Καναδάς: Στην αγορά μπαίνει ο μεταλλαγμένος σολομός χωρίς επισήμανση!

Κ

Οι υγειονομικές αρχές του Καναδά ενέκριναν την πώληση του γενετικά τροποποιημένου σολομού καθιστώντας το πρώτο γενετικά μεταλλαγμένο ζώο που επιτρέπεται να καταναλωθεί στη χώρα

Όπως γράφει το ρώσικο Russia Today -το οποίο τελευταία έχει κάνει μεγάλη στροφή υπέρ των μεταλλαγμένων- o σολομός AquΑdvantage που παράγεται από την AquaBounty Technologies, μια μικρή εταιρεία με έδρα τη Μασαχουσέτη, είναι το ίδιο θρεπτικός με τον σολομό του Ατλαντικού και για αυτόν το λόγο δεν θα φέρει ειδική σήμανση.

Αν είναι το ίδιο θρεπτικός, αλλά αν είναι και το ίδιο ασφαλής, τότε γιατί δεν θα φέρει ειδική σήμανση; Αυτό δεν είναι καταπάτηση της ελευθερίας επιλογής; Τώρα η μόνο επιλογή είναι να καταναλώσω ή όχι σολομό;

Αν ο γενετικά τροποποιημένος σολομός είναι το ίδιο θρεπτικός και το ίδιο ασφαλής, τότε γιατί δεν θα φέρει ειδική σήμανση;

Το πολύ συγκεκριμένο αυτό προϊόν είναι έτοιμο για πώληση μέσα σε 16-18 μήνες, ενώ ο συμβατικός σολομός απαιτεί έως τρία έτη για να φθάσει στην αγορά.

Βιάζεται κανείς;

Όπως αναφέρει η υπουργός Υγείας του Καναδά, Τζέιν Φίλποτ, ο σολομός θα εμφανιστεί στα ράφια των σούπερ-μάρκετ σε 1,5 χρόνο ενώ μιλώντας στο Reuters είπε ότι “ενώ αυτό είναι το πρώτο προϊόν τέτοιας φύσεως που αξιολογήθηκε, δεν θα είναι πιθανότατα το τελευταίο”.

Οι υγειονομικές αρχές του Καναδά εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ρίσκο για την υγεία των πολιτών, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να υπάρξουν ετικέτες στο νέο προϊόν, χωρίς ωστόσο να ξέρουμε βάση ποίων μελετών το εκτιμούν. Πόσο έχει δοκιμαστεί ο ΓΤ και τι γενετικές επιπτώσεις μπορεί να έχει στον άνθρωπο, γνωρίζουν;

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας AquaBounty δρ Ρον Στότις είναι πάντως αισιόδοξος: “Ο σολομός αλλάζει τους κανόνες του παιγνιδιού, καθώς φέρνει στους καταναλωτές υγιή και θρεπτική τροφή, με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο, χωρίς να βλάπτει τους ωκεανούς και τα άλλα θαλάσσια οικοσυστήματα”.

Δείτε το… “πάντρεμα”!

Είναι έτσι;

Περιβαλλοντική καταστροφή μη αναστρέψιμη!

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων τελικά ενέκρινε το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ψάρι τον Νοέμβριο του 2015

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο και μάλιστα πρόκειται για ένα ψάρι, το σολομό.

Η έγκριση δόθηκε μετά από “εξέταση” της υπόθεσης για δύο δεκαετίες παρακάμπτοντας τις ενστάσεις πολιτών και ΜΚΟ και τη συλλογή υπογραφών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Ομπάμα για μια ακόμα φορά στην υπηρεσία συμφερόντων μεγάλων επιχειρήσεων.

Το 2013 η αμερικανική εταιρεία AquaBounty Technologies, βρίσκεται στα πρόθυρα της παράδοσης σε σούπερ μάρκετ και στο τραπέζι μας, της πρώτης γενετικά τροποποιημένης τροφής ζωικής προέλευσης – ενός ταχέως αναπτυσσόμενου σολομού. Όπως σχολίαζε η Guardian τότε το γεγονός, έτσι κι εγκριθεί θα ανοίξει κυριολεκτικά τον ‘δρόμο’ (δηλαδή, το κουτί της Πανδώρας), και θα ακολουθήσουν ακόμα 30 ειδών ψάρια, ενώ οι ερευνητές ψάχνουν γενικά και για κοτόπουλα, γελάδια και χοίρους!

Η AquaBounty Technologies είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας, που ασχολείται με την έρευνα, την ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση των προϊόντων που στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγικότητας της υδατοκαλλιέργειας
Η AquaBounty Technologies είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας, που ασχολείται με την έρευνα, την ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση των προϊόντων που στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγικότητας της υδατοκαλλιέργειας

Το τροποποιημένο ψάρι μεγαλώνει με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τους κανονικούς σολομούς.

Ο AquAdvantage, ο σολομός-τέρας, που παράγεται από την εταιρεία AquaBounty με έδρα την Μασαχουσέτη της Βοστόνης, είναι ένας σολομός του Ατλαντικού που περιέχει μία ορμόνη ανάπτυξης η οποία προέρχεται από ένα άλλο είδος σολομού, τον Σινούκ, και στον οποίο έχει ενσωματωθεί ένα γονίδιο από ένα άλλο θαλάσσιο είδος που μοιάζει με το χέλι.

Το αποτέλεσμα είναι ένα νέο είδος ψαριού – τέρατος, που μεγαλώνει με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τα φυσιολογικά ψάρια.

Ακτιβιστές για την ασφάλεια των τροφίμων, περιβαλλοντικές ομάδες και βιομηχανίες από το χώρο της αλιείας σολομού, καθώς επίσης και οι νομοθέτες της Αλάσκας μάχονταν για καιρό κατά της έγκρισης του ψαριού, το οποίο χαρακτηριστικά ονοματίζουν “Frankenfish” (κατά το Frankenstein), με βασικό τους επιχείρημα ότι η απελευθέρωση του συγκεκριμένου ψαριού στη φύση θα μπορούσε να ανοίξει την κερκόπορτα για μια σειρά επικίνδυνων γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Μια τέτοια καταστροφή θεωρείται μη αναστρέψιμη, καθώς στις θάλασσες δεν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με τη σπορά της γης – οι τυχόν διασταύρωση με τα ψάρια της φύσης είναι μονόδρομος και δεν υπάρχει επιστροφή.

Η εταιρεία είπε επίσης ότι ήταν δυσαρεστημένη με την εγγύτητα του ΓΤ σολομού με τις δικές τους πέστροφες. Οι δύο εγκαταστάσεις χωρίζονται μόνο από ένα ρηχό χαντάκι”
Η εταιρεία είπε επίσης ότι ήταν δυσαρεστημένη με την εγγύτητα του ΓΤ σολομού με τις δικές τους πέστροφες. Οι δύο εγκαταστάσεις χωρίζονται μόνο από ένα ρηχό χαντάκι”

Η Whole Foods Market είχε δηλώσει παλιότερα, ότι δεν θα πουλήσει τον γενετικά τροποποιημένο σολομό, καθώς τα πρότυπα ποιότητας μας απαγορεύουν τη χρήση γενετικά τροποποιημένων ζώων,” δήλωσε η Beth Krauss, εκπρόσωπος της Whole Foods  σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η εταιρεία είπε επίσης ότι ήταν δυσαρεστημένη με την εγγύτητα του ΓΤ σολομού με τις δικές τους πέστροφες. Οι δύο εγκαταστάσεις χωρίζονται μόνο από ένα ρηχό χαντάκι”.

Άρα, σε μια πλημμύρα ο μέγα-σολομός θα μπορέσει εύκολα να βρει το ταίρι του σε… άλλες “παραλίες”!

Δεν υπάρχει φόβος ζευγαρώματος, λένε οι “ειδικοί”. Γιατί; Γιατί 99% αυτών των ψαριών είναι… στείρα! Κι εδώ υπεισέρχεται ένας άλλος κίνδυνος: Κάνει ο άνθρωπος να καταναλώνει ζώο το οποίο έχει υποστεί ειδική επεξεργασία για να είναι στείρο;

Και καταλήγουμε στο ίδιο αποτέλεσμα, στον ίδιο φόβο που προβάλλουν οι παγκόσμιοι ακτιβιστές: Οι ΓΤΟ είναι έτσι φτιαγμένοι ώστε να προκαλούν σε μεγάλο βαθμό στειρότητα στους ανθρώπους!

πηγή: i-gata.gr

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη