Η Ελλάδα παραμένει χαμηλά στην κατάταξη Ελευθερίας του Τύπου!

Η

Σήμερα, 3 Μαΐου, είναι η Παγκόσμια Μέρα Ελευθερίας του Τύπου και η εικόνα που επικρατεί παγκόσμια παρουσιάστηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα και είναι ενδεικτική του κλίματος φόβου και της έντασης σε συνδυασμό με την αύξηση του ελέγχου πάνω αίθουσες τύπου από τις κυβερνήσεις και τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου το 2016 αντανακλά την ένταση των επιθέσεων στη δημοσιογραφική ελευθερία και ανεξαρτησία από τις κυβερνήσεις, τις ιδεολογίες και τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια του παρελθόντος έτους.

Η κατάταξη 180 χωρών ανάλογα με την ελευθερία που παρέχουν στους δημοσιογράφους

Θεωρώντας ως σημείο αναφοράς σε όλο τον κόσμο, ο δείκτης κατατάσσει 180 χώρες ανάλογα με τις ελευθερίες που έχουν οι δημοσιογράφοι. Περιλαμβάνει επίσης δείκτες του επιπέδου των μέσων ενημέρωσης τις παραβιάσεις της ελευθερίας σε κάθε περιοχή.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρώπη (με 19,8 πόντους) εξακολουθεί να έχει τα πιο ελεύθερα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ακολουθούμενη από μακριά από τη Αφρική (36,9), η οποία για πρώτη φορά ξεπέρασε την Αμερική (37,1), μια περιοχή όπου η βία κατά των δημοσιογράφων βρίσκεται σε άνοδο. Ασία (43,8) και Ανατολική Ευρώπη / Κεντρική Ασία (48,4) ακολουθούν, ενώ η Βόρεια Αφρική / Μέση Ανατολή (50,8) εξακολουθεί να είναι η περιοχή όπου οι περισσότεροι δημοσιογράφοι υπόκεινται σε περιορισμούς του κάθε είδους.

Τρεις βόρειο-ευρωπαϊκές χώρες επικεφαλής της κατάταξης. Είναι η Φινλανδία (1η θέση -θέση που κατέχει από το 2010), Ολλανδία (2η ανέβηκε 2 θέσεις) και η Νορβηγία (3η, κατέβηκε μια). Οι χώρες που ανέβηκαν στο Δείκτη περιλαμβάνουν την Τυνησία (96η, από 126η), χάρη σε μείωση της βίας και των νομικών διαδικασιών, και της Ουκρανίας (107η, από 129η), όπου οι συγκρούσεις στα ανατολικά της χώρας υποχώρησαν.

Οι χώρες που έπεσαν περισσότερο περιλαμβάνουν την Πολωνία (47η, 29 θέσεις πιο κάτω), όπου η υπερ-συντηρητική κυβέρνηση πήρε έλεγχο των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, και (πολύ πιο κάτω) το Τατζικιστάν, το οποίο βυθίστηκε 34 θέσεις για να  φτάση την 150η, ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου αυταρχισμού του καθεστώτος. Το Σουλτανάτο του Μπρουνέι (155η, 34 θέσεις κάτω) υπέστη μια παρόμοια πτώση, λόγω της σταδιακής εισαγωγής της Σαρία και τις απειλές των τελών βλασφημίας που έχουν πυροδοτήσει αυτο-λογοκρισία. Το Μπουρούντι (156η, 11 θέσεις κάτω) λόγω της βίας κατά των δημοσιογράφων που προκύπτουν από την επανεκλογή του προέδρου Pierre Nkurunziza για μια τρίτη θητεία. Το ίδιο «κολασμένο τρίο» είναι στις τρεις τελευταίες θέσεις: Τουρκμενιστάν (178η), η Βόρεια Κορέα (179α) και την Ερυθραία (180η).

Μόλις δυο θέσεις πάνω η Ελλάδα μετά την κατρακύλα

greeceΤην εκτίμηση ότι η Ελευθερία Τύπου ανέβηκε δυο θέσεις κάνουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Η Ελλάδα βρίσκεται για το 2016 στην 89η της παγκόσμιας κατάταξης και ανέβηκε μόλις 2 θέσεις μετά την μεγάλη πτώση που είχε το 2015 κατά 50 θέσεις πιο κάτω.

Οι δημοσιογράφοι ελπίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα «κρατήσει το λόγο του» και θα βάλει τέλος στους «βαρόνους των ΜΜΕ» που τόσα χρόνια λυμαίνονται τον μιντιακό χώρο για τα δικά τους συμφέροντα.

Κι αναρωτιούνται: «Θα κρατήσει ο Τσίπρας αυτή του την υπόσχεση»;

Όπως κράτησε και τις υπόλοιπες. Που ζείτε; Τι σόι «ελεύθεροι» δημοσιογράφοι είστε;

πηγή: i-gata.gr

Τι απαντάς τώρα σε αυτούς τους δημοσιογράφους; Είστε συκοφάντες, βρε, που λέτε ότι δεν έχουμε ελεύθερη δημοσιογραφία! Αν δεν ήταν οι δημοσιογράφοι τόσον καιρό «ελεύθεροι» πως θα έκαναν «ελεύθερα» τις Πασχαλινές διακοπές τους στη Μύκονο; Ε;

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

1 comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη