσότερο καρκίνο, είναι μέρος της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Επίσης όσες παραγωγικές μονάδες απαιτούν λιγότερα ανθρώπινα χέρια και περισσότερη αυτοματοποίηση, είναι επίσης Βιώσιμη Ανάπτυξη. Καθώς και όλες οι πολυεθνικές που δεν νοιάζονται για το περιβάλλον αλλά καταφέρνουν και πετυχαίνουν όρους σκλαβιάς για τα υπερκέρδη τους, θεωρούνται επίσης Βιώσιμη Ανάπτυξη, το βιώσιμο πάει στην τσέπη των επιχειρηματιών.

Τώρα οι καινοτόμες ιδέες και οι start-up εταιρείες είναι συνήθως μόνο σχετικά με τεχνολογία. Μια τεχνολογία που υποτίθεται απευθύνεται σε μια αστική τάξη που έχει ήδη λυμένα τα βασικά της προβλήματα, βαριέται να ανοίξει το γεμάτο της ψυγείο να δει αν λείπει κάτι, έτσι θα χαρεί όταν θα αποκτήσει μια Hiku, την ψηφιακή οικονόμο για τα «έξυπνα» ψυγεία και θα μπορεί να βλέπει μέσω κινητού τι υπάρχει στα ράφια χωρίς το άνοιγμα της πόρτας, πότε λήγει κάθε προϊόν, ακόμα και προτάσεις για συνταγές, δεδομένων των υλικών που υπάρχουν.

Το Hiku, ένας μαγνήτης που μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε ψυγείο, καταγράφει μέσω barcode ό,τι μπαίνει ή βγαίνει, με τον κατάλογο να εμφανίζεται κατευθείαν -μέσω μιας σχετικής εφαρμογής- στο τηλέφωνό μας. Βέβαια… αν έχεις και ΥΠΟΙΚ έναν Βαρουφάκη… την πάτησες!!! Χρωστάς ΕΝΦΙΑ και πήρες προσούτο; τς τς τς…

Η φυλή αυτή της τεχνολολαγνίας θα πάρει τη νέα Oral-B PRO 5000, μια οδοντόβουρτσα με άποψη, που θα συνδέεται με το κινητό τηλέφωνο και μεταφέρει σε μια ειδική εφαρμογή τις επιδόσεις στο βούρτσισμα των δοντιών, θα υποδεικνύει ποια σημεία θέλουν καλύτερη φροντίδα, θα δίνει τεχνικές συμβουλές, θα χρονομετρά και θα κρατάει το ιστορικό.

Αφού πλύνει τα δόντια της, η φυλή θα θέλει και να φάει, οπότε θα έχει το HAPIfork που μετράει τις μπουκιές! Το HAPIfork, λοιπόν, αντιλαμβάνεται μέσω αισθητήρων κάθε πότε μπαίνει στόμα μας, χρονομετρά το γεύμα και την ταχύτητα με την οποία καταναλώνεται, υπολογίζοντας το διάστημα ανάμεσα σε δύο μπουκιές. Κι αν εντοπίσει βιασύνη, προειδοποιεί μέσω δόνησης ή ανάμματος λυχνιών. Οι επιδόσεις καταγράφονται και μεταφέρονται στο κινητό τηλέφωνο.

Μετά η φυλή πάει βόλτα στον κήπο όπου η Edyn η κηπουρική online, μια συσκευή με WiFi που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, εξετάζει το περιβάλλον και στέλνει τα αποτελέσματα στο smartphone μας και το τι είδους φυτά πρέπει να φυτευτούν και πως να προστατευτούν.

Εκεί η φυλή θα κάτσει με το Mota Smart Ring, και θα παίξει τα social media στα… δάχτυλα. Πρόκειται δηλαδή για μια συσκευή που προβάλλει κωδικοποιημένα μηνύματα, ένα κέντρο ελέγχου.

Αν δεν μπορεί να ακούσει καλά το κουδούνι της εξώπορτας ή βρίσκεται σε άλλη χώρα, κανένα πρόβλημα. Το SkyBell έχει ενσωματωμένη κάμερα, μικρόφωνο και WiFi και όταν πατιέται στέλνει αυτόματα ενημέρωση στο κινητό, ενώ στην οθόνη εμφανίζεται αυτός που το χτύπησε. Αν είναι ο Βαρουφάκης, δηλαδή, η φυλή θα αποφασίσει να θέλει να ανοίξει ή όχι την πόρτα της.

Για την τεχνολολάγνα φυλή υπάρχουν καινοτόμες ιδέες για ζέστη και για κρύο. Μια Luna θερμαινόμενη κουβέρτα, που όμως… ελέγχεται μέσω… smartphone! Και το καλύτερο; Λειτουργεί και ως ξυπνητήρι. Ενώ αν θα θέλει δροσιά, ο ανεμιστήρας Haiku μόλις δει άνθρωπο να μπαίνει στο δωμάτιο αρχίζει να περιστρέφεται, ενώ αν δει πολλούς, αρχίζει να τρελαίνεται στις περιστροφές ρυθμίζεται δε, πανεύκολα μέσω… κινητού!

Αν πάλι πιάσει το κρύο, οι Digitsole – “έξυπνες σόλες”- με ένα κουμπί στο κινητό ανεβάζουν τη θερμοκρασία στα παπούτσια.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται άπειρες μικρομεσαίες εταιρείες και φιλόδοξες start-up που ακολουθούν αυτή την παγκόσμια τεχνολογική μόδα. Υπολογίζεται ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα υπάρχουν στην αγορά περίπου 50 δισ. συσκευές, με τον τζίρο γύρω από το Ιντερνετ των Πραγμάτων να ανέρχεται σε μερικά τρισ. δολάρια.

ΑΥΤΉ είναι η “βιώσιμη ανάπτυξη” και δεν είναι ούτε βρώσιμη ούτε καν απαραίτητη. Κι όπως προσέξατε, πρέπει να είστε με ένα κινητό στο χέρι, για να μην πω πουθενά αλλού. Να ζείτε -όσο προλάβετε- μέσα στην ακτινοβολία και μονίμως online, εύκαιροι και για έλεγχο.

ΑΥΤΉ η ανάπτυξη, θεωρείται ότι δεν παράγει CO², άρα είναι και φιλική προς το περιβάλλον, μη λαμβάνοντας υπόψη την ακτινοβολία, αφού δεν είναι ανευρέσιμη εύκολα.

ΑΥΤΉ η ανάπτυξη, η “βιώσιμη” ανάπτυξη, θεωρείται επίσης φιλική προς τον πλανήτη, αφού σιγά σιγά θα συμβάλει στο ξελάφρωμα του με μείωση του πληθυσμού.

Το πακέτο απευθύνεται στην αστική τάξη των ανεπτυγμένων χωρών. Για τις άλλες, βιώσιμη ανάπτυξη είναι κάτι σαν τις Σκουριές ή το μεταλλωρυχείο στη Ζάμπια, που δολοφονεί καθημερινά τους κατοίκους της :

‘I drank the water and ate the fish. We all did. The acid has damaged me permanently’

«Ήπια το νερό κι έφαγα το ψάρι. Όλοι το κάναμε. Το οξύ με σακάτεψε μόνιμα»…

Α 21Ατζέντα 21

 

 

 

 

 

 

διαβάστε ακόμα:

Είστε έτοιμοι για την τεχνολογική επανάσταση;

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη