Τι θα συμβεί αν εκραγούν όλα μαζί τα ηφαίστεια της Γης;

Τ

Μια ομάδα ειδικών πραγματοποίησε μια μελέτη για το τι θα συνέβαινε αν τα περίπου 1.500 ενεργά ηφαίστεια της Γης άρχισαν ταυτόχρονα να εκρήγνυνται.

Δεν χρειάζεται βέβαια ιδιαίτερες γνώσεις για να γίνει αντιληπτό ότι θα υπήρχαν τρομερές συνέπειες σε πλανητικό επίπεδο αλλά η μελέτη περιγράφει με λεπτομέρειες το τι θα συμβεί. Η Γη θα μετατραπεί σε μια πραγματική κόλαση.

Το εφιαλτικό σενάριο

Σύμφωνα με τη μελέτη το πρώτο φαινόμενο θα ήταν η εμφάνιση τεράστιων πυροκλαστικών ροών. Με τον όρο πυροκλαστικές ροές (πυροκλαστικά ρεύματα) οι ειδικοί αναφέρουν τις διάπυρες βαρυτικές ροές νέφους άλλοτε μεγαλύτερης και άλλοτε μικρότερης πυκνότητας του φυσικού αερίου που δημιουργούν λόγω θερμότητας ένα χαοτικό στροβιλισμό, διατηρώντας στο σκοτάδι κόκκινη απόχρωση. Αν υπήρχε μαζική ηφαιστειακή δραστηριότητα οι πυροκλαστικές ροές θα έφταναν σε θερμοκρασία τους χίλιους βαθμούς Κελσίου και σε ταχύτητα τα 724 χλμ/ώρα. Η ηφαιστειακή σκόνη θα ταξίδευε παντού καταστρέφοντας τις μηχανές κάθε είδους και γενικά τις υποδομές ενώ παράλληλα θα σκέπαζε ολόκληρες περιοχές ακόμη και ψηλά κτίρια. Φυσικά οι άνθρωποι θα αντιμετώπιζαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Το επόμενο στάδιο θα ήταν ο λεγόμενος πυρηνικός χειμώνας αφού τα υλικά που θα εκτοξεύονταν στην ατμόσφαιρα θα δημιουργούσαν ένα πυκνό αδιαπέραστο για τον Ηλιο πέπλο. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, συνεχή τοξική βροχόπτωση και καταστροφή των καλλιεργειών. Ελλειψη τροφής, απουσία ασβεστίου και άλλα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης σε συνδυασμό με ψυχολογικά προβλήματα από την διαβίωση σε αυτό το περιβάλλον συνθέτουν το σκηνικό που θα ζήσει η ανθρωπότητα. Η μελέτη παρουσιάζεται στο δημοφιλές podcast θεμάτων επιστήμης και τεχνολογίας Flash Forward.

Τι θα συμβεί αν εξαφανιστούν όλοι μαζί οι ερευνητές της Γης;

Προφανώς θα σωθεί όλος ο πλανήτης. Θα ησυχάσει και το κεφαλάκι μας.

Αμήν.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη