Τέλος οι χάρτινες αποδείξεις – Αφορολόγητο μόνο με τη χρήση πλαστικού χρήματος

Τ

Δύο μέτρα με πρόσχημα τον περιορισμό της φοροδιαφυγής πρόκειται να προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες με σχετικές διατάξεις που θα κατατεθούν στη Βουλή

Το πρώτο είναι διασύνδεση των ταμειακών μηχανών επαγγελματιών και επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκειμένου οι ελεγκτές να έχουν άμεση εικόνα για να τον τζίρο τους. Το δεύτερο είναι η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με δαπάνες του φορολογούμενου που θα γίνονται υποχρεωτικά μόνο μέσω πιστωτικών καρτών.

Ειδικότερα με σχετική διάταξη θα καταργείται από το 2016 η υποχρέωση των φορολογούμενων να συγκεντρώνουν αποδείξεις για τις δαπάνες που πραγματοποιούν προκειμένου να ωφεληθούν από το αφορολόγητο ποσό των 9.550 ευρώ το οποίο οδηγεί σε έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ.

Στο εξής με βάση τη νέα ρύθμιση το αφορολόγητο θα “χτίζεται” μόνο μέσα από αγορές με τη χρήση πλαστικού χρήματος που θα κάνει ο φορολογούμενος. Και επειδή οι δαπάνες αυτές προκύπτουν από την κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού με τον οποίο είναι συνδεδεμένη η κάθε κάρτα θα… “απαλλαγούν” από το μαρτύριο της συλλογής των αποδείξεων – όλα για το καλό μας!

Και το μέτρο αυτό αποσκοπεί στη σύλληψη της φοροδιαφυγής, του μικρού και πρώην μεσαίου. Για τους μεγάλους υπάρχουν άλλα κόλα. Όπως είναι γνωστό μέσω της διασταύρωσης των δαπανών αυτών των φορολογούμενων με τον τζίρο που δηλώνουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες οι φορολογικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν ένα μεγάλο μέρος της φορολογητέας ύλης που σήμερα αποκρύπτεται.

Από το μέτρο θα εξαιρεθούν ηλικιωμένοι άνω των 75 ή 80 ετών, καθώς και οι κάτοικοι δυσπρόσιτων περιοχών. 

Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τις αλλαγές στη φορολογία που θα γίνουν το 2016 βάσει του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις στη φορολογία των αυτοκινήτων με αλλαγές που θα γίνουν και στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας. Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι να υπάρξει μείωση των τελών και το ποσό της μείωσης να ενσωματωθεί στη φορολογία των καυσίμων (βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης) ώστε να συνδεθούν τα τέλη κυκλοφορίας με την κατανάλωση καυσίμων. Και στο τέλος θα πληρώνουμε και τα δυο – ελάχιστα μειωμένα τέλη και αυξημένο καύσιμο. Κι αυτό μάλλον γιατί είναι χιλιάδες αυτοί που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για τα παράνομα αυξημένα τέλη τα οποία αρνούνται να πληρώσουν ως μη ανταποδοτικά.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, διευκρινίζουν ότι από τις αλλαγές θα υπάρξει ουδέτερο εισπρακτικό αποτέλεσμα αλλά θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα το φαινόμενο της κατάθεσης πινακίδων λόγω υψηλών τελών. Κι αν θέλουμε το πιστεύουμε.

Στα καλά νέα της κάρτας: Δεν μαζεύουμε πια χαρτάκια. Αφού δεν είπαν ότι το κάνουν και για οικολογικούς λόγους και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πάλι καλά…

Στα κακά νέα της κάρτας, η εφορία θα ξέρει ακόμα και πόσα βρακιά αγοράσατε, σε ποιον γιατρό πήγατε και τι φάρμακα κάνατε χρήση (αντίο προσωπικά δεδομένα) κι αν είχατε το θράσος να πιείτε σαμπάνια στην επέτειο του γάμου σας ενώ δεν έχετε ακόμα πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ.

Επίσης σε αντίθεση με αυτό που πρεσβεύουν ενισχύεται η παραοικονομία, και το έκτακτο μικρό μαύρο εισόδημα του ανέργου αποκτά μεγαλύτερη αξία, αφού δεν θα καταγράφεται και δεν θα φορολογείται ποτέ. Μεγαλύτερη αξία επίσης αποκτούν και οι συναλλαγές με το πειρατικό bitcoin, το νόμισμα των σύγχρονων εγκληματιών – από τους χάκερς και τους διακινητές ναρκωτικών μέχρι και την ίδια την ISIS.

Σχαρητήρια! Πήρατε μια σχεδόν διαλυμένη οικονομία και την αποτελειώνετε!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη