Στα κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ε.Ε. η CETA

Σ

Η Κομισιόν υπέκυψε σε πιέσεις και παραχωρεί στα εθνικά κοινοβούλια των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δικαίωμα να επικυρώσουν εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά (CETA)

Με σκοπό να αντιμετωπίσει ανησυχίες της κοινής γνώμης για τις μυστικές εμπορικές συμφωνίες, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες ότι «διακυβεύεται το κύρος της εμπορικής πολιτικής της Ευρώπης».

«Έχω εξετάσει τα νομικά επιχειρήματα και έχω ακούσει τους ηγέτες των κρατών ή κυβερνήσεων και τα εθνικά κοινοβούλια», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Η συμφωνία που έχει διαπραγματευτεί έως τώρα η ΕΕ, συμπεριλαμβάνει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη ναυτιλία, την αειφόρο ανάπτυξη και πρόσβαση σε κρατικές συμβάσεις, καθώς και το εμπόριο τροφίμων και βιομηχανικών προϊόντων.

Το κείμενο των 1.600 σελίδων, που επεκτείνεται πέρα των δασμών για να καλύψει την ελάττωση των υπερατλαντικών εμποδίων για επιχειρήσεις, θα σταλεί τώρα σε κάθε κοινοβούλιο των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, και, σε ορισμένες περιπτώσεις όπως αυτή του Βελγίου, σε τοπικά κοινοβούλια επίσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει πως η συμφωνία με τον Καναδά θα μπορούσε να υπογραφεί στη σύνοδο κορυφής των ηγετών ΕΕ-Καναδά τον Οκτώβριο, το οποίο θα της επιτρέψει να μπει σε άμεση εφαρμογή.

Ωστόσο, πολλοί πολίτες της Ε.Ε. έχουν με ψηφίσματα στραφεί εναντίον του ελεύθερου εμπορίου από την αρχή της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, φοβούμενοι ότι η παραχώρηση σε πολυεθνικές της απόλυτης ελευθερίας πρόσβασης σε ευρωπαϊκές αγορές θα καταστρέψει θέσεις εργασίας.

«Τα κράτη μέλη διαφθείρουν τη συζήτηση»

ceta

Η Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. Σεσίλια Μάλμστρομ παραδέχθηκε πως η συμφωνία έχει πέσει θύμα των γενικότερων ανησυχιών για την επίπτωση της παγκοσμιοποίησης και για το αν οι ξένες εταιρείες έχουν αποκτήσει υπερβολική δύναμη.

Επέρριψε στις κυβερνήσεις των μελών της Ε.Ε. την ευθύνη για την αποτυχία τους να υποστηρίξουν τις εμπορικές συμφωνίες που οι ίδιες είχαν συναινέσει ότι θα διαπραγματευόταν εκ μέρους των η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ο κίνδυνος για την εμπορική στρατηγική της Ε.Ε. είναι ότι τα κράτη-μέλη διαφθείρουν τη συζήτηση αυτή με το να συγχέουν το περιεχόμενο της συμφωνίας με τη γενική παθογένεια και τα συναισθήματα εναντίον της παγκοσμιοποίησης», είπε σε συνέντευξη τύπου.

Οι υποστηρικτές της συμφωνίας ισχυρίζονται ότι μπορεί να αυξήσει το διμερές εμπόριο κατά ένα πέμπτο, σε 26 δις ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Κάρλο Καλέντα προειδοποίησε ότι η συμφωνίακαι η κατά πολύ μεγαλύτερη συμφωνία TTIP κινδυνεύουν, και άσκησε δριμεία κριτική κατά της υποχώρησης της Κομισιόν.

Ο Καλέντα, ο οποίος ήταν ο ανώτατος αντιπρόσωπος της Ιταλίας στις Βρυξέλλες μέχρι την ανάληψη του υπουργείου τον Μάιο, είπε ότι οι συνομιλίες και για τις δύο συμφωνίες είχαν κρατήσει ήδη πάρα πολύ μεγάλο διάστημα.

Υποστήριξε δε πως η συμφωνία με τον Καναδά είναι «η καλύτερη που έχει ποτέ υπογράψει η ΕΕ», αλλά τώρα μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να επικυρωθεί και θα μπορούσε να εμποδιστεί από ένα μόνο κοινοβούλιο.

«Θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς μπορεί η Ευρώπη να θεωρείται αξιόπιστος διαπραγματευτικός εταίρος,» ανέφερε για να προσθέσει: «Είναι πραγματικά ανησυχητικό σημάδι το ότι η Κομισιόν αναδιπλώνεται σε πίεση από κράτη-μέλη, αποποιούμενη τα ίδια τα δικαιώματά της».

πηγή: efsyn.gr

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ο Γιούνκερ και ο Θεός να βάλει το χέρι του τι θα αποφασίσουν τα κράτη – μέλη με τα μυαλά που κουβαλάνε και τις τσέπες που γεμίζουν κάτω από το τραπέζι. Να δούμε και τα ντόπια σαΐνια μας…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη