Γιατί το λένε “όζον” και όχι “Αφρικάνικη σκόνη”, μου λες;

Γ

«Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με βάση τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, μέχρι τις 19:00 της Παρασκευής υπήρξε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης και του ορίου συναγερμού για το όζον»

«Με το όριο ενημέρωσης να είναι 180 μg/m3 και το όριο συναγερμού 240 μg/m3, στη Νέα Σμύρνη το όζον έφτασε στα 201 μg/m3, στα Λιόσια στα 199 μg/m3, στο Μαρούσι 228 μg/m3, στην Αγία Παρασκευή στα 238 μg/m3 και στους Θρακομακεδόνες στα 260 μg/m3.

Οι τιμές του όζοντος αναμένεται να μειωθούν τις επόμενες ώρες.

Λόγω της κατάστασης, το υπουργείο Υγείας συστήνει τα εξής για την προφύλαξη του πληθυσμού:

Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. 

Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Σύμφωνα με το meteo και τις εικόνες της NASA είχαμε και πάλι σκόνη από την Αφρική

Κι αναρωτιέμαι… γιατί μιλούν για “όζον” και όχι για την σκόνη; Μήπως γιατί η σκόνη υποτίθεται είναι φαινόμενο ανοιξιάτικο και όχι καλοκαιρινό; Ή μήπως επειδή δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το θέμα της ενέργειας;

Το νέο καθεστώς υποστήριξης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σήμερα το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο, όπως επισημαίνει ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, τη βέλτιστη αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την επίτευξη των εθνικών ενεργειακών στόχων για τις ΑΠΕ και τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής απόδοσης, καθώς και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Το νέο καθεστώς είναι συμβατό με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της ενέργειας και προβλέπει, μεταξύ άλλων, νέο σύστημα αποζημίωσης των ΑΠΕ για την ενέργεια που εγχέουν στο σύστημα, ανάλογα με το είδος και την ισχύ της μονάδας.

Επίσης, για πρώτη φορά, καθιερώνεται (πιλοτικά από εφέτος) διαγωνιστική διαδικασία για την ένταξη νέας ισχύος ανανεώσιμων πηγών. Το 2016, θα γίνει δημοπρασία για ισχύ τουλάχιστον 40 μεγαβάτ από νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς με ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς τα 104 ευρώ ανά μεγαβατώρα για την παραγόμενη ενέργεια και μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύ ανά υποβαλλόμενη προσφορά τα 10 μεγαβάτ. Θα ακολουθήσει η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό της ισχύος ανά κατηγορία ΑΠΕ που θα δημοπρατηθεί το 2017.

Η σκόνη από την Αφρική δεν απαιτεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Η ατμοσφαιρική ρύπανση γενικώς και αορίστως, θα μπορούσε να είναι μέσο πίεση. Λέω εγώ τώρα… Αλλά ξαναρωτάω: Γιατί δεν έκαναν αναφορά στη σκόνη από την Αφρική;

ΕΔΩ μπορείτε (και πρέπει) να συμμετάσχετε στη δημόσια διαβούλευση, πριν ο ελληνικός μας πλούτος, ο λιγνίτης, περάσει τσάμπα στους Γερμανούς, που τους αρέσει να πουλούν σε άλλους ΑΠΕ, αλλά οι ίδιοι το γύρισαν στον άνθρακα για πιο οικονομικό!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη