Γιούνκερ: Κάποια χρόνια θα κρατήσει η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη

Γ

Την εκτίμηση ότι η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη θα διαρκέσει «κάποια χρόνια» εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει «καμία αυταπάτη» στο θέμα αυτό

«Αυτή η κρίση των προσφύγων θα διαρκέσει κάποια χρόνια. Δεν έχω καμία αυταπάτη ότι αυτό που ζούμε σήμερα θα ανήκει σύντομα στο παρελθόν», τόνισε ο Γιούνκερ από το Πασάου της Γερμανίας όπου βρίσκεται.

Πρόσθεσε δε πως «πρέπει να πούμε στους ανθρώπους ότι δεν πρόκειται για κάτι παροδικό, για κάτι προσωρινό, ότι θα πρέπει να ζήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα με αυτό το πρόβλημα».

Ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βρει μια απάντηση στην μεταναστευτική κρίση, σημειώνοντας ότι μόνο στην Αφρική υπάρχουν 8,5 εκατομμύρια πρόσφυγες που μπορεί να θελήσουν να έρθουν στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη μεταναστευτική κρίση εδώ και πολλές δεκαετίες αλλά οι χώρες δυσκολεύονται να βρουν μια κοινή προσέγγιση για να δώσουν μια λύση στο πρόβλημα.

Η Γερμανία άνοιξε τις πύλες της σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και ζητά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, χωρίς όρια, σε άλλες χώρες, πολλές από τις οποίες εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στο σχέδιο αυτό.

Η Ουγγαρία κατασκεύασε μάλιστα έναν αγκαθωτό φράχτη στα σύνορά της προκειμένου να εμποδίσει τους πρόσφυγες, που προσπαθούν να γλιτώσουν από τους πολέμους και τη φτώχεια, να περάσουν στο έδαφός της για να φτάσουν από εκεί στην Αυστρία και κατόπιν στη Γερμανία.

«Δεν χρειαζόμαστε καινούρια τείχη στην Ευρώπη (…) και σίγουρα όχι μεταξύ χωρών-μελών της ΕΕ», υπογράμμισε ο Γιούνκερ.

πηγή: ΑΜΠΕ

Μεγαλύτερος τρόμος από το Ισλαμικό Κράτος ο Άσαντ

0,,18712169_303,00

Ο κύριος λόγος που ωθεί τους Σύρους να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς είναι η βία του Σύρου προέδρου Άσαντ και δευτερευόντως το Ισλαμικό Κράτος, όπως δήλωσαν πρόσφυγες στη Γερμανία

Η βασική αιτία που εξωθεί πολλούς Σύρους να πάρουν τον μακρινό και επικίνδυνο δρόμο της προσφυγιάς από την πατρίδα τους προς τη Γερμανία είναι η βία που ασκείται από την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως κατέδειξε δημοσκόπηση που διεξήχθη στη Γερμανία με πρωτοβουλία της αντικαθεστωτικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Adopt a Revolution.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των Γερμανών, το 92% των Σύρων προσφύγων δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Συρία εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη εκεί από το 2011, όταν ξεκίνησε ο συριακός εμφύλιος. 

Αλλά το αποφάσισαν το 2015;

Το 70% των ερωτηθέντων καθιστούν υπεύθυνο για τις συγκρούσεις αυτές τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ, 32% επιρρίπτουν την ευθύνη στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που επίσης δρα στη χώρα, και μόλις το 18% θεωρεί υπεύθυνες τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Οι μισοί ζητούν αποχώρηση του Άσαντ για να επιστρέψουν

Το Επιστημονικό Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας του Βερολίνου (WZB) παρείχε τη στήριξή του στην οργάνωση Adopt a Revolution για τη διεξαγωγή της δημοσκόπησης, στο πλαίσιο της οποία ρωτήθηκαν 900 Σύροι πρόσφυγες σε πέντε γερμανικές πόλεις. Η πλειονότητα των προσφύγων διέφυγαν από τη Συρία φέτος, διευκρίνισε ο Χάικο Γκίμπλερ, συνεργάτης του WZB. Όπως επισήμανε ο ίδιος, δεν είναι απολύτως σαφές αν όλοι οι πρόσφυγες που ρωτήθηκαν κατάγονται από τη Συρία, δεδομένου ότι τα στοιχεία βασίζονται αποκλειστικά σε δηλώσεις των ίδιων των ερωτηθέντων. Ένα πρόσθετο μειονέκτημα είναι και το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δεν είναι αντιπροσωπευτικά.

Πάραυτα το άρθρο ήταν πρωτοσέλιδος τίτλος χτες στην γερμανική διαδικτυακή ελληνική έκδοση της dw.com Κατά τα άλλα, τα ΜΜΕ δεν χειραγωγούν απόψεις και η δεν είναι η Δύση που έχει δημιουργήσει το συριακό πρόβλημα, το οποίο θα συνεχιστεί μέχρι να αδειάσει η χώρα…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη