Μαστίχα: Το «δάκρυ» ονομάστηκε επίσημα φυσικό φάρμακο

Μ

Ως φυσικό φάρμακο αναγνώρισε τη μαστίχα Χίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης έγινε αποδεκτή η φαρμακευτική «μονογραφία» της μαστίχας Χίου από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency – ΕΜΑ).

Ειδικότερα, η μαστίχα Χίου κατετάγη με δύο θεραπευτικές ενδείξεις, της αντιμετώπισης δυσπεπτικών προβλημάτων και δερματικών φλεγμονών – επούλωσης δερματικών πληγών.

Η έγκριση από τον ΕΜΑ είναι η πρώτη από μία σειρά εγκρίσεων, στις οποίες στοχεύει η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου από ευρωπαϊκούς ή μη φορείς, προκειμένου το μοναδικό αυτό προϊόν να γίνει αποδεκτό και να καθιερωθεί στην παγκόσμια φαρμακευτική κοινότητα. Στο προσεχές μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλες.

Η «μονογραφία» της μαστίχας έχει δημοσιοποιηθεί στο site του ΕΜΑ.

Οπως ανακοινώθηκε από την Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, στην ομάδα της Διεύθυνσης Eρευνας & Ανάπτυξης, με υπεύθυνο τον δρα Ηλία Σμυρνιούδη για τη σύνταξη, κατάθεση και υποστήριξη του φακέλου έγκρισης της «μονογραφίας», πολύτιμη βοήθεια προσέφεραν η καθηγήτρια του τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών κα Ιωάννα Χήνου και ο δρ Κώστας Παχής, πρόεδρος της IASIS Pharma.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης, η μαστίχα Χίου αναγνωρίζεται ως φαρμακευτικό προϊόν εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και σε χώρες εκτός αυτής που ακολουθούν τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές «μονογραφίες».

Αποτέλεσμα της καταχώρισης είναι η δυνατότητα κυκλοφορίας σκευασμάτων μαστίχας σε όλη την Ευρώπη με ισχυρισμούς υγείας εγκεκριμένους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Παράκληση προς την Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Είναι αδιανόητο έως και βλάσφημο, στις τσίχλες σας (ΕΛΜΑ), πλάι στην ιερή μαστίχα να βάζετε και διοξείδιο του τιτανίου. Ποιος ο λόγος; Τσίχλες φτιάχνατε χρόνια και χωρίς αυτό και παρακαλούμε να επιστρέψετε στην παλιά συνταγή της λίγης ζάχαρης και καθόλου περιττής χημείας. Έτσι κι αλλιώς, ότι η λίγη ζάχαρη βλάπτει στα δόντια, είναι το μεγαλύτερο παραμύθι που έγραψε ποτέ άνθρωπος. Μετά από λίγο μάσημα, δεν μένει ίχνος της και είναι πολύ καλύτερη από τις δηλητηριώδεις γλυκαντικές ουσίες.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη