Στα άδυτα του εργοστασίου όπου φτιάχνονται τα iPhone – Φτάνουν τις 60 ώρες οι εργαζόμενοι!

Σ

Kάτω από ποιές συνθήκες φτιάχνεται ένα πανάκριβο iphone; Το Bloomberg μπήκε στο πιο μυστικοπαθές εργοστάσιο όπου φτιάχνονται τα iPhone, στην Κίνα

Μια αποκλειστική ματιά σε ένα εργοστάσιο όπου η Apple ευθύνεται για τις υπερβάσεις υπερωριών

Λίγα λεπτά μετά τις εννέα στις τεράστιες εργοστασιακές εγκαταστάσεις της Pegatron Corp ‘s στα προάστια της Σαγκάης, οι χιλιάδες εργαζόμενοι ντυμένοι με ροζ σακάκια ετοιμάζονται να φτιάξουν χιλιάδες iPhone.

Οι άνδρες και οι γυναίκες κοιτάζουν επίμονα στους σαρωτές οι οποίοι σκανάρουν τα πρόσωπά τους σε μια διαδικασία που δεν ξεπερνά τα δύο δευτερόλεπτα. 

Αυτό είναι το βασίλειο στο οποίο κατασκευάζονται τα πιο κερδοφόρα smartphones στον κόσμο, τα περίφημα  iPhoneς της Apple. Μετά από χρόνια κατηγοριών ότι οι εργαζόμενοι στην Κίνα αναγκάζονται να εργάζονται αμέτρητες ώρες, η Pegatron και η Apple είναι πρόθυμοι να δείξουν πώς λειτουργεί το σύστημα. Για πρώτη φορά άνοιξαν την πόρτα τους σε δημοσιογράφο του Bloomberg. 50.000 άνθρωποι εργάζονται για να φτιάχνουν καθημερινά χιλιάδες iPhones. 

“Κάθε δευτερόλεπτο μετράει,” λέει ο Big John

Ο John Sheu, γνωστός στο εργοστάσιο ως Big John ξεναγεί τον δημοσιογράφο στις εγκαταστάσεις. Η δουλειά του είναι κάνει τα πάντα να λειτουργούν ρολόι. «Κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Δεν πρέπει να χάνεται χρόνος σε αντιπαραγωγικούς αντιπερισπασμούς, προσκλητήρια και έλεγχους ταυτότητας». Ενα σκανάρισμα του προσώπου είναι αρκετό και γρήγορο, αφήνει να εννοηθεί. Ο εργαζόμενος παρακολουθείται στενά και οποιαδήποτε κίνησή του καταγράφεται από τις εκατοντάδες κάμερες που παρακολουθούν.

Αφού περάσουν μέσα από τους ανιχνευτές μετάλλων οι οποίες οσφραίνονται τις συσκευές που διαθέτουν κάμερα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διαρρεύσει εικόνες των ακυκλοφόρητων νέων προϊόντων, οι εργαζόμενοι ακολουθούν βέλη στο πάτωμα και αφίσες στον τοίχο. Θα ανέβουν μια σκάλα με δίχτυ ασφαλείας, για την πρόληψη ατυχημάτων, ή απόπειρες αυτοκτονίας. Σε μια σειρά από ερμάρια, θα ανταλλάξουν τα παπούτσια τους με καθαρές πλαστικές παντόφλες και μετά παρατάσσονται σε γραμμές με στρατιωτική ακρίβεια, σε τέσσερις σειρές για ονομαστική κλήση τους.

«Καλημέρα!», φωνάζουν από κοινού υπό το άγρυπνο βλέμμα του Δημάρχου, ο οποίος ενώνεται με τις εποπτικές αρχές κρατώντας iPads στα χέρια. Θα σαρώσει τα εργαζομένους. Έξι λεπτά αργότερα, είναι στην παραγωγή, για συναρμολόγηση των smartphones.

Το πρωί γίνεται ονομαστική κλήση στην Pegatron. Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τα σημεία ελέγχου ταυτότητας για να εισέλθουν στην περιοχή συναρμολόγησης.
Το πρωί γίνεται ονομαστική κλήση στην Pegatron. Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τα σημεία ελέγχου ταυτότητας για να εισέλθουν στην περιοχή συναρμολόγησης.

Το εργοστάσιο στη γωνία των δρόμων Xiu Yan και Shen Jiang είναι μία από τις πιο μυστικοπαθείς εγκαταστάσεις στην καρδιά της παραγωγής του iPhone και καλύπτει μια έκταση ίση με περίπου 90 γήπεδα ποδοσφαίρου.

«Το γεγονός ότι επιτρέπουν σε έναν δημοσιογράφο να μπει στις εγκαταστάσεις είναι γιατί θέλουν να κάνουν τα πράγματα πιο διαφανή και να διορθώσουν τα κακώς κείμενα», λέει η Jenny Chan καθηγήτρια στο κολέγιο της Οξφόρδης και συνεχίζει: «Δεν μας δείχνουν το πώς διαχειρίζονται την επιχείρηση ούτε το όλο σύστημα εργασίας».

1.261 αποδείξεις μισθοδοσίας από την εγκατάσταση της Pegatron στη Σαγκάη από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2015 παρουσιάζουν ενδείξεις υπερβολικές υπερωρίες. Η Pegatron, είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο μετά την Foxconn, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Οι υπερωρίες φτάνουν έως και 80 ώρες το μήνα!

Η πανεπιστημιούπολη της Pegatron. Η πανεπιστημιούπολη Pegatron.
Η πανεπιστημιούπολη της Pegatron. Η εστίαση είναι τώρα η στροφή προς τη διατήρηση της παραγωγικότητας και το ταλέντο, καθώς η γήρανση του πληθυσμού μειώνει την δεξαμενή για εργαζόμενους. Προσπαθούν να δώσουν στα εργοστάσια μια άλλη εικόνα από τα κάτεργα των παλαιών, φτιάχνοντας πανεπιστημιουπόλεις μοντέρνου στιλ με ανέσεις, όπως δωρεάν Wi-Fi, τηλεόρασεις κ.λ.π

Η Apple και η Pegatron λένε ότι ποτέ δεν είχαν επαφή με την Επιθεώρηση Εργασίας στην Κίνα, η οποία δήλωσε ότι πλησίασε την Apple, αλλά δεν πήρε απάντηση. Η κατασκευάστρια του iPhone είπε ότι διεξήγαγε 640 ελέγχους που καλύπτουν πάνω από 1,6 εκατομμύρια εργαζόμενους το 2015. Το 2013, η Apple απέστειλε ιατρικούς εμπειρογνώμονες για να ερευνήσουν μια έξαρση των θανάτων εργαζομένων στην Pegatron. Μια 15χρονη πέθανε από πνευμονία και η αιτία του θανάτου άλλων δεν αποκαλύφθηκαν. Η Apple ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε κάποια σχέση με τις συνθήκες εργασίας.

Φωτογραφίες των εργαζομένων κρεμάσει σε έναν τοίχο σε ένα κέντρο εξυπηρέτησης του προσωπικού.
Φωτογραφίες των εργαζομένων κρεμασμένες στον τοίχο, σε ένα κέντρο εξυπηρέτησης του προσωπικού.

Στον τελευταίο της ελέγχο, η Apple είπε ότι η συμμόρφωση των προμηθευτών με την 60-ωρη εβδομαδιαία εργασία ήταν στο 97 τοις εκατό το 2015, κάπου 5 τοις εκατό από το προηγούμενο έτος.

«Αυτό είναι χαλαρό σε σύγκριση με άλλα εργοστάσια», δήλωσε η Xu Na, 30 ετών, η οποία ακολούθησε τον μικρότερο αδελφό της για να εργαστεί στο εργοστάσιο. «Εμείς ποτέ δεν εργαζόμαστε περισσότερο από 60 ώρες».

Συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών, η αμοιβή αγγίζει τα 4.200 γιουάν σε 5.500 γιουάν ($ 650- $ 850) το μήνα. Έναν υπάλληλος, ο οποίος είχε πρόσβαση στα αυτοματοποιημένα μέσα πληροφοριών, έδειξε στους εργαζόμενους, οι οποίοι στην πλειοψηφία είναι ανημέρωτοι για τα δικαιώματα τους, ότι ο βασικός μισθός ήταν 2.020 γιουάν. Ένα iPhone 6 στην Κίνα κοστίζει 4.488 γιουάν.

-1x-1-3

Αυτές τις συνθήκες ζηλεύουν οι άλλες χώρες και ζητούν “μεταρρυθμίσεις” στα εργασιακά. Στην καρδιά της “δημοκρατικής” Ευρώπης, στη Γαλλία, ζητούν μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά έως και 60 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως!

πηγή: i-gata.gr

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη