Ένα έθνος διαιρεμένο

Έ

Αυτό που κατάφερε σίγουρα ο Κάμερον με το δημοψήφισμα του, δεν είναι μόνο η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε., αλλά να διαιρέσει το λαό του

Το Brexit είναι κάτι περισσότερο από μέσα ή έξω από την Ε.Ε., γράφει η Guardian. Αν έχεις λεφτά, ψηφίζεις παραμονή. Αν δεν έχεις, ψηφίζεις έξοδο.

guardian

Οι “φτωχές” περιοχές, χτυπημένες από τη λιτότητα και τις ανισότητες, είναι γεμάτες θυμό από τις πολιτικές των Κάμερον και Όσμπορν. Οι πολίτες νιώθουν απογοητευμένοι και κανείς καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται για την Ευρώπη, αλλά για τη φτώχεια που μαστίζει συγκεκριμένες περιοχές.

Η Guardian έκανε μια βόλτα σε αυτές τις “θυμωμένες” περιοχές και βρήκε ακόμα και οικοδόμους να δουλεύουν με ωρομίσθιο ως 3 λίρες την ώρα. Στις περισσότερες από αυτές, αυτό που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια είναι βαθιά ανησυχία και οργή…

Και το άρθρο τελειώνει με αναφορά σε ένα αριστουργηματικό κείμενο του Orwell, Το λιοντάρι και ο μονόκερος, γραμμένο το 1941, όταν η Ευρώπη διαλυόταν και η απομόνωση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν περισσότερο θέμα δίκαιης αρχής παρά πολιτικού χάους.

Η Αγγλία, είπε, «μοιάζει με μια οικογένεια, με μια μάλλον αποπνικτική βικτοριανή οικογένεια, με όχι πολλά μαύρα πρόβατα σε αυτήν, αλλά με όλα τα ντουλάπια της γεμάτα σκελετούς. Έχει πλούσιους συγγενείς που απαιτούν να τους προσκυνούν και φτωχούς συγγενείς πάνω στους οποίους κάθονται με φρικαλέο τρόπο, ενώ υπάρχει μια βαθιά συνωμοσία σιωπής για την πηγή του οικογενειακού εισοδήματος.

»Είναι μια οικογένεια στην οποία οι νέοι είναι γενικά εξουδετερωμένοι και το μεγαλύτερο μέρος της ισχύος είναι στα χέρια ανεύθυνων θείων και κλινήρων θείτσων […] μια οικογένεια με λάθος μέλη στην εξουσία – αυτή η περιγραφή, ίσως, είναι η πιο κοντινή στην πραγματικότητα που μπορεί να κάνει κανείς αν θέλει να περιγράψει την Αγγλία σε μια φράση».

Την Αγγλία; Μόνο; Κρίμα που το άρθρο γράφτηκε κατόπιν εορτής. Φταίει φαίνεται η… “οικογένεια”!

πηγή: i-gata.gr

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη