Σε καθεστώς προστασίας η οικογένεια Μαρινόπουλος όχι όμως οι συνταξιούχοι!

Σ

Την πρωτομηνιά που βρίσκει τους πολίτες για μια ακόμα φορά με πετσοκομμένες συντάξεις και μισθούς, η οικογένεια Μαρινόπολου “αγοράζει” χρόνο, να… τον κάνει τι;

Δεκτές έγιναν οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων του Μαρινόπουλου θέτοντας σε καθεστώς προστασίας την εταιρία έναντι των πιστωτών.

Αυτό θα ισχύσει μέχρι τη συζήτηση των κύριων προσφύγων για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα στις 21 Σεπτεμβρίου 2016.

Το δικαστήριο αποφάσισε την προστασία της περιουσίας του ομίλου απαγορεύοντας κατασχέσεις από τους πιστωτές. Παράλληλα παγώνει κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου απαγορεύοντας τη διάθεση των ακινήτων και του εξοπλισμού.

Από το καθεστώς προστασίας εξαιρούνται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι το είχαν ζητήσει ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, καθώς και οι μισθώσεις.

Τι προηγήθηκε

Σημειώνεται πως νωρίτερα, εκατοντάδες εργαζόμενοι αλλά και πιστωτές είχαν γεμίσει τη δικαστική αίθουσα. Κατά τη διαδικασία, ανάμεσα σε άλλους πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων του ομίλου για χορήγηση προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές άσκησαν οι τράπεζες το Σωματείο Εργαζομένων, το ΙΚΑ  και μεμονωμένες επιχειρήσεις. Αντίθετα, παρέμβαση κατά του αιτήματος του ομίλου Μαρινόπουλος έγινε από το ελληνικό δημόσιο.

Οι δικηγόροι επισήμαναν ότι η εταιρεία και οι εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει να εξαιρεθούν οι τελευταίοι από την χορήγηση της προσωρινής διαταγής. Όπως ανέφεραν,  με τον τρόπο αυτό εφόσον δεν τους καταβάλλεται η μισθοδοσία, θα μπορούν να προχωρούν σε κατασχέσεις.

Όπως υποστήριξαν στο δικαστήριο, οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου, δεν είναι ακριβές το ποσό της οφειλής που αναφέρει η Μαρινόπουλος στην αίτησή της.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Δημοσίου, το ποσό της οφειλής του Ομίλου απέναντί στο κράτος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ. Με το σκεπτικό αυτό το Δημόσιο ζήτησε την απόρριψη των αιτήσεων της Μαρινόπουλος.

Από την πλευρά τους τα σωματεία των εργαζομένων άσκησαν παρέμβαση υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων, με την προϋπόθεση να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους και να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας. Όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονται στο 1 δισ. 324 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προσκομίστηκε η επιστολή του Σκλαβενίτη με την οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον για την είσοδό του στον Όμιλο υπό προϋποθέσεις.

Πως θα σωθούν οι θέσεις εργασίας και πως θα λειτουργήσει τους επόμενους μήνες;

Δικηγόροι ανέφεραν πως δεν υπάρχει σχέδιο εξυγίανσης, καταλογίζοντας ευθύνες στον ιδιοκτήτη της, που μοναδικό στόχο έχει να προστατευθεί η περιουσία του που περιλαμβάνει “πολυτελή ακίνητα και έργα τέχνης”.

Πως θα “εξυγιανθεί” τότε μια επιχείρηση που δύσκολα μεταβιβάζεται στην κατάσταση που είναι, που δεν έχει εμπόρευμα να λειτουργήσει τους επόμενους μήνες και φυσικά κανείς δεν θα την πιστώσει; ΑΝ αγοράσει από προμηθευτές στο εξής θα είναι τοις μετρητοίς έχοντας επιπλέον το βάρος καταβολής μισθών των υπαλλήλων.

Είναι προφανές ότι η προστασία αφορά στην περιουσία του ιδιοκτήτη που έτσι θα έχει χρόνο να κάνει τις κινήσεις του και να σώσει ό,τι μπορεί. Εξάλλου σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει ήδη τεράστια ακίνητη περιουσία σε fund του Qatar.

Πετρόπουλος: Γιατί τέτοια αναστάτωση με την κατάργηση του ΕΚΑΣ;

Στον αντίποδα της “περιπέτειας” του πλούσιου Μαρινόπουλου που πτώχευσε, είναι η τρίτη ηλικία που με κλάματα και απόγνωση είδε τα ψίχουλα των συντάξεων να τρώγονται από τα μνημονιακά αρπαχτικά. Πολλοί από αυτούς κατέληξαν ακόμα και στο νοσοκομείο με διάφορα συμπτώματα από το σοκ.

Ωστόσο απορία και προβληματισμό εξέφρασε ο κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος στη Βουλή για την «αναστάτωση» – όπως είπε – που προκάλεσε η κατάργηση του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο επώδυνο μέτρο ήταν γνωστό.

Μόνο που ήταν «γνωστό» ότι οι περικοπές θα γινόντουσαν σταδιακά μέχρι το 2018.

160.000 χαμηλοσυνταξιούχοι με την κατάργηση ή την περικοπή του ΕΚΑΣ, ανάλογα με την κλίμακα στην οποία βρίσκονται, θα χάσουν έως και πέντε συντάξεις μέσα σε ένα χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι λαμβάνουν συντάξεις από 664 έως 766 ευρώ θα βρεθούν να χάνουν έως και 230 ευρώ το μήνα.

Επίσης, ζευγάρι συνταξιούχων που λαμβάνει την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ χωρίς επικουρική, αλλά μαζί με ΕΚΑΣ, θα χάσουν 5.520 ευρώ ετησίως, δηλαδή πάνω από 5 συντάξεις το χρόνο, επειδή ξεπερνούν το οικογενειακό εισόδημα των 11.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το σοκ στους συνταξιούχους έχει ξεκινήσει ήδη από την Τετάρτη, όταν δεν πληρώθηκαν την επικουρική τους σύνταξη από το ΕΤΕΑ.

Χάρη σε ένα λογιστικό τρικ του οικονομικού επιτελείου όλοι οι συνταξιούχοι ουσιαστικά θα «χάσουν» ημερολογιακά μια σύνταξη από το επικουρικό μέσα στο 2016.

Η επικουρική σύνταξη θα πληρωθεί όπως πλέον ορίζεται, τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, δηλαδή τη Δευτέρα 4 Ιουλίου και κάπως έτσι μέσα στους πρώτους έξι μήνες οι συνταξιούχοι θα έχουν λάβει αντί έξι επικουρικών πέντε συντάξεις.

Ως το τέλος του χρόνου θα έχουν λάβει μετά την αλλαγή αυτή 11 και όχι 12 συντάξεις, καθώς η σύνταξη του μήνα θα προπληρώνεται πλέον στην αρχή του και όχι στο τέλος του προηγούμενου.

Ακούστε τον τι λέει και πως οι παππούδες θα πρέπει να “περιμένουν” μέχρι το 2019 για να “διορθωθούν” οι συντάξεις!

Συνεχίζουμε να ζούμε την Ελλάδα των δυο ταχυτήτων. Μόνο που αντί για πρώτη και δεύτερη, τώρα έχουμε νεκρό για το λαό και την έκτη για την ελίτ!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη