Τι συμβαίνει με τον καιρό;

Τ

Μπορεί αυτός ο καιρός να αρέσει στην τσέπη μας, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας κάνει οικονομία στη θέρμανση, όμως σίγουρα κάτι δεν πάει καλά…

Οι προγνώσεις για το πως θα κυλήσει ο χειμώνας ήταν και πάλι της σχολής του… διαίρει και βασίλευε! Οι μεν καιρολόγοι εξ αμερικής να κάνουν λόγω για σιβηρικούς βαθμούς και τον πιο κρύο χειμώνα ever (μόλις είχε ξεκινήσει και η διάθεση πετρελαίου) άλλοι πάλι να λένε, ναι θα έχει κάποια κρύα αλλά ο χειμώνας θα είναι “mild” – ήπιος.

Και μάλιστα για τον σούπερ ντούπερ βαρύ χειμώνα έλεγαν φταίει το Ελ Νίνιο – το μετεωρολογικό φαινόμενο κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό  (ακτές του Περού) είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές. Και γιατί θα είναι έντον το Ελ Νίνιο; Γιατί φταίει η άτιμη η κλιματική μας η αλλαγή! Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο… Παρίσι φέτος, όχι στη Ρώμη, για την υποτιθέμενη κλιματική αλλαγή!

«Μερομήνια» ονομάζει ο λαός μας τις πρώτες δώδεκα ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου. Την ερμηνεία των μερομηνιών την έκαναν παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα των συγκεκριμένων ημερών της και έτσι πρόβλεπαν την κατάσταση του καιρού για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Η πρόγνωση του καιρού γινόταν τον Αύγουστο επειδή αυτός ο μήνας θεωρούνταν η αρχή του Χειμώνα.

Τα «μερομήνια» αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Έχει, όμως, πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

 

Φτάσαμε 3 Δεκέμβρη κι ο χειμώνας δεν λέει να έρθει. Εκτός από την καιρική βόμβα που άφησε πίσω της ζημιές και νεκρούς, στα τέλη Οκτωβρίου, κατά τα άλλα οι φθινοπωρινές βροχές μας έλειψαν.

Τι έλεγαν τα μερομήνια, οι πρακτικοί καιρολόγοι – όχι οι επιστημονάρες που μας εκπλήσσουν με τις αστοχίες τους – αλλά εκείνοι που έκαναν προβλέψεις παρατηρώντας τη φύση και που συνήθως δεν έπεφταν μακριά από την πραγματικότητα – το πάλαι ποτέ, όταν το κλίμα δεν χειραγωγείτο 24/24ωρο Χ 30 μέρες:

Τι δείχνουν τα Μερομήνια για το χειμώνα 2015 – 2016

Καιρός

Σεπτέμβρης 2015

Αρχές μήνα ( 1 έως 13 ) : Γενικά ήπιος θα κυλήσει στις αρχές του ο Σεπτέμβρης με τα επίπεδα της θερμοκρασίας να είναι κανονικά για την εποχή, ηλιόλουστες ημέρες και έλλειψη βροχοπτώσεων .

Μέσα μήνα ( 14 έως 23 ) : Μετά τις 14 του μήνα και έπειτα θα μας κάνουν ποδαρικό οι φθινοπωρινές βροχοπτώσεις με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Τέλη μήνα ( 24 έως 30 ) : Τέλη του Σεπτέμβρη περιμένουμε μικρή πτώση της θερμοκρασίας και ποιο συχνές βροχοπτώσεις οι οποίες θα είναι κατά τόπους έντονες γύρω στις 23 με 25 του μήνα, τις τελευταίες τώρα μέρες πριν βγει ο Σεπτέμβρης θα έχουμε καλό καιρό με ηλιόλουστες ημέρες.

Οκτώβριος 2015

Αρχές μήνα ( 1 έως 14 ) : Γενικά ήρεμος φαίνεται να ξεκινάει ο Οκτώβρης αρχικά μέχρι τις 9 με 10 περίπου του μήνα όπου αναμένουμε κάποιες παροδικές βροχοπτώσεις , από θερμοκρασιακής άποψης θα έχουμε φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Μέσα μήνα ( 15 έως 24 ) : Από τα μέσα του μήνα τώρα αναμένουμε κάποιες γρήγορες κακοκαιρίες με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας οι οποίες θα επηρεάσουν κυρίως τα βόρεια και ανατολικά τμήματα.

Τέλη μήνα ( 25 έως 31) : Οι τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου θα μας αφήσουν με σχετικά καλό καιρό δηλαδή ηλιόλουστες ημέρες και με απουσία ανέμων.

Νοέμβριος 2015

Αρχές μήνα ( 1 έως 13 ) : Ήπιος θα ξεκινήσει ο Νοέμβρης με ηλιόλουστες ημέρες αλλά και κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή, κάποιες τοπικές βροχές όχι ιδιαίτερης έντασης θα έχουμε γύρω στις 10 με 13ης του μήνα.

Μέσα μήνα ( 14 έως 23 ) : Μικρή πτώση της θερμοκρασία στα μέσα του μήνα και τοπικές βροχοπτώσεις όχι ιδιαίτερης έντασης και διάρκειας , με αρκετά ενδιάμεσα διαστήματα βελτίωσης. Κάπου στις 20 με 23ης του μήνα αναμένουμε αλλαγή του καιρού ερχόμενη από τα δυτικά με βροχές, αλλά και πάλι μικρής έντασης και διάρκειας, γρήγορα θα επέλθει σχετική βελτίωση.

Τέλη μήνα ( 24 έως 30 ) : Οι τελευταίες μέρες του μήνα θα μας αποχαιρετήσουν με αρκετές συννεφιές και σποραδικές βροχοπτώσεις κυρίως , γρήγορα όμως γύρω στις 27 με 28 θα βελτιωθεί σημαντικά.

Σημειώσεις: Γενικά ήπιος και χωρίς ιδιαίτερης έντασης και διάρκειας βροχές.

Δεκέμβριος 2015

Αρχές μήνα ( 1 έως 14 ) : Κάποιες βροχοπτώσεις στις αρχές του μήνα χωρίς ιδιαίτερη ένταση και διάρκεια με αρκετά διαστήματα βελτιώσεων. Γύρω στις 8 με 7 του μήνα αναμένουμε απότομη πτώση της θερμοκρασία με ξερόκρυο και τοπικές νεφώσεις .

Μέσα μήνα ( 15 έως 24 ) : Αρκετά κρύες ημέρες και ιδιαίτερα νύχτες , με πολύ μεγάλη πιθανότητα δημιουργίας παγετού αλλά με έλλειψη φαινομένων βροχής η χιονιού.

Τέλη μήνα ( 25 έως 31 ) : Στα τέλη τώρα του μήνα περιμένουμε κάποιες βροχές για τα πεδινά ενώ χιόνια θα έχουμε στα ορεινά τμήματα, γύρω στις 29 με 31 του μήνα αναμένουμε κακοκαιρία ερχόμενη από τα δυτικά που θα επηρεάσει δυτικές περιοχές αρχές Ιανουαρίου.

Σημειώσεις: Κύριο χαρακτηριστικό το ξερόκρυο και ο μειωμένος αριθμός βροχοπτώσεων.

Ιανουάριος 2016

Αρχές μήνα ( 1 έως 14 ) : Αρχές του μήνα περιμένουμε κάποιες καταιγίδες με κατά τόπους έντονα φαινόμενα που θα επηρεάσουν τα δυτικά τμήματα ενώ κάποια χιόνια θα έχουμε στα δυτικά ορεινά. Γρήγορα όμως τα φαινόμενα θα κοπάσουν με μερική βελτίωση του καιρού. Παροδικές ασθενείς βροχοπτώσεις θα έχουμε από τις 8 περίπου του μήνα και μετά με διαστήματα ύφεσης.

Μέσα μήνα ( 15 έως 24 ) : Αρκετά κρύες ημέρες μας περιμένουν στα μέσα Ιανουαρίου 2016 ενώ από άποψη φαινομένων θα έχουμε περιορισμένα πράγματα. Κάποιες βροχές και χιόνια στα ορεινά ημιορεινά τμήματα του νομού θα έχουμε γύρω στις 15 με 19 του μήνα, ενώ τα χιόνια έως και τις 24 θα κατέβουν μέχρι τα πεδινά ( κέντρο Αθήνας ) αλλά δεν θα είναι δυνατές χιονοπτώσεις για να έχουμε χιονοστρώσεις η προβλήματα.

Τέλη μήνα ( 25 έως 31 ) : Το τέλος του Ιανουαρίου θα έχει γενικά βελτιωμένο καιρικό σκηνικό με το κρύο να παραμένει αλλά τα φαινόμενα να περιορίζονται λίγο. Γύρω στις 28 του μήνα θα έχουμε μια επιδείνωση του καιρού με κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις πάλι μέχρι τα πεδινά, γρήγορα όμως ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση.

Φεβρουάριος 2016

Αρχές μήνα ( 1 έως 10 ) : Ο Φεβρουάριος θα ξεκινήσει με αρκετό κρύο αλλά και με ηλιόλουστες ημέρες, βέβαια ο ήλιος θα είναι με “δόντια” . Μέχρι τις 5 περίπου του μήνα θα είναι γενικά καλός με μόνη εξαίρεση το κρύο, μετά τις 5 θα έχουμε κάποιες τοπικές βροχοπτώσεις ( χιόνια για τα ορεινά ) που προς τις 10 του μήνα θα γενικευτούν και θα ενταθούν.

Μέσα μήνα ( 11 έως 20 ) : Από τα μέσα του μήνα αναμένουμε σοβαρή επιδείνωση του καιρού που γύρο στις 15 με 17 θα έχει ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά ενώ καταιγίδες που πολύ πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα θα σημειωθούν στα υπόλοιπα τμήματα. Η θερμοκρασία να σημειωθεί πως θα είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Τέλη μήνα ( 21 έως 29 ) : Το τέλος του Φεβρουαρίου εμφανώς βελτιωμένο θα έχει κάποια χιόνια στα ορεινά ενώ παροδικές βροχοπτώσεις θα σημειώνονται στον νομό, με μικρά διαδοχικά διαστήματα βελτίωσης. Γύρο στις 25 του μήνα όμως περιμένουμε και 2η σοβαρή επιδείνωση του καιρού με ισχυρές πάλι χιονοπτώσεις που θα πλήξουν περισσότερο τα δυτικά και βόρεια ορεινά – ημιορεινά τμήματα ενώ βροχές και χιονόνερο θα έχουμε στα υπόλοιπα, γρήγορα όμως ο καιρός μέχρι τις 29 θα βελτιωθεί.

Μάρτιος 2016

Αρχές μήνα ( 1 έως 14 ) : Ο μήνα Μάρτιος θα ξεκινήσει με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες και γενικά με πολλές από τις πρώτες ημέρες του με καλό καιρό. Από τις 8 περίπου του μήνα και μετά φαίνεται ότι ο καιρός θα αρχίσει να επιδεινώνετε σιγά σιγά με βροχοπτώσεις οι οποίες θα έχουν γενικευμένο χαρακτήρα από τις 14 και μετά.

Μέσα μήνα ( 15 έως 24 ) : Από τις 15 και έπειτα περιμένουμε αρκετές βροχοπτώσεις που κατά βάση θα επηρεάσουν τα βόρεια – βορειοανατολικά τμήματα ενώ στα υπόλοιπα θα έχουμε και ορισμένα διαστήματα μικρής βελτίωσης του καιρού. Τα φαινόμενα δεν αναμένονται να έχουν έντονο χαρακτήρα.

Τέλη μήνα ( 25 έως 31 ) : Το τέλος του μήνα περιμένουμε ημέρες με συννεφιά και κάποιες σποραδικές βροχοπτώσεις έως και τις 29 περίπου, μετά θα έχουμε σημαντική βελτίωση του καιρού.

Απρίλιος 2016

Αρχές μήνα ( 1 έως 13 ) : Αρχικά ο Απρίλης φαίνεται να ξεκινάει με καλό καιρό, ηλιόλουστες ημέρες δηλαδή και θερμοκρασίες σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Από τις 7 με 8 του μήνα αναμένουμε σταδιακή αλλαγή του καιρού με βροχοπτώσεις που θα ξεκινήσουν πρώτα από τα δυτικά τμήματα και έως τις 13 θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα.

Μέσα μήνα ( 14 έως 23 ) : Στα μέσα του μήνα τώρα περιμένουμε διαδοχικές κακοκαιρίες ( με σποραδικές βροχοπτώσεις ) με ενδιάμεσα διαστήματα μικρών βελτιώσεων του καιρού.

Τέλη μήνα ( 24 έως 30 ) : Τις τελευταίες ημέρες του Απρίλη κύριο χαρακτηριστικό θα είναι οι συννεφιασμένες ημέρες σχεδόν μέχρι και το τέλος.

Μάιος 2016

Αρχές μήνα ( 1 έως 14 ) : Νεφελώδεις ημέρες με μικρά διαστήματα ανοίγματος του καιρού. Από τις 10 περίπου του μήνα αναμένουμε επιδείνωση του καιρού με βροχές.

Μέσα μήνα ( 15 έως 24 ) : Στα μέσα τώρα του μήνα αναμένουμε σοβαρή επιδείνωση του καιρού με έντονα καιρικά φαινόμενα ( καταιγίδες ) που πολύ πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα. Το διάστημα της έντονης κακοκαιρίας το τοποθετώ γύρω στις 15 με 18 του μήνα. Μετά τις 20 αναμένουμε σταδιακή βελτίωση του καιρού.

Τέλη μήνα ( 25 έως 31 ) : Τέλος του μήνα αναμένουμε σπασμένο καιρό με ηλιοφάνεια αλλά και συννεφιά, οδεύοντας όμως στο τέλος Μαΐου ο καιρός θα έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Σημείωση: Πολύ ασυνήθιστος καιρός που περισσότερο φθινόπωρο παρά άνοιξη θα θυμίζει.

Ιούνιος 2016

Αρχές μήνα ( 1 έως 13 ) : Ο Ιούνιος θα ξεκινήσει με νεφώσεις και τοπικές βροχοπτώσεις κυρίως στα δυτικά ορεινά τμήματα, μετά τις 4 περίπου του μήνα αναμένουμε σημαντική βελτίωση του καιρού χωρίς όμως να λείψουν κάποιες συννεφιές πάλι στις 10 με 13 του μήνα. Δροσερές οι αρχές του μήνα από θερμοκρασιακής άποψης.

Μέσα μήνα ( 14 έως 23 ) : Στα μέσα του Ιουνίου περιμένουμε σημαντική επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με καταιγίδες που τοπικά θα έχουν έντονο χαρακτήρα. Η κακοκαιρία τοποθετείται το διάστημα 17 με 19 του μήνα περίπου. Ύστερα αναμένουμε σταδιακή ύφεση.

Τέλη μήνα ( 24 έως 30 ) : Τα τέλη του Ιουνίου αναμένουμε ηλιόλουστες ημέρες με απουσία ανέμων και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ιούλιος 2016

Αρχές μήνα ( 1 έως 14 ) : Καλός ο Ιούλιος μέχρι και τις 10 περίπου του μήνα χωρίς ιδιαίτερα ζεστές ημέρες για καλοκαίρι καθώς και αρκετή νηνεμία. Από της 10 και μετά θα ξεκινήσουν κάποιες αστάθειες στα δυτικά και βόρεια ορεινά τμήματα.

Μέσα μήνα ( 15 έως 24 ) : Μετά τις 15 αναμένουμε να σημειωθούν κάποιες καταιγίδες στα βόρεια και δυτικά τμήματα και κατά περιόδους και στα υπόλοιπα κεντρικά.

Τέλη μήνα ( 25 έως 31 ) : Στο τέλος του μήνα ο καιρός θα καταστεί ηλιόλουστος με κάποιες παροδικές νεφώσεις άνευ σημασίας κατά τη διάρκεια κάποιων ημερών του.

 

Και τι από τα μερομήνια έχει συμβεί προς το παρόν; Τίποτα!

Και ποιος την πληρώνει τη νύφη; Οι καλλιέργειες και στη συνέχεια εμείς γιατί οι αγρότες αναγκάζονται να ποτίζουν.

Τι έγραφαν τα Ρεθυμιώτικα Νέα στις 17/11/2015

Εξαιρετικά ήπιος παραμένει ο Νοέμβριος, φέτος στο Ρέθυμνο. Οι θερμοκρασίες είναι σχεδόν σε καθημερινό στάδιο σε επίπεδα, αρκετά πάνω από τα κανονικά για την εποχή. Λόγο της μηδαμινής βροχόπτωσης τον Νοέμβριο έχουν αρχίσει να παρατηρούνται κάποια μικρά προβλήματα σε καλλιέργειες στο νομό, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν καταφύγει στη λύση του ποτίσματος των καλλιεργειών, κάτι που όπως επισημαίνουν είναι ένα παράδοξο φαινόμενο για αυτή την εποχή. Με τον υδράργυρο σχετικά ψηλά και με την απουσία βροχοπτώσεων όμως θα συνεχιστεί και αυτή η εβδομάδα, καθώς από σήμερα Τρίτη μέχρι και την Κυριακή η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως και 22 βαθμούς ενώ θα επικρατεί ηλιοφάνεια με σχετικά μεγάλα διαστήματα συννεφιάς.

Το σκηνικού του καιρού αναμένεται να αλλάξει όμως σύντομα, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις μετεωρολόγων, από τα τέλη Νοεμβρίου θα αρχίσει να χειμωνιάζει για τα καλά και σταδιακά μέχρι και τα Χριστούγεννα θα επικρατήσει δριμύ ψύχος αλλά και χιονοπτώσεις ακόμα και στην Κρήτη και σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο.

Παράλληλα οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν την αλλαγή που παρουσιάζει η συμπεριφορά του καιρού στην χώρα μας, τα τελευταία χρόνια με την εμφάνιση απότομων αλλαγών και φαινομένων μικρού χρονικού διαστήματος μεν, αλλά υψηλής έντασης δε. Σημειώνουν επίσης ότι τέτοια φαινόμενα έχουν άμεση σχέση με την επανεμφάνιση του φαινομένου Ελ Νίνιο και την υπερθέρμανση των τροπικών περιοχών του Ειρηνικού, ενώ σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί στα τέλη του 2015 με σφοδρές χιονοπτώσεις, πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και δριμύ ψύχος, επηρεάζοντας μεγάλο μέρος του Βορείου ημισφαιρίου, μεταξύ αυτών και την Ευρώπη.  

Ο ΟΗΕ έγινε και μετεωρολόγος τώρα  γιατί… ο ΟΗΕ “ξέρει”! Τα μερομήνια όμως έλεγαν βροχούλες και όχι δριμύ ψύχος. Τελικά δριμύ ψύχος δεν είχαμε, αλλά ανομβρία είχαμε και υψηλές θερμοκρασίες – ποτίστε κι άλλο!

Ασυνήθιστη ανομβρία για το Νοέμβριο, έγραφε ο μετεωρολόγος Ζιακόπουλος, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου. Ενώ η Ευρώπη έχει βροχές και καταιγίδες, εδώ η καλοκαιρία θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.  Και συνεχίστηκε, την επόμενη, την μεθεπόμενη και πάει λέγοντας, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ειδικά εκεί που υπάρχουν καλλιέργειες.

Αλλά κάπως έτσι πάει τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στη χώρα μας, ιδίως τα μνημονιακά, εκεί που χρειαζόμαστε βροχές δεν βρέχει και το φυλάει για την Άνοιξη με το γνωστό “στον καταραμένο τόπο, μήνα Μάη βρέχει”.

Και φυσικά, για φέτος όπως και κάθε άλλη χρονιά, ούτε το ελ Νίνιο φταίει, ούτε η κλιματική αλλαγή. Φταίνε οι χημικοί αεροψεκασμοί και η χειραγώγηση καιρού που συνεχίζεται με αυξανόμενες εντάσεις και φτιάχνουν το “κλίμα” κατά πως θέλουν. Και δεν αποκλείεται ο ήπιος χειμώνας να εξελιχθεί σε σφοδρή κακοκαιρία κάποια στιγμή. Πότε;

Όταν δεν θα θέλουν άλλους πρόσφυγες να έρχονται στην Ελλάδα. Γιατί η καλοκαιρία -τι σύμπτωση- βολεύει και τις ροές μεταναστών κι εκεί που κάποιοι περίμεναν να μειωθούν λόγω του χειμώνα, συνεχίζονται κανονικά.

Ίσως τελικά αυτό να εννοούσαν τελικά τα πολιτικά σαΐνια που μαζεύτηκαν στο Παρίσι όταν έλεγαν ότι μεταναστευτικό και κλιματική αλλαγή είναι συνδεδεμένα, το επανέλαβε και ο Τσίπρας. Δεν φταίει το Ελ Νίνιο, φταίει που δεν έχουμε νιονιό και τους ακούμε. Δεν φταίει η κλιματική αλλαγή, φταίει η εγ-κλιματική αλλαγή που δημιουργεί η ατζέντα τους, η Ατζέντα 21!

Είχαμε το πιο ευλογημένο κλίμα στον κόσμο, με τις τέσσερις ισορροπημένες εποχές και το κατάντησαν κλιματικά μαλλιά κουβάρια της παγκοσμιοποίησης – τυφώνες, ανεμοστρόβιλους, ξηρασίες, πλημμύρες και το ΣΚΆΙ να προσπαθεί να σε πείσει ότι έτσι ήταν πάντα! Που το βάζεις αυτό; Θέλει γερά νεύρα για να τους παρακολουθήσεις!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη