Υπεγράφη η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TPP – Εκτίναξη των τιμών των φαρμάκων

Υ

ΗΠΑ, Ιαπωνία και 10 ακόμα χώρες του Ειρηνικού υπέγραψαν σήμερα τη Συμφωνία Εμπορίου ΤPP, που καλύπτει το 40% της παγκόσμιας οικονομίας

Σε συμφωνία για την υπογραφή της μεγαλύτερης εμπορικής συνεργασίας στις τελευταίες δύο δεκαετίες, κατέληξαν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και άλλες 10 χώρες του Ειρηνικού.

To σύμφωνο εμπορικής συνεργασίας των κρατών της περιοχής του Ειρηνικού –Trans-Pacific Partnership– καλύπτει περίπου το 40% της παγκόσμιας οικονομίας και θα δημιουργήσει ένα νέο οικονομικό μπλοκ με περιορισμένους εμπορικούς δασμούς και εμπόδια για μια μεγάλη κατηγορία προϊόντων.

Ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων διενεργήθηκε στην Ατλάντα των ΗΠΑ, με τους υπουργούς Εμπορίου των 12 κρατών να προσπαθούν να λύσουν διαφορές σχετικά με το πόσο θα διαρκεί το μονοπώλιο στην νέα γενιά φαρμάκων βιοτεχνολογίας. Τελικά οι ΗΠΑ και η Αυστραλία κατέληξαν σε συμβιβασμό, ανάβοντας το πράσινο φως για την επίτευξη συμφωνίας.

Το σύμφωνο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και από τα κοινοβούλια των υπόλοιπων χωρών.

Αναλυτικότερα, η TPP είναι είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ 12 χωρών:

tpp-map1443981424
Τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Μεξικό, το Περού, τη Χιλή, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι, το Βιετνάμ και την Ιαπωνία.

Η TPP έχει επικριθεί παγκοσμίως, αφού χαλαρώνει τους περιορισμούς με τους οποίους δεσμεύονται οι πολυεθνικές εταιρείες, ενώ το περιεχόμενο των διατλαντικών συμφωνιών παραμένει εν πολλοίς άγνωστο. Πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μαζέψει περισσότερες από 3 εκατ. υπογραφές κατά της TTIP, της ανάλογης συμφωνίας που αφορά και την Ευρώπη.

Η Συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοινώθηκε η συμφωνία της Trans-Pacific Partnership, καθυστέρησε περίπου 17 ώρες, καθώς υπήρχαν θέματα για τα οποία υπήρχαν διαφωνίες.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, αρκετές ήταν οι χώρες που στις τελευταίες πέντε ημέρες, προσπάθησαν να κερδίσουν όσο το δυνατόν πιο επωφελείς γι αυτές όρους. Μιλάμε άλλωστε για το 40% της παγκόσμιας οικονομίας, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Ο Μπάρακ Ομπάμα  θα αντιμετωπίσει κατά πάσα πιθανότητα τη σκληρή αντιπολίτευση του ίδιου του κόμματός του, των Δημοκρατικών, κάτι που αποτελεί και ίσως, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την οριστική εφαρμογή της συμφωνίας αυτής.

Πολλοί δημοκρατικοί βουλευτές που συνδέονται με τα μεγάλα συνδικάτα των Πολιτειών, έχουν εκφράσει μεγάλες ενστάσεις για τη συμφωνία, προειδοποιώντας για μεταφορά βιομηχανικών θέσεων εργασίας σε χώρες με φθηνότερο εργατικό δυναμικό.

Γιατί καθυστέρησε η συμφωνία για την TPP

Η Συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοινώθηκε η συμφωνία της Trans-Pacific Partnership, καθυστέρησε περίπου 17 ώρες, καθώς υπήρχαν θέματα για τα οποία υπήρχαν διαφωνίες.

[pullquote]

Η TPP θα επηρεάσει το 40% της παγκόσμιας οικονομίας[/pullquote]

Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, αρκετές ήταν οι χώρες που στις τελευταίες πέντε ημέρες, προσπάθησαν να κερδίσουν όσο το δυνατόν πιο επωφελείς για αυτές όρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η TPP θα επηρεάσει το 40% της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως αποκάλυψαν πηγές, -οι οποίες είναι περιορισμένες λόγω της μυστικότητας γύρω από τις συζητήσεις- ένας από τους λόγους της καθυστέρησης ήταν η δυσκολία επίτευξης συμφωνίας στα θέματα του εμπορίου γάλακτος, όπου υπήρχαν αντιδράσεις από τον Καναδά και την Νέα Ζηλανδία. Η Νέα Ζηλανδία, ήθελε μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και Μεξικό συμφώνησαν τις τελευταίες ώρες στους όρους που ορίζουν το κατά πόσο ένα όχημα θα πρέπει να κατασκευάζεται από χώρες που συμμετέχουν στην TPP ώστε να πληρεί τις προϋποθέσεις απαλλαγής από δασμούς. 

Ακόμη, οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Αυστραλία κατάφεραν να τα βρουν στα θέματα της προηγμένενης φαρμακευτικής, όπου όμως παρουσίαζε αντιρρήσεις το Περού. Όπως φάνηκε εν τέλει, οι 12 χώρες που συμμετέχουν βρήκαν τον τρόπο ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις. 

Ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την TPP

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την επίτευξη της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου, καθώς θεωρούν ότι οι τιμές των φαρμάκων θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Οι μεγάλοι χαμένοι, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, είναι οι ασθενείς και όσοι προσπαθούν να παράσχουν βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε ανακοίνωση τους, χαρακτηρίζουν την TPP ως τη χειρότερη εμπορική συμφωνία που αφορά την πρόσβαση στα φάρμακα για τους κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών.

Για παράδειγμα, η ενίσχυση του μονοπωλίου στα βιολογικά φάρμακα θα αναγκάσει τους ανθρώπους που κατοικούν στις αναπτυσσόμενες χώρες να πληρώνουν τεράστια ποσά προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Κλείνοντας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εκτιμούν ότι η TPP θα έχει τεράστια επίπτωση για πολλά χρόνια στη δημόσια υγεία και δε θα επηρεάσει μόνο τις 12 χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν.

Εκτός από την TPP υπάρχει και η TTIP, η διατλαντική συμφωνία με την Ευρώπη. Η Παγκόσμια Ελίτ οργανώνεται ακόμα περισσότερο. Εμείς;

Κίνημα Επιβιώνουμε

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη