Ίδρυση ΠΑΣΟΚ, τηλεοπτικές άδειες και η “διάσωση” του Μαρινόπουλου

Ί

Η ίδρυση ΠΑΣΟΚ, οι τηλεοπτικές άδειες και η “διάσωση” του Μαρινόπουλου. Πως συνδέονται; Με μια φράση: Ζήτω η ολιγαρχία!

Σαν σήμερα 3 Σεπτεμβρίου του 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει την ίδρυση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Η επίσημη παρουσίαση του νέου κόμματος έγινε στο ξενοδοχείο «Κινγκ Πάλας» της Αθήνας, παρουσία 150 ατόμων, που αποτέλεσαν τον ιδρυτικό του πυρήνα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου διάβασε ολόκληρη τη «διακήρυξη αρχών» και στη συνέχεια τη μοίρασε στους παριστάμενους δημοσιογράφους, τυπωμένη σ’ ένα μικρό πράσινο βιβλιαράκι.

Το κεντρικό σύνθημα που αναφέρεται στη διακήρυξη και καθορίζει τις αρχές του νέου κόμματος, ήταν το τετράπτυχο,

«Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση – Δημοκρατία»

και όπως τόνισε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο «βασικός κυριαρχικός στόχος του κινήματος είναι η δημιουργία μιας πολιτείας απαλλαγμένης από ξένο έλεγχο ή επεμβάσεις, πολιτείας απαλλαγμένης από έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας.

Δεν θα σταθώ στην ‘απαλλαγή από τον ξένο έλεγχο’ με τη διακυβέρνηση κάποιου που ήταν ο ίδιος άνθρωπος των Αμερικάνων, αλλά σε εκείνη την απαλλαγή από την οικονομική ολιγαρχία.

Στα χρόνια της διακυβέρνησης του, έγινε η αποβιομηχανοποίηση της χώρας. Ακόμα και για υγιείς και κερδοφόρες βιομηχανίες και επιχειρήσεις, το κόλπο ήταν απλό: Χρεοκοπία, κρατικοποίηση, κλείσιμο. Εις εξ αυτών και ο πεθερός του Βαρουφάκη με την περίφημη Πειραϊκή Πατραϊκή.

Οι εργαζόμενοι στο δρόμο και οι “χρεοκοπημένοι” κεφαλαιούχοι με λεφτά στις τσέπες. Αλλά οι εργαζόμενοι δεν είχαν να φοβηθούν τότε. Κάποιοι περνούσαν στην τάξη των μικρομεσαίων, ανοίγοντας μια μικρή δική τους επιχείρηση, ένα μεγάλο κομμάτι έμπαινε στο δημόσιο χτίζοντας το τεράστιο πελατειακό κράτος που θα στήριζε το ΠΑΣΟΚ για πάνω από δυο δεκαετίες.

Στη συνέχεια… “μαζί τα φάγαμε”. Υψηλότοκα δάνεια, η μεγάλη μπουκιά στην ολιγαρχία, τα ψίχουλα μοιρασμένα στις αυξήσεις μισθών, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Μπούκωμα της οικονομίας και καπάκι υποτιμήσεις της δραχμής, πάνε άπατες οι αυξήσεις και πάμε πάλι από την αρχή.

Ο ουσιαστικός λόγος για τις κρατικοποιήσεις των κόκκινων επιχειρήσεων ήταν “να σωθούν οι θέσεις εργασίας” των ανθρώπων που απασχολούσαν και μετά… τις έκλεινε το ίδιο το κράτος.

Και φτάνουμε στο σήμερα. 1,5 με 2 εκατ. άνεργοι που η πλειοψηφία τους υποαπασχολείται ή εργάζεται μαύρα, αλλά είναι οι 11.000 εργαζόμενοι του ομίλου Μαρινόπουλου που πονάνε.

Κι έτσι ενώ είμαστε στη φάση των ιδιωτικοποιήσεων πλέον, ουσιαστικά η διάσωση του Μαρινόπουλου μέσω του deal Σκλαβενίτη είναι ένα είδος κρατικοποίησης.

Σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου έπεσαν οι υπογραφές για το deal του Σκλαβενίτη με τον Μαρινόπουλο

Τι προβλέπει το MoU

Τι προβλέπει το συμφωνητικό που αποκαλύπτει το Capital.gr

Όροι Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης

Ύψος: 80 εκατ. ευρώ

Κάλυψη Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης: Η Σκλαβενίτης θα βάλει  15 εκατ. ευρώ. Οι Μαρινόπουλοι (ή και εταιρείες ελεγχόμενες από αυτούς) 10 εκατ. ευρώ και τα πιστωτικά ιδρύματα 55 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 15 εκατ. ευρώ με την εταιρική εγγύηση του Επενδυτή. 

Ως εξασφάλιση για την πλήρη και ολοσχερή αποπληρωμή του ποσού των 15 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τη μερική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων μισθωμάτων των καταστημάτων των Εταιρειών, με σκοπό την εξασφάλιση της ανανέωσης των μισθώσεων των ακινήτων, θα χορηγηθεί κατά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης από τον Επενδυτή υπέρ των Πιστωτικών Ιδρυμάτων ισόποση εταιρική εγγύηση του Επενδυτή με επιτόκιο Euribor +1,5%. Σε περίπτωση αρνητικών τιμών Euribor, θα εφαρμόζεται μηδενικό επιτόκιο βάσης. 

Τα 15 εκατ. ευρώ που θα βάλει η Σκλαβενίτης θα κατευθυνθούν αποκλειστικά και μόνον για αγορά εμπορευμάτων τοις μετρητοίς. […]

  1. Εργαζόμενοι: Οι συμβάσεις εργαζομένων αμειβόμενων με ΑΠΥ/ΤΠΥ και συμβάσεις Διευθυντικών Στελεχών θα μεταφέρονται στη Νέα Εταιρεία την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής και θα περιλαμβάνουν το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων εκάστης υπό εξυγίανση εταιρείας έναντι εκάστου εργαζόμενου.
  2. Μεταφέρονται στη Νέα Εταιρεία το σύνολο των οφειλών προς εκμισθωτές – εταιρείες leasing για μισθώσεις καταστημάτων που ήταν ενεργές την 30.06.2016. Επίσης στη Νέα Εταιρεία μεταφέρονται το σύνολο των ενεργών κατά την 30.6.2016 συμβάσεων μισθώσεων και υπομισθώσεων σε εμπορικές στοές. Συγκεκριμένα μεταφέρονται οι υποχρεώσεις από financial leases προς Ζήνων, Πανγαία, Εθνική Leasing, Πειραιώς Leasing, Helens. Στη Νέα Εταιρεία δεν μεταφέρεται η υποχρέωση αγοράς των ακινήτων που εκμισθώνονται από τις εταιρείες Helens σε προκαθορισμένη τιμή (σύνολο €116 εκατ.).
  3. Εμπορικοί Προμηθευτές και Λοιποί Προμηθευτές: Στη Νέα Εταιρεία μεταφέρεται το 50% των πιστωτικών υπολοίπων προμηθευτών.
  4. Θέματα ασφαλιστικών Οργανισμών/Δημοσίου/ΟΤΑ/ΟΚΩ κ.ά.: Διαγράφεται το σύνολο των προστίμων και προσαυξήσεων επί των απαιτήσεων των Οργανισμών Κύριας ή Επικουρικής Ασφάλισης, του Δημοσίου κ.λπ. και διακανονίζεται το υπόλοιπο σε 250 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς την επιβολή τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και τυχόν λοιπών επιβαρύνσεων. Επίσης διαγράφεται ποσοστό 50% επί του συνόλου των απαιτήσεων των ΟΤΑ, ΟΚΩ και ΔΕΗ.

Εν ολίγοις, τραπεζικό και δημόσιο χρήμα “σώζει” την οικογένεια Μαρινόπουλου που έχει τεράστια περιουσία εντός και εκτός Ελλάδος, ενώ ο “σωτήρ” Σκλαβενίτης συμμετέχει με μόνο 15 εκατ. ευρώ. Τα “πιστωτικά ιδρύματα” που επιβιώνουν χάρη στις ανακεφαλοποιήσεις που τους έγιναν μετά από περικοπές δικών μας μισθών και που δεν δανείζουν πλέον κανέναν, μόνο κυνηγούν κόκκινα δάνεια και υποθηκευμένα σπίτια, τώρα δανείζουν όχι για νέα επιχειρηματικότητα, αλλά για να πληρωθεί η κακοδιαχείριση του Μαρινόπουλου.

Οποιαδήποτε ομοιότητα των δυο 3ών Σεπτέμβρηδων, είναι απλά… συμπτωματική!

Οι τηλεοπτικές άδειες της 1ης Σεπτέμβρη

Μια άλλη πονεμένη ιστορία. Τα περί εκκαθάρισης της διαπλοκής και τα περί διαφάνειας… διαφάνηκαν! Με τους παλιούς και νέους δικαιούχους και το υπέρογκο χρήμα να ρέει για κανάλια που είναι ολοφάνερο ότι δεν θα είναι “βιώσιμα”, για να χρησιμοποιήσω την αγαπημένη ορολογία του οικονομικού συστήματος με υπογραφή Ατζέντα 21.

Γιατί δόθηκαν τόσα λεφτά; Πρώτον γιατί η καναλική προπαγάνδα έχει δύναμη, δεύτερον γιατί το τραπέζι έχει κι από κάτω επιφάνεια όχι μόνο από πάνω και τρίτον, αν πτωχεύσουν… δεν έλαχε και τίποτα, τα γνωστά κορόιδα είναι εδώ να τους “διασώσουν”.

Και τι θα απογίνουν τα χρέη -όχι μόνο οι εργαζόμενοι που δεν θα πάρουν αποζημίωση- όλων των καναλιών που θα βάλουν μαύρο; Ακόμα και αυτών που τα έχουν τακτοποιημένα. Η αφαίρεση της άδειας ισούται με πτώχευση.

Η απάντηση είναι μια και απλή: Εμείς και πάλι θα τα πληρώσουμε, καθώς είναι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες.

Φυσικά αν κάνει κανείς σωστά το λογαριασμό, το κράτος δεν κέρδισε 250.000 ευρώ, έχασε πολλά περισσότερα κλείνοντας κανάλια, όσο για την εκκαθάριση που έκανε… το άλλο με τον Τοτό;

Γιατί τότε έγιναν όλα αυτά; Γιατί η Ε.Ε. έχει αποφασίσει μέχρι το 2020 οι συχνότητες των καναλιών να περιοριστούν και τα κανάλια να εκπέμπουν μέσω ίντερνετ. Και η Ελλάδα έκανε την πρωτοπόρα αρχή. Φυσικά και δεν είναι οι χαμένοι αυτοί που έμειναν στην απέξω, αφού απαλλάχθηκαν από τα χρέη τους και σε λίγο θα είναι οι κυρίαρχοι αφού θα έχουν καλή θέση στο χώρο του ιντερνετικού τηλεοπτικού χώρου. Έτσι η πίτα των καναλαρχών μοιράστηκε, με όλους κερδισμένους ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Όλα καλά. Εμείς είμαστε εδώ κι ό,τι και αν συμβεί, εμείς θα σας ψηφίζουμε, εσείς θα μας κόβετε τους μισθούς και θα βοηθάτε την ολιγαρχία να πλουτίζει κι άλλο!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη