Τι θα συζητηθεί φέτος στο Νταβός όπου θα συμμετάσχει και ο Τσίπρας

Τ

Ενώ στο Νταβός κάθε χρόνο μαζεύονται ακτιβιστές απ’ όλον τον κόσμο για να διαμαρτυρηθούν για την ετήσια αυτή συνάντηση της παγκόσμιας ελίτ, στην Ελλάδα λίγοι γνωρίζουν ακόμα και προς τα που πέφτει, πόσο μάλλον τι ακριβώς γίνεται εκεί…

Από 20 έως 23 Ιανουαρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί για 46η συνεχή χρονιά το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, στο οποίο θα παρευρεθεί η αφρόκρεμα της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ για να χαράξει την πορεία της διακυβέρνησης της.

Το πρώτο συνέδριο στο Νταβός έλαβε χώρα το 1971 με πρωτοβουλία του καθηγητή στο οικονομικό πανεπιστήμιο της Γενεύης Klaus Schwab. Τότε ονομαζόταν απλά Ευρωπαϊκό management forum και συγκέντρωσε μόλις 44 στελέχη από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Σταδιακά απέκτησε τεράστια δύναμη και επιρροή, με αποτέλεσμα το 1987 να μετονομαστεί σε Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Στις μέρες μας είναι το κέντρο λήψεων αποφάσεων της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, παρ’ όλο τον ανεπίσημο χαρακτήρα που προσπαθεί να διατηρήσει.

Το κόστος για να παρακολουθήσει κάποιος τις εργασίες του συνεδρίου ανέρχεται σε $77.000 ανά άτομο, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα διανομής και ταξιδίου. Ιδιωτικά τζετ και ελικόπτερα καταφθάνουν από κάθε γωνιά της γης, με τις “λαμπρές” προσωπικότητες, που συνδυάζουν την εργασία με τα φαντασμαγορικά, πολυέξοδα πάρτι των παρευρισκόμενων. Αυτών που μετά θα αποφασίσουν τις “μεταρρυθμίσεις” των λαών, δηλαδή, περισσότερη λιτότητα, περισσότεροι φόροι, περισσότερα περιοριστικά μέτρα, λιγότερες ελευθερίες.

Ποιο θα είναι το φετινό θέμα συζήτησης

Πριν δούμε το φετινό, ας κάνουμε μια σύντομη ανασκόπηση στα βασικά περσινά θέματα:

  1. Κύριο θέμα: Η Κλιματική Αλλαγή – Αποτέλεσμα: Η συνάντηση στο Παρίσι και το χαράτσι για την κλιματική αλλαγή και υπέρ της πράσινης ενέργειας που μπήκε μόνιμα και “νόμιμα” για όλους τους λαούς
  2. Άλλο σημαντικό θέμα: Το προσφυγικό – Αποτέλεσμα: Γέμισε η Ευρώπη πρόσφυγες
  3. Τρίτο θέμα: Η Κινεζική κρίση – Αποτέλεσμα: Η οικονομία της Κίνας έφαγε γερά χαστούκια
  4. Τέταρτο θέμα: Η λιτότητα και η αντιμετώπιση της με επενδύσεις – Αποτέλεσμα: Περισσότερη λιτότητα, καθόλου επενδύσεις
  5. Σούπερ θέμα: Η ισότητα των “δυο” φύλων – Αποτέλεσμα: Τα φύλα που απέκτησαν ισότητα… να είναι περισσότερα από δυο!

Έτσι, για να καταλαβαίνουμε πως σκέπτονται και πως μιλούν, γιατί ο διάολος κρύβεται ανάμεσα στις γραμμές…

Το φετινό θέμα της παγκόσμιας συνάντησης στην οποία κλήθηκε να συμμετάσχει και ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέμα:

Η 4η βιομηχανική επανάσταση

Τι λέει σχετικά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ:

Είμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής, η οποία θα είναι συνέχεια των 3 προηγούμενων βιομηχανικών επαναστάσεων:

1. 1784: ατμομηχανή – σιδηρόδρομοι, εκμηχάνιση κλωστοϋφαντουργίας,

2. 1870: ηλεκτρική ενέργεια, παραγωγή χάλυβα, αυτοκίνητο κ.αλ.

3. 1969: ηλεκτρονικά και πληροφοριακά συστήματα, αυτοματισμοί

Θα διαδραματιστεί μέσω της ραγδαίας εξέλιξης των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής ανάπτυξης και θα περιλαμβάνει τομείς, όπως πχ. κυβερνο-φυσικά συστήματα, τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική, νανοτεχνολογία, βιοτεχνολογία, κβαντό-πληροφορική, αυτόματα οχήματα κτλ. Αναμφίβολα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα να χειριστεί την εξέλιξη της τεχνολογίας με σύνεση και σεβασμό στις αρχές και αξίες της ανθρωπότητας και να αποκομίσει δια αυτής κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

Κι αυτό μας λένε, αποτελεί εξίσου μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να προοδεύσει σε αυτό το παρθένο πεδίο και να στραφεί σε ένα παραγωγικό μοντέλο οικονομίας βασιζόμενο στην έρευνα & ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Την ίδια παπαγαλία έκανε και ο Τσίπρας στη συνάντηση με τον Κλίντον όταν τον ρωτούσε ξανά και ξανά τι είδους ανάπτυξη θέλετε για να πέσουν οι επιταγές των επενδυτών, κι εκείνος απάντησε: Νέα τεχνολογία, καινοτομία, start up εταιρίες.

Άρα το μάθημα το ξέρει, θα πάει διαβασμένος, γι’ αυτό εξάλλου και τον κάλεσαν.

Τώρα, τι διαφορά έχει αυτή η “βιομηχανική” επανάσταση, από τις άλλες δυο + μια; Οι δυο πρώτες ήταν όντως βιομηχανικές, η τρίτη καθόλου και η τέταρτη θα είναι η ταφόπλακα των δυο πρώτων.

Με λίγα λόγια και όπως ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται η τάση, η επίσημη έναρξη της φερόμενης ως “4ης Βιομηχανικής Επανάστασης” θα είναι ό,τι πιο απάνθρωπο υπάρχει, αφού στόχος της είναι η απόλυτη κατάργηση του ανθρώπινου δυναμικού και η αντικατάσταση του με ρομπότ και ανδροειδή.

Δεν ξέρω αν έχετε παρατηρήσει πόσο προωθούνται τελευταία στη νεολαία ο αυτοματισμός και η ρομποτική, πόσο στηρίζονται νέα μυαλά και ενισχύονται σε αυτόν και μόνο τον τομέα. Δεν θα δείτε έφηβο βιολιστή ή φλαουτίστα, ποιητή ή λογοτέχνη, φιλόσοφο ή αναζητητή, ζωγράφο ή γλύπτη, καλλιεργητή ή χειροτέχνη που να προωθείται όσο οι έφηβοι της ρομποτικής, όπως παλαιότερα οι έφηβοι της πληροφορικής:

ρομπότΜπράβο νεαρέ Έλληνα που φροντίζεις οι συνομήλικοι σου να μην έχουν μέλλον!

Τι θα σημαίνει η νέα αυτή “βιομηχανική” επανάσταση;

Τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις καινοτόμες επιχειρήσεις που θα μετριούνται στα δάχτυλα, ενώ το κάθε προϊόν που θα παράγει μια τέτοια επιχείρηση θα ακυρώνει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτό δεν είναι επανάσταση, είναι κοινωνικός και οικονομικός Αρμαγεδδών!

Και ο δικός μας ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός της χώρας που μαστίζεται από λιτότητα και ανεργία νέων, θα είναι εκεί, όπως παραβρέθηκε και ο ΓΑΠ το 2010 πριν μας βάλει στο μνημόνιο. Θα είναι κι αυτός πάλι εκεί για να ευλογηθεί: Δεύτε λάβετε σκότος!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη