Ισλανδικά ηφαίστεια θα μπορούσε να τροφοδοτήσουν βρετανικά σπίτια

Ι

Σπίτια στην Αγγλία θα μπορούσε σύντομα να τροφοδοτούνται από τη γεωθερμική ενέργεια που διοχετεύεται σε όλη τη διαδρομή από τα ηφαίστεια της Ισλανδίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον την Πέμπτη

Μια “διασύνδεση” 750 μιλίων θα μεταφέρει την ενέργεια στη Βρετανία αν τα σχέδια προχωρήσουν.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο ισλανδικό πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, ο Κάμερον αποκάλυψε ότι έχει συσταθεί μια ειδική ομάδα για να εξετάσει τη σκοπιμότητα του έργου.

Εάν η εξερεύνηση είναι επιτυχής, τότε ένα γιγαντιαίο καλώδιο υδροηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να κατασκευαστεί μεταξύ της Βρετανίας και της Ισλανδίας μέσα σε μια δεκαετία.

Ο Κάμερον είναι ο πρώτος Βρετανός πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί την πόλη μετά τον Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1941.

Επί του παρόντος, το 95 τοις εκατό της ενέργειας της Ισλανδίας παράγεται από υδροηλεκτρική και γεωθερμική φυτών. Ο Κάμερον χρησιμοποιεί την επίσκεψή του για να συζητήσουν τη χρήση των πόρων της ως μακροπρόθεσμη προμήθεια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Κάμερον θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της ΙσλανδίαςSigmunur Davio Gunnlaugsson ενόψει του Northern Futures Forum, το οποίο θα περιλαμβάνει ηγέτες από τη Σκανδιναβία και τις Βαλτικές Χώρες.

islandia-ekriksi-ifaisteiou-1
Ηφαίστειο Γκρίμσβετν, Μάιος 2011

Οι συνομιλίες είναι οι τελευταίες σε μια σειρά συζητήσεων σχετικά με τη χρήση γεωθερμικής ενέργειας της Ισλανδίας στη Βρετανία, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το 2012, λίγο μετά την μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Γκρίμσβετν, που ανάγκασε την ακύρωση πτήσεων σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Τυχαίο; Δεν νομίζω…

Οι Ισλανδοί επίσης δηλώνουν πρόθυμοι να δεχτούν 50.000 πρόσφυγες, γιατί όπως λένε: «Οι πρόσφυγες είναι ανθρώπινο δυναμικό, εμπειρία και δεξιότητες. Οι πρόσφυγες είναι οι μέλλοντες σύζυγοί μας, οι καλύτεροι φίλοι και οι αδελφές ψυχές μας, το τύμπανο στη σχολική μας μπάντας, ο επόμενος συνάδελφος…»

Γι’ αυτό, παρακαλώ, μην ξανακούσω τι καλή είναι η Ισλανδική κυβέρνηση και πόσο ωραία τα κατάφερε, γιατί κυβέρνηση που επιτρέψει τους χημικούς αεροψεκασμούς και σε έχει μέσα στην Ατζέντα 21, δεν κολλάει με το “καλή”!!!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη