«Οι Ελληνες διέπραξαν ωμότητες απέναντι στους Τούρκους, όπως και οι Τούρκοι απέναντι στους Ελληνες».

«

Και όμως, συνέβη και αυτό στο Βόλο! Με τον αιρετό Δήμαρχο Βόλου, τον Αχιλλέα Μπέο, σε επίσημη εκδήλωση έγινε μια τέτοια δήλωση και… “ιστορική” ανάλυση!

Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βόλου εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Δήμο Βόλου προς τιμή του Asa K. Jennings.

Ο Asa K. Jennings, θεωρείται “αφανής ήρωας”, καθώς όπως λέγεται, με τις ενέργειές του “έσωσε περί τους 300.000 Έλληνες” στη Σμύρνη, το 1922.

Γεννήθηκε στο Upstate της Νέας Υόρκης και για ένα διάστημα διετέλεσε μεθοδιστής πάστορας. Ήταν μέλος της YMCA (Χριστιανική Ένωση Νέων Ανθρώπων). Το 1904 σε ηλικία 28 ετών προσβλήθηκε από μια σπάνια ασθένεια της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα να αποκτήσει μία τεράστια καμπούρα και το ύψος του να περιοριστεί στα 1,60 μέτρα. Ξεκίνησε τη διεθνή καριέρα του ως εκπρόσωπος της YMCA στη Γαλλία και αμέσως μετά τοποθετήθηκε στη Σμύρνη, όπου ανέλαβε την τοπική YMCA.

ymcaΗ YMCA, είναι μια παγκόσμια οργάνωση, που συνδυάζει τη χριστιανική διδασκαλία με τον σωματική άσκηση. “Μυώδης Χριστιανισμός” – Muscular Christianity λέγεται γιατί, για όσους δεν το ξέρουν, ο Χριστός δίδασκε και… body bulding! Ό,τι του λαλεί του λωλοτέκτονα, φτάνει να στρέψει την προσοχή από το Πνεύμα στην ύλη! Το φρούτο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα. Ίσως το θυμηθείτε από το σουξεδάκι των Village People

Στην εκδήλωση εκλήθη και παρευρέθη ο εγγονός του Roger Jennings, ο οποίος ήρθε για τον σκοπό αυτό από την Αμερική. Ε, τέτοια αμερικλανιά εκδήλωση μόνο ο εξ Αμερικής κος Μπέος θα μπορούσε να οργανώσει!

Ήρθε για να μας ξαναγράψει την Ιστορία

Δεν παρευρεθήκαμε, αλλά τα όσα διαβάζουμε στον τοπικό τύπο, μας κάνουν να το έχουμε μετανιώσει πικρά. Την επομένη της εκδήλωσης, μετά τα όσα είπε ο εγγονός  Jennings στην ομιλία του προκάλεσαν -για μια ακόμα φορά- χαμό στο δημοτικό συμβούλιο. Παραθέτουμε την ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Βόλου» Μιχάλη Μιτζικού, που αναγκάστηκε να καταθέσει εγγράφως γιατί δεν τον άφηναν να μιλήσει και θα καταλάβετε τι ειπώθηκε εκ στόματος επίτιμου καλεσμένου:

«Σας συγχαίρω εσάς προσωπικά αλλά και όλους όσους εργάστηκαν για την πετυχημένη και άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση προς τιμήν του Asa Jennings για την όντως καθοριστική συμβολή του στην μεταφορά χιλιάδων Ελλήνων της Μικράς Ασίας γλιτώνοντάς τους από την τουρκική σπάθη και αιχμαλωσία που σχεδόν πάντα σήμαινε βέβαιο θάνατο.

Τούτου λεχθέντος, στον πολύ ενδιαφέρον λόγο του, μπροστά σε αιρετούς και Αρχές της πόλης μας, ο κ. Roger Jennings, εγγονός του Asa Jennings, είπε σε αποστροφή του λόγου του, μεταξύ άλλων, ότι κατ΄ουσίαν :

α)  οι Ελληνες διέπραξαν ωμότητες απέναντι στους Τούρκους, όπως και οι Τούρκοι απέναντι στους Ελληνες.

Δηλαδή, κατά βάθος, ο κ. Roger Jennings, εξομειώνει τα μεμονωμένα και σε μικρή έκταση και διάρκεια περιστατικά από μέρους των Ελλήνων, για τους οποίους οι Ελληνική διοίκηση τους έστελνε στα στρατοδικεία όπου υπήρχαν και θανατικές ποινές σε πράξεις αντεκδίκησης από μέρους τους (βλ. όπως Τζανακάρης Β., Η Δακρυσμένη Μικρασία, σ. 145, όπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι μετά την απόβαση στην Σμύρνη, «δύο μέρες αργότερα το νεοσυσταθέν ελληνικό στρατοδικείο δίκασε ως υπαίτιους για αιματηρά επεισόδια δέκα πολίτες και στρατιώτες, καταδικάζοντας στην ποινή του θανάτου δύο ευζώνους, που τoυφεκίστηκαν το επόμενο πρωί. Ταυτόχρονα επέβαλε αποζημιώσεις για λεηλασίες που κάθε άλλο παρά είχαν διαπράξει οι Ελληνες»).

Είναι αδιανόητο να γίνεται μία εξομοίωση των παραπάνω με τη γενοκτονία των Ποντίων (το Ελληνικό Κοινοβούλιο την έχει αναγνωρίσει επισήμως), με τις βιαιοπραγίες, συστηματική εξολόθρευση και ξεριζωμού του ελληνικού στοιχείου σε όλη την Μικρά Ασία έπειτα από την οπισθοχώρηση του Ελληνικού Στρατού. Απέναντι στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, συντελεσθηκαν γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Δεν νοούμεθα, πολλώ μάλλον με την θεσμική ιδιότητα των αιρετών,  να αποδεκτούμε οποιοδήποτε συμψηφισμό με τα παραπάνω καταγεγραμμένα από την Ιστορία εγκλήματα των Τούρκων.

β)  Δεν είναι δυνατόν να εξυμνείται, κατ΄ουσίαν, ο Κεμάλ, η κορυφή δηλαδή της τουρκικής διοίκησης, η οποία διέπραξε τα παραπάνω εγκλήματα κατά των Ελλήνων στη Μικρά Ασία, διότι δεν κατέσφαξε ολοκληρωτικά τα γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους στην Σμύρνη και δεν οδήγησε όλους στα τάγματα θανάτου στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας.

Δεν νοείται να γίνονται οι παραπάνω θέσεις αποδεκτές, δίχως αντίλογο, παρουσία επισήμων και αιρετών σε αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου.

Κύριε Πρόεδρε,

Η παρούσα δεν είναι μομφή για το πρόσωπο σας. Συγχαρητήρια και πάλι για την πρωτοβουλία και διοργάνωση την εν λόγω εκδήλωσης.

Θεωρώ όμως υποχρέωσή μου να σας παραθέσω θεσμικά τις ενστάσεις και σοβαρές επιφυλάξεις για το περιεχόμενο και θέσεις που εξέφρασε ενώπιόν μας ο κ. Roger Jennings».

Πως “βοήθησε” ο πράκτορας των Αμερικανών, Asa K. Jennings, να “γλυτώσουν” οι Έλληνες, δηλαδή να αδειάσουν τη γωνιά στους Τούρκους (ήταν και η οικογένεια της μητέρας μου ανάμεσα τους)

ASA-K.-JENNINGS

O Asa Jennings ξεκίνησε τη διεθνή καριέρα του ως εκπρόσωπος της YMCA στη Γαλλία, το 1918. Τον Αύγουστο του 1922 τοποθετήθηκε στη Σμύρνη, όπου ανέλαβε την τοπική YMCA, λόγω απουσίας του διευθυντή.

Μετά την κατάρρευση του ελληνικού στρατιωτικού μετώπου χιλιάδες έλληνες πρόσφυγες εισέρρευσαν στη Σμύρνη, αναζητώντας σωτηρία. Ο τουρκικός στρατός, μαζί με ατάκτους κατέλαβε την Σμύρνη αρχές Σεπτεμβρίου. Οι λεηλασίες και οι βιαιοπραγίες σε βάρος του χριστιανικού πληθυσμού αποκορυφώθηκαν με τον εμπρησμό της πόλης από τους Τούρκους. Περίπου 300.000 άνθρωποι στο έλεος των Τούρκων, υφίσταντο κάθε είδους εγκληματική ενέργεια. Οι Τούρκοι αποφάσισαν όλους αυτούς τους ανθρώπους να τους μεταφέρουν στο εσωτερικό της Ανατολίας, όπως έκαναν με την γενοκτονία των Αρμενίων, απόφαση, που θα τους οδηγούσε στην εξόντωσή τους.

Παρόλο, που όλοι οι ξένοι υπήκοοι εγκατέλειψαν την πόλη ο Asa Jennings παρέμεινε. Αργότερα είπε, ότι αισθάνθηκε το χέρι του Θεού στον ώμο του, ενώ έγραψε: «Μου φαινόταν, ότι τα τρομερά, αγωνιώδη, απελπισμένα ουρλιαχτά, που εκλιπαρούσαν για βοήθεια δεν θα έπαυαν να με κυνηγάνε σε όλη μου την ζωή». Βλέποντας τι γινόταν στην πόλη, πήρε το αυτοκίνητο της YMCA και επισκέφθηκε τον Μουσταφά Κεμάλ ο οποίος του έδωσε την άδεια μεταφοράς των Ελλήνων με πλοία εκτός των ανδρών από 18 έως 45 ετών.

Με δικά του έξοδα, με ένα ιταλικό πλοίο, μετέφερε αρχικά 2.000 έλληνες στην Μυτιλήνη, όπου ναυλοχούσαν 20 πλοία, που μετέφεραν τον ελληνικό στρατό. Ζήτησε από τον στρατηγό Φράγκου να του διαθέσει τα πλοία για την μεταφορά των σφαγιαζόμενων ελλήνων. Ο στρατηγός ζήτησε εγγυήσεις, ότι οι Τούρκοι δεν θα καταλάβουν τα πλοία και ότι τα αμερικανικά πολεμικά πλοία θα τα προστατεύσουν.

Ο Asa Jennings επέστρεψε στην Σμύρνη πήρε από τον Μουσταφά Κεμάλ τις εγγυήσεις και από τον αμερικάνο κυβερνήτη Powells, ο οποίος του διέθεσε σκάφος και επέστρεψε στη Σμύρνη. Οι νέες διαπραγματεύσεις με τον στρατηγό Φράγκο δεν κατέληξαν και ο Asa Jennings απογοητευμένος τις πρώτες πρωινές ώρες βγήκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Εκεί είδε να εισέρχεται το πολεμικό πλοίο «Κιλκίς», κυβερνήτης του οποίου ήταν ο Ι. Θεοφανίδης. Συζήτησε μαζί του το θέμα και ο Ι. Θεοφανίδης τον έφερε σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση με τον ασύρματο του πλοίου με κρυπτογραφημένα μηνύματα.

Έγραψαν μαζί ένα μήνυμα, που εστάλη κωδικοποιημένο στις Αρχές στην Αθήνα. Το μήνυμα έλεγε: «Εν ονόματι του ανθρωπισμού αποστείλατε άνευ καθυστερήσεως είκοσι σκάφη ευρισκόμενα εδώ και αδρανούντα δια να παραλάβουν λιμοκτονούντας Έλληνας πρόσφυγες εκ Σμύρνης. Έιζα Τζένιγκς. Αμερικανός πολίτης». Η απάντηση ήταν ποιος είναι αυτός. Ο Τζένιγκς απάντησε, ότι ήταν ο πρόεδρος της Αμερικανικής Επιτροπής Περίθαλψης στην Μυτιλήνη. Η πρώτη απάντηση ήταν, ότι ο πρωθυπουργός κοιμάται. Ο Τζένιγκς απαίτησε να τον ξυπνήσουν. Στο επόμενο μήνυμα έλεγε ότι ο πρωθυπουργός είχε να συγκαλέσει Υπουργικό Συμβούλιο και ρωτούσαν ποια προστασία προσέφερε στα ελληνικά πλοία. Ο Τζένιγκς απάντησε ότι αμερικανικά πολεμικά θα τα προστάτευαν στην είσοδο και έξοδο από την Σμύρνη. Ο Τζένιγκς ρωτήθηκε εκ νέου αν «τα αμερικανικά αντιτορπιλικά θα προστατεύσουν τα πλοία εάν οι τούρκοι προσπαθήσουν να τα καταλάβουν». Αν και μπορούσε να μην εγγυηθεί, απάντησε υπεκφεύγοντας: «Καθόλου χρόνος για συζήτηση λεπτομερειών. Οι παρεχόμενες εγγυήσεις θα πρέπει να θεωρηθούν ικανοποιητικές». Τέλος ο πρωθυπουργός και το Υπουργικό Συμβούλιο απάντησαν, ότι κανένα πλοίο δεν μπορούσε να πάει στην Σμύρνη.

Στις 4μμ της 23ης Σεπτεμβρίου 1922 με τις διαπραγματεύσεις στο αδιέξοδο ο Τζένιγκς έστειλε μήνυμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι αν δεν λάβει ευνοϊκή απάντηση μέχρι τις 6μμ θα τηλεγραφούσε χωρίς κώδικα, έτσι ώστε το μήνυμα να γίνει γνωστό παντού, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επέτρεπε ελληνικά πλοία να σώσουν έλληνες πρόσφυγες, που τους περίμενε βέβαιος θάνατος ή ακόμα χειρότερα. Ο εκβιασμός έπιασε! Λίγο πριν τις 6μμ ήλθε η απάντηση: «Όλα τα πλοία τίθενται υπό τις διαταγές σας για να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από την Σμύρνη». Ο Τζένιγκς είχε γίνει ναύαρχος όλου του ελληνικού στόλου! Ο κυβερνήτης Θεοφανίδης συγκάλεσε συγκέντρωση των καπετάνιων των εμπορικών πλοίων στο «Κιλκίς», όπου τους ανακοίνωσε να ετοιμάσουν τα πλοία μέχρι τα μεσάνυκτα, διαφορετικά θα περνούσαν Στρατοδικείο με συνοπτικές διαδικασίες. Εννέα πλοία, «Τα πλοία της Συμπόνιας», απέπλευσαν τα μεσάνυκτα με τον Τζένιγκς στο προπορευόμενο «Προποντίς» με αμερικανική σημαία. Ο στόλος, συνάντησε το αμερικανικό Lawrence, ο καπετάνιος του οποίου κάλεσε τον Τζένιγκς να συνεχίσει το ταξίδι του με αυτόν. Ο Τζένιγκς αρνήθηκε και παρέμεινε στη γέφυρα του «Προποντίς».

Εν τω μεταξύ οι Τούρκοι χαλάρωσαν τα μέτρα, επέτρεψαν τα πλοία να δέσουν στην προβλήτα του σιδηροδρόμου και επιμήκυναν την προθεσμία από 7 σε 11 ημέρες.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1922 οι πρώτοι πρόσφυγες, ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά είχαν διασωθεί. Στις 26 Σεπτεμβρίου ο Τζένιγκς επέστρεψε με 17 πλοία, ενώ την επομένη τρίτη ημέρα ήλθε και ένας μεταγωγικός στόλος ναυλωμένος από Βρετανούς. Μέχρι την 1η Οκτωβρίου 1922, 180.000 πρόσφυγες είχαν μεταφερθεί από την Σμύρνη. Το τελευταίο πλοίο απέπλευσε 6 ώρες πριν την εκπνοή της τουρκικής διορίας. Κατόπιν, ζητήθηκε διορία για άλλες 8 ημέρες, κατά τις οποίες τα ελληνικά πλοία μετέφεραν και άλλους πρόσφυγες από τα κοντινά λιμάνια του Αϊβαλί, Βουρλών και Τσεσμέ, όπου περίμεναν για δύο εβδομάδες, ανεβάζοντας τον αριθμό στις 300.000.

Αυτός ο δύσμορφος άντρας ανέλαβε πρωτοβουλίες πολύ παραπέρα από τα υπηρεσιακά του καθήκοντα και κατόρθωσε με προσωπικές ενέργειες διαπραγματεύσεις και μπλοφάροντας να σώσει χιλιάδες κυνηγημένους και κακοποιημένους συνανθρώπους του, επειδή άφησε να εκδηλωθεί «το λιοντάρι που ο κάθε άνθρωπος κρύβει στην καρδιά του».

(δημοσίευση από τοπική εφημερίδα)

Όπως ακριβώς “βοηθάμε” τώρα εμείς να χάσουν οι Σύριοι την πατρίδα τους, έτσι “βοηθήθηκαν” και τότε οι Μικρασιάτες που, παρότι δεν τους ήθελε η Ελληνική κυβέρνηση γιατί ήταν μπελάς, ήταν πολλοί, τους ήθελε ωστόσο σώους και αβλαβείς η ελίτ, γιατί ήταν τα φτηνά εργατικά χέρια που θα βοηθούσαν η Ελλάδα να συμμετάσχει κι αυτή στην Βιομηχανική Επανάσταση.

Ο Βόλος τίμησε αυτόν τον “άγιο” άνθρωπο, φρόντισε ο Άγιος Μπέος για αυτό , που του έκανε και αναθηματική πλάκα, της οποίας τα αποκαλυπτήρια έγιναν στον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχείου, την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016, με επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιο.

Και να φανταστείτε, γεννήθηκα στο Βόλο γιατί η προσφυγοπούλα μάνα μου που ήρθε κάποια στιγμή εδώ μαζί με τον πατέρα για δουλειά, αγάπησε την πόλη και ζήτησε να μείνουν για ένα διάστημα. Καρμικές “επιλογές”, λέγονται αυτές…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

1 comment

  • Μπορώ να πω ότι είναι η μοναδική φορά που κάποιος στην Ελλάδα άνοιξε το στόμα του, μέσω του πληκτρολογίου, και έγραψε την ιστορική αλήθεια για τον Άζα Τζέννιγκς. Ως τώρα έχουμε καταπιεί σαν χούπατα την αμερικανική προπαγάνδα λόγω της -και καλά- ”ουδετερότητας” των ΗΠΑ στο ανατολικό. Και λίγα είπατε για τη δράση του Άζα η οποία ξεκινάει με τα πλοία της συμπόνιας στη Σμύρνη, συνεχίζεται με την παρουσία του στην επιτροπή ανταλλαγής αιχμαλώτων, μετά στο χώρο όπου συζητείται και υπογράφεται η Συνθήκη της Λοζάνης και μετά επιστρέφει στην Τουρκία για να τελειώσει το θεάρεστο και χριστιανικό έργο της Υ.Μ.C.A. εκεί με την ίδρυση της λέσχης ”American Friends of Turkey” που συνεργάζεται στενά με την τούρκικη εθνικιστική οργάνωση ”Ojak” (εστία). Μία παρατήρηση έχω μόνο να κάνω στο κείμενό σας. Με τον ν. 2645/98 η 14η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως μέρα εθνικής Μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, δεδομένου ότι τα εγκλήματα δεν έγιναν μόνο στον Πόντο. Άλλη ιστορία αυτή! Ευχαριστώ.

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη