Νομίζετε δεν σας παρακολουθούν; Τώρα οι ιστοσελίδες και με Audio Fingerprinting!

Ν

Ακόμα και αν χρησιμοποιείτε ανώνυμη περιήγηση, μπλοκάρετε τις διαφημίσεις, ή κρύβετε τα ίχνη σας, κάποιες ιστοσελίδες εξακολουθούν να παρακολουθούν κάθε σας κίνηση online, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική web-παρακολούθησης που ονομάζεται Audio Fingerprinting

Αυτή η νέα τεχνική Fingerprinting μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εταιρείες για την διανομή στοχευμένων διαφημίσεων, καθώς και από τις αρχές επιβολής του νόμου να ξεσκεπάσουν VPNs ή ανώνυμους χρήστες, χωρίς καν να χρειάζεται η αποκρυπτογράφηση της κυκλοφορίας.

Η τεχνική αυτή, αλλά με μια άλλη ακίνδυνη μορφή, εφαρμόζεται ήδη από την Shazam
Η τεχνική αυτή, αλλά με μια άλλη ακίνδυνη μορφή, εφαρμόζεται ήδη από την Shazam

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Princeton πραγματοποίησαν μια τεράστια έρευνα και ανακάλυψαν ότι η Google, μέσα από πάρα πολλά domains που χρησιμοποιεί στις υπηρεσίες της, παρακολουθεί τους χρήστες από το 80% του συνόλου των Top 1 εκατομμυρίου domains, χρησιμοποιώντας αρκετές μεθόδους παρακολούθησης και τεχνικές.

Από αυτές, η πιο πρόσφατη τεχνολογία εντοπισμού που εντόπισαν οι ερευνητές είναι μία που βασίζεται στη λήψη «δακτυλικών αποτυπωμάτων» του ήχου ενός μηχανήματος μέσω του API AudioContext και την ονομάζουν Audio Fingerprinting.

«Όλα τα κορυφαία domains, καθώς και τα 12 από τα πρώτα 20, είναι ιδιοκτησίας της Google», σημειώνουν οι ερευνητές.

To AudioContext API δεν συλλέγει ήχους που αναπαράχθηκαν ή εγγράφηκαν από ένα μηχάνημα, αλλά συλλέγει τα ηχοσήματα του κάθε μηχανήματος τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν μοναδικοί συνδυασμοί του προγράμματος περιήγησης με τη συσκευή.

Η μέθοδος δεν έχει να κάνει με το μικρόφωνο της συσκευής, καθώς στηρίζεται στον τρόπο που επεξεργάζεται ένα σήμα.

Ένας tracker τρίτων τώρα χρησιμοποιεί το AudioContext API για να στείλει ήχους χαμηλής συχνότητας στον υπολογιστή του χρήστη και στη συνέχεια μετρά πόσο χρειάζεται ο υπολογιστής για να επεξεργαστεί τα δεδομένα, δημιουργώντας ένα μοναδικό δακτυλικό αποτύπωμα με βάση τις δυνατότητες του hardware και του software του υπολογιστή.


!!! Προσοχή! Στην παρακάτω “δοκιμαστική σελίδα” – προειδοποιούν ότι αν κάνετε το τεστ, το αποτύπωμα σας θα αποθηκευτεί σε μια ιδιωτική βάση δεδομένων: «έτσι ώστε να μπορούμε να αναλύσουμε την αποτελεσματικότητα της τεχνικής»


Οι ερευνητές, Arvind Narayanan και ο Steven Englehardt, έχουν δημοσιεύσει μια δοκιμαστική σελίδα για να δείξουν πως φαίνεται ο ήχος του δακτυλικού αποτυπώματος του browser σας.

Οι Top ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν το Audio Fingerprinting για να σας παρακολουθούν κρυφά, από το αρχείο του:

Η τεχνική του Audio Fingerprinting δεν υιοθετηθεί ευρέως αλλά δείχνει να χρησιμοποιεί μια σειρά από διαφορετικές προσεγγίσεις που σε συνδυασμό παρακολουθούν «αθόρυβα» όσους περιηγούνται στο Internet.

Για τη διεξαγωγή των μετρήσεων και την παρακολούθηση των trackers, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα προσαρμοσμένο λογισμικό ανοικτού κώδικα που ονομάζεται OpenWPM, το οποίο φορτώνει ιστοσελίδες στον Chrome, τον Firefox και τον Internet Explorer, και παρακολουθεί τη συλλογή δεδομένων σε κάθε σελίδα που φορτώνεται.

Εδώ 2016. Το «1984» του Όργουελ είναι ήδη παρελθόν…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη