Κούλογλου: Η Ελλάδα δεν καταψήφισε τη Ceta για… να μην γίνει “μαύρο” πρόβατο!

Κ

Η Ελλάδα δε μπορούσε να καταψηφίσει μόνη της τη Ceta, θα γινόταν πάλι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Αλλέγκρο και την Ευγενία Λουπάκη, για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης

«Η ελληνική κυβέρνηση δε μπορούσε να βρεθεί μόνη ακόμα μια φορά απέναντι σε άλλους 26-27, που είναι υπέρ της συμφωνίας, είναι θέμα συσχετισμού δυνάμεων. Το γαλατικό χωριό το παίξαμε πέρυσι, στις περυσινές διαπραγματεύσεις και δυστυχώς δεν είχαμε θετική κατάληξη, γιατί ο συσχετισμός των δυνάμεων ήταν τελείως αρνητικός. Και τώρα, θα γινόμασταν πάλι το θέμα, ήταν έτοιμοι».

«Επειδή υπάρχουν τρομερά οικονομικά συμφέροντα σε όλη την Ευρώπη που πιέζουν για την υιοθέτηση της συμφωνίας, αν έβγαινε και έλεγε όχι μόνο η ελληνική πλευρά, θα γινόμασταν πάλι το “μαύρο πρόβατο”», είπε ο κ. Κούλογλου, επισημαίνοντας ότι με τον ίδιο τρόπο σκέφτηκαν και άλλες κυβερνήσεις, όπως η πορτογαλλική, που βρίσκονται επίσης υπό πίεση.

«Οι Βαλόνοι δεν έχουν πρόβλημα, όταν δε χρωστάς…μια χαρά» σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απέδωσε την απόφαση του τοπικού κοινοβουλίου και της τοπικής κυβέρνησης της Βαλονίας να μην ψηφίσει τη CETA και στο μεγάλο και οργανωμένο κίνημα αντίδρασης που υπήρξε σε ολόκληρο το γαλλόφωνο Βέλγιο ενάντια σε αυτές τις συμφωνίες.

Όπως ανέφερε ο κ. Κούλογλου, οι Βαλόνοι είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα με μία από τις πιο εξοργιστικές διατάξεις της συμφωνίας η οποία παραπέμπει τις διαφορές μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών και κρατών σε ιδιωτικά δικαστήρια. Παραδείγματος χάριν, μια κυβέρνηση βγάζει έναν νόμο. Αν μια εταιρεία θεωρήσει ότι ο νόμος αυτός βλάπτει τα συμφέροντά της, μπορεί να κάνει αγωγή στην κυβέρνηση για διαφυγόντα κέρδη. Μέχρι τώρα υπήρχε αυτή η πρακτική, αλλά αυτές οι διαφορές παραπέμπονταν στα εθνικά δικαστήρια και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Τώρα με αυτές τις συμφωνίες, τη CETA και την TTIP, αυτές οι διαφορές θα παραπέμπονται σε ιδιωτικά δικαστήρια. «Αυτά συγκροτούνται από μεγαλοδικηγόρους, πολλοί από τους οποίους δουλεύουν είτε οι ίδιοι είτε οι εταιρείες τους με τις πολυεθνικές. Οι ίδιες δηλαδή οι εταιρείες θα βάζουν και τους δικαστές», υπογράμμισε ο κ. Κούλογλου.

«Η CETA και η TTIP είναι συμφωνίες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των μεγάλων πολυεθνικών. Το 1% του πλούτου από αυτή τη συμφωνία θα πλουτίσει περισσότερο και το 99% θα υποφέρει, αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια με την επικράτηση μιας οικονομικής ολιγαρχίας που έχει επιβάλει τη θέλησή της και στην πολιτική. Μακάρι να μείνει στον αέρα η CETA αλλά κι εμείς να μη βρεθούμε στο μάτι του κυκλώνα άλλη μια φορά, γιατί δεν μας το επιτρέπει ο συσχετισμός δυνάμεων», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακούστε ηχητικό ΕΔΩ
Είναι καθαρά θέμα χρώματος “προβάτου” και προτιμάμε να είμαστε το λευκό και όχι το μαύρο. Τώρα, γιατί έχουμε ολόκληρο κοινοβούλιο και Ευρωβουλευτές και τους πληρώνουμε για να το παίζουμε λευκά πρόβατα που λένε πάντα ΝΑΙ, αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Επίσης ένα ακόμα θέμα είναι πόσο ενημερωμένος είναι ο μέσος Έλληνας πολίτης για το τι ακριβώς είναι αυτές οι συμφωνίες, ώστε να ξεσηκωθεί, όπως έγινε και στη Βαλονία, και ποιος φταίει για την έλλειψη ενημέρωσης τους; Μούγκα από κυβέρνηση, μούγκα και από αξιωματική αντιπολίτευση, μούγκα κι από τα κανάλια και… τους “όλοι μαζί μπορούμε”. Από που να ενημερωθούν; Από τα Τούρκικα σήριαλ ή τις εκπομπές μαγειρικής;

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

AllNewz

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη