Ξυπνάτε οι κοιμισμένοι, μας καλεί μια φωνή!

Ξ

Ένας αναμφίβολα από τους μεγαλύτερους συνθέτες όλων των αιώνων και ο σπουδαιότερος της περιόδου Μπαρόκ, ήταν ο συνθέτης που κατάφερε να εκφράσει μέσω της μουσικής του την αγάπη του για το Θείο, είτε γράφοντας έργα καθαρά θρησκευτικά, είτε κοσμικά: Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ

Η καντάτα Νο 140, με τίτλο Wachet Auf, ruft uns die Stimme ή Ξυπνάτε, η φωνή μας καλεί, είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα του Μπαχ, που συνέθεσε το 1731, όταν ήταν στη Λειψία και στην υπηρεσία της Λουθηρανικής εκκλησίας. Η σύνθεση μουσικής για τις υπηρεσίες της, ήταν μεταξύ άλλων καθηκόντων. 

Η καντάτα βασίζεται στον ύμνο 1599 του Philipp Nicolai, που με τη σειρά του βασίζεται στην παραβολή των δέκα παρθένων που περιέχονται στο ευαγγέλιο του Ματθαίου.

Η παραβολή των δέκα παρθένων

Η ιστορία, από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο: Στον Όρθρο διαβάζεται από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (22, 15- 23, 39) η καταδίκη των Φαρισαίων. Στην Ακολουθία συνεχίζεται η ανάγνωση από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου όπου γίνεται λόγος για το Τέλος του Κόσμου.

Σύμφωνα με αυτήν, δέκα παρθένες βγήκαν να υποδεχθούν τον Νυμφίο κάποιο βράδυ. Κρατούσαν και οι δέκα από ένα λυχνάρι, όμως μόνο οι πέντε από αυτές είχαν φροντίσει να πάρουν και επιπλέον λάδι, σε περίπτωση που τους χρειαστεί: «Πέντε εξ αυτών ήσαν σώφρονες», αυτές οι πέντε ήταν οι γνωστικές δηλαδή.36_Deka Parthenes
Ο Νυμφίος άργησε όμως να έρθει και οι δέκα παρθένες κοιμήθηκαν. Αργά την νύχτα, μια φωνή ακούστηκε να λέει: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός». Τότε αυτές ξύπνησαν και έτρεξαν για να προϋπαντήσουν τον Νυμφίο. Στα λυχνάρια όμως το λάδι είχε καεί. Οι πέντε γνωστικές παρθένες, έβαλαν το επιπλέον λάδι που είχαν προβλέψει να πάρουν μαζί τους και πήγαν να Τον συναντήσουν. Οι υπόλοιπες πέντε όμως, οι Μωρές, οι άμυαλες δηλαδή, έχασαν την ευκαιρία αφού τα λυχνάρια τους ήταν σβηστά.
Έτσι είναι, είπε ο Ιησούς, και η Βασιλεία των Ουρανών.  Το μήνυμα της παραβολής είναι: «Γι’ αυτό να είστε σε επιφυλακή, γιατί δεν ξέρετε την ημέρα ή την ώρα”- που θα έρθει η συντέλεια.
Όποιος φροντίσει από πριν για την ψυχή του, θα εισέλθει στο Βασίλειο του Νυμφίου.

Ο ύμνος που βασίζεται στην παραβολή

Με βάση αυτή την παραβολή, ο Philipp Nicolai έγραψε έναν ύμνο το 1599 με τρεις στίχους που ονομάζεται Wachet auf, ruft uns die Stimme , το οποίο μεταφράζεται σε Ξυπνάτε, η φωνή μας καλεί.

Ο Μπαχ έγραψε την Καντάτα του πάνω σε αυτούς τους στίχους.

Η λέξη καντάτα προέρχεται από την ιταλική λέξη cantare που σημαίνει, «τραγουδώ». Μια καντάτα είναι ένα είδος μουσικής φωνητικής σύνθεσης, θρησκευτικού ή κοσμικού περιεχομένου, με οργανική ή ορχηστρική συνοδεία.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα ακούσετε την Καντάτα Νο 140 του Μπαχ σε διασκευή.

Αφού ο υπουργός Παιδείας κος Φίλης αποφάσισε να περάσει το μάθημα Θρησκευτικών στα παιδιά μέσω μουσικών παραδειγμάτων, καλύτερα να το δώσει στους εκπαιδευτικούς μουσικούς να το διδάξουν. Ο Μπαχ είναι σαφώς καλύτερη επιλογή από τη Ριάνα, δεν νομίζετε;

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη