Η Κομισιόν θέλει drones για την παρακολούθηση προσφύγων – Κόστος 22 εκατ. το χρόνο

Η

H Κομισιόν δηλώνει ότι χρειάζεται τον δικό της «στόλο» drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη), που θα εντοπίζουν μικρές βάρκες προσφύγων, αλλά και για την επιβολή των επιπέδων εκπομπών αερίων και την παρακολούθηση της ασφάλειας των πλοίων, σε άλλα σημεία της Ευρώπης

Ηδη γίνονται προχωρημένες συζητήσεις, σύμφωνα με το Politico, με τον ετήσιο προϋπολογισμό των 22 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αυτού του στόλου της ΕΕ να είναι στο επίκεντρο. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα drone θα έχουν κάμερα, υπέρυθρους αισθητήρες, όπως και σύστημα εντοπισμού πλοίων που μολύνουν, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν που επικαλείται η ιστοσελίδα.

Η υπάρχουσα τεχνολογία, που βασίζεται σε δορυφόρους και αναμεταδότες, δεν χρησιμεύει στην παρακολούθηση των κυμάτων προσφύγων που φτάνουν στις ακτές της Μεσογείου, τόνισε η Κριστίν Μπεργκ, επικεφαλής του γραφείου μεταφορών της Κομισιόν.

Οι εικόνες από δορυφόρους μπορεί να χρειαστούν λεπτά, ή ακόμη και ώρες, για να ανανεωθούν, κάτι που κάνει τη συγκεκριμένη τεχνολογία πολύ αργή. Τα εμπορικά σκάφη έχουν αναμεταδότες, αλλά όχι και οι μικρές βάρκες που προτιμούν οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Καυγάς για το ποιος θα έχει τον έλεγχο τους

Ο στόλος των drone τηε ΕΕ θα παρακολουθεί τις κινήσεις μεταναστών κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και της νύχτας, χάρη στους υπέρυθρους αισθητήρες. Οι χειριστές τους θα είναι στη Λισαβόνα, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), σύμφωνα με το πλάνο της Κομισιόν, αλλά κάποιες χώρες αντιδρούν.  

Η Γερμανία αμφιβάλλει ιδιαίτερα για το αν ο EMSA είναι ο σωστός οργανισμός για τον χειρισμό του στόλου, καθώς έως τώρα επικεντρώνεται στην ασφάλεια των πλοίων και όχι τη μετανάστευση. Αντίθετα, πιέζει να έχει την ευθύνη των drones η Frontex.

Επίσης, διαφωνεί και για το κόστος, καθώς Γερμανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η χρησιμότητα των drones δεν είναι σε καμία περίπτωση ανάλογη των επιπλέον πόρων που απαιτεί αυτό το σχέδιο.

Από την άλλη η Μάλτα ανησυχεί ότι η Κομισιόν προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την προσφυγική κρίση, ώστε να πιέσει για τη δημιουργία ακτοφυλακής της ΕΕ. Οι νομοθετικές προτάσεις δεν αφορούν μόνο τα drones, αλλά την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα, την έρευνα και διάσωση, τους συνοριακούς ελέγχους, τον έλεγχο της αλιείας, τα τελωνεία, τη γενικότερη επιβολή του νόμου και την προστασία του περιβάλλοντος, τονίζουν, κάτι που σημαίνει ότι η Κομισιόν θα λάβει την εξουσία να αναμειγνύεται σε όλες τις λειτουργίες της ακτοφυλακής.

Η Νέα Παγκόσμια Τάξη οργανώνεται… Και το χειρότερο, με χρήματα δικά μας!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη