Αύξηση αστέγων και χρηστών στις ‘πιάτσες’ της Αθήνας – Άνθρωποι χωρίς στέγη και φροντίδα

Α

Δραματικά στοιχεία για τον αριθμό των εξαρτημένων σε ουσίες και εγκαταλελειμμένων ανθρώπων και αστέγων. Αύξηση από το 24,5% στο 42% μέσα σε πέντε χρόνια

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ για τις ανάγκες και τους κινδύνους που διατρέχουν οι “απόκληροι” της κοινωνίας

Η κρίση έχει μεταβάλει τις συνθήκες στις “πιάτσες” της Αθήνας την τελευταία πενταετία, με το 42% των εξαρτημένων που υποστηρίζει σήμερα στον δρόμο το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ να δηλώνει ότι διαθέτει προσωρινή ή καθόλου στέγη, έναντι του 24,5% το 2010. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας του, οι εξαρτημένοι χρήστες που βρίσκονται στον δρόμο, ζητούν στέγη, ιατρική φροντίδα, ανθρώπινη επαφή και συναισθηματική στήριξη.

Η χρήση γίνεται συχνά αιτία αποκλεισμού τους από υπηρεσίες για αστέγους, ενώ νέες, κακής ποιότητας ουσίες και νέα συνθετικά ναρκωτικά άγνωστης σύστασης και προέλευσης, αυξάνουν τους κινδύνους για τη ζωή των εξαρτημένων. Το λυπηρό είναι, όπως ελέχθη, ότι έχει μειωθεί αισθητά το κίνητρό τους να κάνουν έστω και μικρά βήματα βελτίωσης της κατάστασής τους, όπως να φροντίσουν την υγεία τους.

Αυξημένος εμφανίζεται, επίσης, ο αριθμός των εξαρτημένων μεταναστών, ενώ σημαντικές επιβαρύνσεις έχουν και οι εξαρτημένες γυναίκες στον δρόμο. Το 2005 δήλωνε ότι εκδιδόταν μία στις δύο εξαρτημένες που υποστηρίζονταν από το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ στον δρόμο, ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 84%. Σημαντικό ποσοστό πάσχει από κάποιο λοιμώδες νόσημα (4 στις 10 έχουν ηπατίτιδα και 3 στις 10 HIV/AIDS), αλλά οι μισές από αυτές δεν έχουν ιατρική παρακολούθηση και 4 στις 10 δεν λαμβάνουν κάποια ειδική αγωγή. Οι 3 στις 10 είναι άστεγες, ενώ οι μισές είναι μητέρες. Σημαντικά κενά και δυσκολίες παρατηρούνται στον προγεννητικό έλεγχο και τη φροντίδα των παιδιών τους. Από όσες έχουν παιδιά, 6 στις 10 έχουν απολέσει την επιμέλειά τους.

Για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εξαρτημένων, το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ έχει αναπτύξει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής φροντίδας, μείωσης της βλάβης, πρωτοβάθμιας περίθαλψης και κάλυψης βασικών αναγκών επιβίωσης, οι οποίες προσφέρονται στον δρόμο ή σε χώρους άμεσης πρόσβασης για ενεργούς χρήστες. Την τελευταία τριετία, με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», οι προσπάθειές του ενισχύθηκαν σημαντικά με τη δημιουργία του Δικτύου Φροντίδας Εξαρτημένων στον Δρόμο. Στο πλαίσιο του Δικτύου τέθηκαν σε λειτουργία μια νέα, ειδικά διαμορφωμένη και εξοπλισμένη κινητή μονάδα και ένα νέο Κέντρο Άμεσης Πρόσβασης από το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ στην Αθήνα, και αντίστοιχες μονάδες από το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ στη Θεσσαλονίκη.

Το 2015 οι κινητές μονάδες του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ πραγματοποίησαν 490 εξορμήσεις στις “πιάτσες” της Αθήνας, ενώ τα δυο του Κέντρα Άμεσης Πρόσβασης υποστήριξαν 939 διαφορετικά άτομα. Στη διάρκεια της χρονιάς μοιράστηκαν 29.937 μερίδες φαγητού, ενώ πραγματοποιήθηκαν 1.768 ιατρικές πράξεις, εντός και εκτός δομής, που αφορούσαν κυρίως την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων, λοιμώξεων του αναπνευστικού, κεφαλαλγιών, αποστημάτων και την περιποίηση τραυμάτων. Το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ εφαρμόζει επίσης πρόγραμμα ανταλλαγής συριγγών. Η πρακτική της ανταλλαγής έχει περισσότερα οφέλη από την απλή διανομή, καθώς περιορίζει τον αριθμό των μολυσμένων συριγγών στον δρόμο και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Από το 2013, που άρχισε η συστηματική εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής, μέχρι σήμερα το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ έχει διανείμει 165.977 καθαρές σύριγγες και έχει συλλέξει 155.444 χρησιμοποιημένες.

Για την αντιμετώπιση των αναγκών των εξαρτημένων τα επόμενα χρόνια, το ΚΕΘΕΑ θέτει ως προτεραιότητες: Τη συνέχιση λειτουργίας του Δικτύου Φροντίδας Εξαρτημένων στον Δρόμο και μετά την ολοκλήρωση της χρηματοδότησής του τον Σεπτέμβριο του 2016, ώστε να μην αποδυναμωθούν οι δράσεις street-work, ανταλλαγής συριγγών και φροντίδας των εξαρτημένων στους χώρους άμεσης πρόσβασης.

Τη διεύρυνση το Δικτύου με τους πρώτους στη χώρα ξενώνες για άστεγους χρήστες. Το σχέδιο του ΚΕΘΕΑ προβλέπει δύο γενικούς ξενώνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με δυνατότητα φιλοξενίας 30 ατόμων ο καθένας, καθώς και έναν εξειδικευμένο ξενώνα για εξαρτημένες γυναίκες με παιδιά προσχολικής ηλικίας ή εγκυμονούσες, που θα λειτουργεί ως καταφύγιο, προσφέροντας πολύπλευρη φροντίδα σωματικής και ψυχικής υγείας, με έμφαση σε θέματα εγκυμοσύνης και μητρότητας.

πηγή: news247

Με δυνατότητα 30 ατόμων… Κοινωνίες που σκοτώνουν τα παιδιά τους, σύμφωνα με τις προσταγές των Πρωτοκόλλων των Σοφών της Σιών. Όμως έχουν μέριμνα για τους “επισκέπτες” των κοινωνιών.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη