Το ηφαίστειο Hekla μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή

Τ

Το ηφαίστειο Hekla στην Ισλανδία “μπορεί” να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, λέει στα ξεκούδουνα ένας εμπειρογνώμονας

Σύμφωνα με τον καθηγητή, γεωφυσικής Páll Einarsson, από το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, το ηφαίστειο θα μπορούσε να εκραγεί ανά πάσα στιγμή μετά από 16 χρόνια σιωπής, “σύμφωνα με τις μελέτες”.

Ωστόσο δήλωσε στη Daily Mail:

Let me assure you, there is nothing unusual going on with our volcanoes at this time, at least nothing that we are aware of

«Σας διαβεβαιώ δεν τρέχει τίποτα με τα ηφαίστειά μας αυτή τη στιγμή».

Παρ’  όλα αυτά, προειδοποιεί τους τουρίστες να μην το επισκέπτονται. Το ηφαίστειο Hekla, που έχει παρατσούκλι «Gateway to Hell», είναι ένας από τους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς. 

Πριν ακόμα δουν την έκρηξη, κάθονται και υπολογίζουν τι ζημιά θα “μπορούσε” να προκαλέσει με βάση την παλιά εμπειρία του ηφαιστείου Eyjafjallajökull το 2010, που ανάγκασε να σταματήσουν οι πτήσεις αεροπλάνων για πολλές μέρες.

Τώρα τι νόημα έχει από τη μια να σπέρνεις τον πανικό χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία και από την άλλη να λες δεν συντρέχει κανένας φόβος αυτή τη στιγμή, ακούγεται λίγο περίεργο.

Αλλά να κάνω μια υπενθύμιση: Οι Γεωμηχανιστές, λένε, περιμένουν πότε θα ξαναγίνει μια μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, για να δουν πόσο θα πέσει η θερμοκρασία του πλανήτη όταν η στάχτη κρύψει για μέρες την ηλιακή ακτινοβολία. Κι αν το αποτέλεσμα είναι “ικανοποιητικό” τότε θα μας ψεκάζουν με θειάφι κάθε μέρα για να μην ξαναδούμε ήλιο.

Βέβαια, μας ψεκάζουν σχεδόν κάθε μέρα και όχι για να δροσίσουν τον πλανήτη, αλλά για να τον απομουρλάνουν ώστε μετά να λένε ΤΩΡΑ θα σας ψεκάσουμε επίσημα για να το φέρουμε στα ίσα του, αλλά αυτό για κάποιους είναι τζιζ θέμα και ανήκει στη σφαίρα των θεωριών συνωμοσίας.

Πάντως ο ΣΚΆΙ μόλις σκάσει το ηφαίστειο θα κάνει κι αυτός ένα… μπουμ! Θα ανοίξει σαμπάνια για να το γιορτάσει, αφού η «κλιματική αλλαγή» είναι το αγαπημένο του θέμα, η λέξη «ψεκασμένος» δεν λείπει από τα χιλάκια των δημοσιογράφων του, ενώ το “οικολογικό” econews μας είχε κάνει και… μαθηματάκι Γεωμηχανικής:

Το Σκάι προτείνει θειάφι στην ατμόσφαιρα: “Όλοι μαζί ας ψεκαστούμε”!

Το Σκάι προτείνει αεροψεκασμούς – “Όλοι μαζί ας ψεκαστούμε”!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη