Όταν η απαξίωση της τρίτης ηλικίας γίνεται “τέχνη”

Ό

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ότι διώκεται μετά μανίας, παγκοσμίως η τρίτη ηλικία. Το μεγάλο της αμάρτημα: Ζει πολλά χρόνια!

Όχι πως οι ισχυροί του κόσμου είναι ξετρελαμένοι ιδιαίτερα με τα παιδιά, αλλά μαζί με τους ηλικιωμένους αποτελούν μέγα πρόβλημα για τον πλανήτη. Τον πλανήτη που θα ήθελαν αν ήταν δυνατόν, εδώ και τώρα να αποψιλώσουν από κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Είμαστε πολλοί, λένε, και τον επιβαρύνουμε.

Μέγα πρόβλημα το δημογραφικό, λένε, καραμέλα στα χείλια της Λαγκάρντ, ακόμα και ο αιωνόβιος Μητσοτάκης έχει αναφερθεί με σε αυτό.

Μια καλή λύση είναι να ξεκάνουμε τους παππούδες, να μην “χάνονται” τόσα χρήματα στις συντάξεις κι έτσι -νομίζουν- θα ανακάμψει η οικονομία. Εντάξει… κι αν δεν τους ξεκάνουμε αμέσως, κόβοντας τους συνέχεια τις συντάξεις, χωρίς παράλληλα πλήρη ιατρική κάλυψη και αυξάνοντας τα όρια συνταξιοδότησης, το ίδιο μας κάνει. Απλά πάει πιο αργά.

Κι έτσι η έλλειψη σεβασμού προς τα άλογα που είναι άχρηστα όταν γεράσουν, μπορεί να γίνει και ταινία, μάλιστα να θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία, ελπιδοφόρα και να αποσπάσει και βραβεία.

Πριν λίγες ημέρες, το Vimeo ανακήρυξε ως “ταινία μικρού μήκους της εβδομάδας” και STAFF PICK, την δεκάλεπτη “My Stuffed Granny” της Έφης Παππά.

Μια ταινία που παίχτηκε σε φεστιβάλ, άρεσε πολύ και χαρακτηρίστηκε «πανέξυπνο, τρυφερό, συγκινητικό και ταυτόχρονα ελπιδοφόρο φιλμ».

Ωραία, λέω, ας την δω κι εγώ στο Vimeo, ποιος δεν έχει ανάγκη από ελπιδοφόρα μηνύματα.

Μια φτωχή οικογένεια -γιαγιά, γιος, εγγονή (μάνα δεν υπάρχει, περίεργο αυτό)- ζει από την πενιχρή σύνταξη της εξαιρετικά δύστροπης γιαγιάς. Αυτή η… σιχαμένη, πως να το χωρέσει ανθρώπου νους, όλο πεινάει! Τι ενοχλητικό, να παίρνεις τη σύνταξη της γριάς μάνας σου και να πρέπει να τη μοιραστείς μαζί της.

Ο looser γιος της, που ούτε να κατεβάσει ιδέες πως να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια τους μπορεί, ούτε να το δει αλλιώς το θέμα, ίσως πιο πολιτικοποιημένα, της κρύβει το βάζο με τα γλυκά να μην τα φάει. Κι εκείνη στην προσπάθεια να τα πιάσει έχει ατύχημα και μένει στον τόπο.

Η κόρη που δείχνει να αντιμετωπίζει την κατάσταση με πιο ευρηματικό τρόπο -προσπαθεί να καλλιεργήσει μια πορτοκαλιά- έχει φυτεμένο ένα σπόρο σε μια γλάστρα, αλλά ακόμα δεν έχει φυτρώσει.

Μετά το ατύχημα, ο looser πατέρας αποφασίζει να παραγεμίσει το μυαλό της γιαγιάς με το χώμα της γλάστρας και να την κάνει μούμια, ώστε να εξαπατήσουν τον δημόσιο υπάλληλο που τους δίνει τη σύνταξη της παρουσιάζοντας την ως ζωντανή (ωραίο μήνυμα δίνει και για τους θεατές του εξωτερικού για το πόσο απατεώνες είναι οι Έλληνες)

Ωστόσο τα σχέδια του ανατρέπονται, όταν στο κεφάλι της γιαγιάς αρχίζουν να φυτρώνουν κέρατα, που δεν είναι άλλα από τα κλαριά του δέντρου, το οποίο θεριεύει, δίνει καρπούς, που μετά η κόρη του looser κάνει ακόμα και μαρμελάδα.

Αυτό είναι το “ελπιδοφόρο” υποσυνείδητο μήνυμα της ταινίας της Έφης Παππά, που θέλει μια ανάπτυξη πάνω στο πτώμα της τρίτης ηλικίας. Δείτε το. Έχουμε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια, ο κόσμος βλέπει και χαίρεται χωρίς να καταλαβαίνει καν τη βλέπει…

Η Έφη Παππά είναι σκηνοθέτρια ταινιών animation. Γεννήθηκε στην Ηγουμενίτσα όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα θεάτρου, ζωγραφικής, χορού και πιάνου. Το 2010 ολοκληρώνει τις σπουδές της στο ΤΕΙ Αθήνας (Σχολή Γραφιστικής), πραγματοποιώντας την πρώτη της ταινία “1,2 Μillion Children” (1,2 εκατομμύριο παιδιά). Η ταινία, με θεμα την παιδική σωματεμπορία βραβεύτηκε αποσπώντας πεντε παγκόσμια βραβεία. Παράλληλα συνιδρύει το δημιουργικό γραφείο “geometry” στην Αθήνα και απασχολείται με τις κοινωνικές επιστήμες, Σημειολογία και Φιλοσοφία. Το 2012, με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση, εκπονεί το μεταπτυχιακό τμήμα Σκηνοθεσίας Animation (MA Directing Animation) στη National Film and Television School στο Λονδίνο (Ην. Βασίλειο), όπου αποφοίτησε με την 10λεπτη ταινία stop-motion με κούκλες “My Stuffed Granny”. Αυτή την περίοδο η Έφη Παππά εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας στο Λονδινο και Ελλάδα, σκηνοθετώντας μουσικά βίντεο και διαφημιστικά 

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη