Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Κ

«Πόρτα» στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν χθες οι εκπρόσωποι των μπλόκων που συμμετείχαν στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στη Νίκαια και στη Σίνδο

Στο μεταξύ, κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται αύριο στις 3 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη, την ημέρα που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, θα εγκαινιάσει την έκθεση Agrotica.

Βέβαια, δεν έλειψε και η ένταση από τη συνάντηση στη Σίνδο, από την οποία αποχώρησαν το μπλόκο των Τεμπών και άλλα μικρότερα καθώς, όπως ισχυρίζονται, βρέθηκαν να συμμετέχουν στη διαδικασία και άλλοι εκπρόσωποι φορέων, ενώ οι ίδιοι ήθελαν μια «καθαρή διαδικασία». Μάλιστα, κατηγόρησαν συγκεκριμένους συναδέλφους τους για μυστικές επαφές με το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό το ερχόμενο Σάββατο. 

Ο εκπρόσωπος των αγροτών των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης, είπε ότι «οι αγρότες δεν βιάζονται να αποχωρήσουν από τα αγωνιστικά μέτωπα» τονίζοντας ότι προσανατολίζονται στο να κλείσουν επ’ αόριστον το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας. «Δεν είμαστε εργατοπατέρες, ο αγώνας μας δεν καπελώνεται από κανέναν και όποιος το επιχειρήσει θα εκδιωχθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σκληρότερη στάση φαίνεται να κρατούν οι αγρότες στη Νίκαια της Λάρισας, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα, καθώς ανακοίνωσαν εξάωρους αποκλεισμούς της εθνικής οδού, των λιμανιών και των τελωνείων σε διαστήματα που θα αποφασίζουν τα κατά τόπους μπλόκα. Ωστόσο, θα γίνουν προσπάθειες ώστε οι αποκλεισμοί να γίνονται συντονισμένα. Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι 37 μπλόκων από όλη την Ελλάδα, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Σχετικά με το ενδεχόμενο διαλόγου με τον πρωθυπουργό σημείωσαν ότι βασική προϋπόθεση είναι να αποσυρθούν οι προτάσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό ζητώντας μάλιστα συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση στα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο. 

Την ίδια ώρα, φυτρώνουν συνεχώς νέα μπλόκα, ενώ τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα στα εθνικά οδικά δίκτυα ξεπερνούν τα 10.000. Χθες, αγρότες της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας προχώρησαν στον αποκλεισμό των εθνικών οδών Πατρών – Πύργου και Αντιρρίου – Ιωαννίνων. 

Η εικόνα στα μπλόκα

Αγρότες από τα χωριά του κεντρικού και νότιου Πηλίου, έφθασαν το πρωί με τα τρακτέρ τους στον Βόλο και συγκεντρώθηκαν στον Περιφερειακό, με στόχο στη συνέχεια να κατευθυνθούν προς το αγροτικό μπλόκο στις Μικροθήβες, για να ενισχύσουν τους συναδέλφους τους που ήδη βρίσκονται εκεί.

Συμβολικά αποκλείσθηκαν από τους αγρότες οι Α’ και Β’ Εφορίες του Βόλου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Αντιπροσωπεια αγροτών από τις Μικροθήβες ξεκίνησε ήδη για τη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, ώστε να συμμετάσχει στην πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Σίνδο.

Την ίδια ώρα, αντιπροσωπεία από το τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, κατευθύνεται στη Νίκαια Λάρισας, «προκειμένου να συζητήσουμε και να κουμπώσουμε τη συνεργασία μας» όπως δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας Στέργιος Λίτος.

Στον νομό Πιερίας, οι συμμετέχοντες στα μπλόκα κατευθύνονται στο νοσοκομείο Κατερίνης όπου έχουν οργανώσει αιμοδοσία, με σύνθημα «αντί να μας πιούν το αίμα, το δίνουμε για να σώσουμε μια ζωή». «Το μεσημέρι θα κλείσουμε συμβολικά από τις 14:00 και για μια ώρα, ενώ θα παρακολουθούμε στενά τι γίνεται στις συναντήσεις», δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Δημαλής.

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.600 τρακτέρ, με το μπλόκο να ενδυναμώνεται διαρκώς και να ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί κλείσιμο του τελωνείου από τις 13.00 έως τις 15.00 το μεσημέρι.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής και σήμερα 12:00-14:00 το μεσημέρι θα κλείσει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα και για ένα δίωρο, από τις 12 το μεσημέρι, θα κλείσουν και σήμερα συμβολικά το δρόμο, «εμποδίζοντας τους αυτοκινητιστές που επιθυμούν να περάσουν από το τελωνείο». Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή.

Στον  νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τερζή, δύναμη του μπλόκου κατευθύνθηκε ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης. Στο μεταξύ, περισσότερα από 180 τρακτέρ έχουν κατασκηνώσει στο τελωνείο των Ευζώνων.

Στον νομό Πέλλας παραμένουν τα μπλόκα στη γέφυρα Σερβικά στα Γιαννιτσά, στο Μελίσσι και τον κόμβο Μανδάλου, καθώς και το μπλόκο στη Χαλκηδόνα.

Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης και οι αγρότες θα κάνουν και σήμερα 12.00-14.00 το μεσημέρι συμβολικούς αποκλεισμούς.

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια. Έχουν προγραμματιστεί συμβολικοί αποκλεισμοί, για το μεσημέρι, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα η ακριβής ώρα.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα θα «μπλοκάρουν» το δρόμο από τις 12.00 έως τις 14.00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 19.00 μέχρι και τις 21.00 το βράδυ.

Στον χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα. Όπως επισήμανε η αγροτοσυνδικαλίστρια Άννα Μόσχου, «δύναμη από το μπλόκο του Άργους Ορεστικού της Καστοριάς, βρίσκεται στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και σήμερα θα γίνει δίωρος αποκλεισμός».

Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας -Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου από τον Δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων. Μπλόκα έχουν δημιουργηθεί σε δύο σημεία στα Γρεβενά και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Στη Νίκαια και τη Σίνδο μεταβαίνουν στο μεταξύ αντιπροσωπείες των αγροτών του Έβρου, προκειμένου να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Το άνοιγμα του μπλόκο στον κόμβο Ριζίων-Καστανέων Ορεστιάδας για σήμερα, αποφάσισαν οι αγρότες οι οποίοι παραμένουν στο σημείο με τα περίπου 480 αγροτικά τους μηχανήματα παρατεταγμένα.

Με τετράωρο αποκλεισμό, από τις 12 έως τις 16:00, του τελωνείου των Κήπων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και σήμερα οι αγρότες του νότιου Έβρου. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στους δρόμους παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις χιονοπτώσεις που σημειώνονται σήμερα από νωρίς το πρωί στις περιφέρειες Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη