Δεν τα βρίσκουν Ισραήλ-Τουρκία: Αγκάθι η Γάζα, δεν υποκύπτουν στην Άγκυρα οι Ισραηλινοί

Δ

H αρχική αίσθηση μετά τις πρώτες, υψηλού επιπέδου, επαφές Ισραήλ-Τουρκίας που έλαβαν χώρα στο Λονδίνο στις 7 Απριλίου, ήταν πως θα υπήρχε η άμεση αποκατάσταση των διμερών σχέσεων

Ισραηλινές πηγές, ωστόσο, είναι λιγότερο αισιόδοξες, επιμένοντας πως υπάρχουν δύο βασικά εμπόδια. Το Ισραήλ απαιτεί από την Τουρκία να απαγορεύσει τις δραστηριότητες της Χαμάς στο έδαφός της.

Επίσης το Ισραήλ δεν αποδέχεται το αίτημα της Τουρκίας για χαλάρωση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Στις 11 Απριλίου η Άγκυρα άλλαξε τόνο, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησής της να δηλώνει πως δεν θα υπάρξει συμφωνία αν η Ιερουσαλήμ δεν χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Έτσι φαίνεται πως η επαναπροσέγγιση θα καθυστερήσει.

Οι πάλαι ποτέ στρατηγικοί εταίροι έγιναν αντίπαλοι από τότε που ο Ερντογάν άρχισε να στηρίζει τους Παλαιστίνιους. Αποκορύφωμα ήταν το επεισόδιο με το πλοίο Μαβί Μαρμαρά, το 2010, όταν σκοτώθηκαν 10 Τούρκοι από τους Ισραηλινούς.

Προηγούμενοι γύροι συνομιλιών είχαν καταλήξει σε συμφωνία για καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των νεκρών από το Ισραήλ. Ωστόσο το Ισραήλ επιμένει ότι για όσο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να εμφανίζεται ως προστάτης της Γάζας δεν θα υπάρξει πρόοδος.

Σημαντικός παράγοντας είναι και η Αίγυπτος. Το Κάιρο, από το 2013 και την άνοδο στην εξουσία του αλ Σίσι, δεν διατηρεί καλές σχέσεις με την Άγκυρα και δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να κερδίσει επιρροή στη Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα της Αιγύπτου.

Εξάλλου το Ισραήλ έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τους αντιπάλους της Τουρκίας στην περιοχή, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο και πιο μυστικά με την Σαουδική Αραβία. Έχοντας αρκετούς φίλους στην περιοχή το Ισραήλ μπορεί να ζήσει και χωρίς την Τουρκία. Είναι η Τουρκία άλλωστε που θέλει απεγνωσμένα την επαναπροσέγγιση καθώς λόγω της συριακής της πολιτικής έχει αντιπάλους το Ιράν και τη Ρωσία. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που η Τουρκία «καίγεται» για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ.

πηγή: wp.me

Μήπως ο σουλτάνος νευρίασε με το Ισραήλ και τα βάζει με τους “φίλους” γι’ αυτό και είχαμε παραβιάσεις στο Αιγαίο σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε; Λέω… μήπως; Και μήπως την περιμένει τέτοια αντίδραση το Ισραήλ; Μήπως…; Μήπως οι “φίλοι” μας που δεν θα είναι για να δώσουν αλλά για να πάρουν, σκοπεύουν να πλακωθούν με την Τουρκία και γι’ αυτό κάνουμε κι από κοινού ασκήσεις; Μήπως έχει να κάνει και με τις ΑΟΖ μας που ξαφνικά θα γίνουν μια Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ; Λέω βρε παιδί μου, μήπως.

Γιατί στο χωριό μου λένε πες μου ποιος είναι ο φίλος σου και αυτός ο “φίλος”, το Ισραήλ, μετά την Παλαιστίνη έχει ανοίξει την όρεξη του και για συριακά και τούρκικα εδάφη, κακό δεν του πέφτει να έχει την Ελλάδα για “φίλη”, τέτοιο κορόιδο που θα του κάνει όλα τα χατίρια, που αλλού θα ξαναβρεί;

Λέω …. μήπως ….

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη