Πρωταθλητές Ευρώπης στην έλλειψη βιταμίνης D οι Έλληνες!

Π

Σε ένα απίστευτο συμπέρασμα κατέληξαν οι έρευνες της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜMΟ), σύμφωνα με το οποίο οι Έλληνες κάθε ηλικίας –από τα μωρά μέχρι τους παππούδες- πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης D!

Παρότι ζούμε σε μια τόσο ηλιόλουστη χώρα δεν καθόμαστε στον ήλιο χωρίς αντηλιακό (προφανώς λόγω της προπαγάνδας) τα απαραίτητα 20 λεπτά περίπου την ημέρα που χρειάζεται το δέρμα μας για να συνθέσει βιταμίνη D.

Τα επίπεδα βιταμίνης D αγγίζουν το ευρωπαϊκό limit down στον ελληνικό πληθυσμό και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια Υγεία. Γιατί η βιταμίνη D δεν είναι απαραίτητη μόνο στα οστά, για την πρόληψη της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης και της ραχίτιδας, που δυστυχώς άρχισε να επανεμφανίζεται στα παιδιά-σε ορισμένους ευάλωτους πληθυσμούς-λόγω της υποθρεψίας!

Όπως διευκρινίζουν ο πρόεδρος της ΕΕΜΜΟ και ορθοπαιδικός, κ. Χρήστος Κοσμίδης, ο πρώην πρόεδρος και ενδοκρινολόγος κ. Γιώργος Τροβάς και η ρευματολόγος, κ. Ευαγγελία Κασκάνη η βιταμίνη D αποτελεί «κλειδί» για τη συνολική υγεία του οργανισμού καθώς η έλλειψή της συσχετίζεται με παθολογικές καταστάσεις όπως είναι η αυτοάνοση σκλήρυνση κατά πλάκας και η κατάθλιψη που εξελίσσεται σε εθνική επιδημία ειδικά στην 3η ηλικία!

Και ενώ όλοι οι Έλληνες παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D, o ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει την απαραίτητη εξέταση στο αίμα που κοστίζει έως 50 ευρώ και πρέπει να επαναλαμβάνεται ετησίως. Ειδικότερα πρέπει να προσέχουν οι έγκυες γυναίκες, οι γυναίκες που θηλάζουν, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, όσοι έχουν ηπατική, νεφρική καρδιακή ανεπάρκεια, όσοι πάσχουν από σύνδρομα δυσαπορρόφησης, οι παχύσαρκοι και όσοι νοσούν από τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (νόσος crohn και ελκώδης κολίτιδα),

Οι ειδικοί προσθέτουν πως και η «ατμοσφαιρική ρύπανση» ενοχοποιείται για την ανεπαρκή σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα και προειδοποιούν όπως για να παραχθεί η απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D από τον οργανισμό πρέπει να πέφτουν οι ηλιακές ακτίνες κάθετα στο δέρμα, κάτι που συμβαίνει μόνο το καλοκαίρι όταν καθόμαστε στον ήλιο και όχι στην αντηλιά.

Μπράβο σας καθάρματα το καταφέρατε! Ψεκάστε λίγο ακόμα!!!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη