ΠΟΛΕΜΟΣ των Facebook, Google και Twitter στα Μέσα Εναλλακτικής Ενημέρωσης

Π

Ίσως έχετε ήδη ακούσει τι τρέχει τελευταία με τις τρεις αυτές εταιρείες – γίγαντες που μονοπωλούν το διαδίκτυο – ενημέρωση και κοινωνική δικτύωση. Είναι άλλο όμως να το διαβάζεις (αν έφτασε σε σένα) κι άλλο να το βιώνεις στην πράξη.

Νέο άρθρο, του theantimedia.org, εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια τους νέους κανόνες παιγνιδιού των τριών αυτών διαδικτυακών εργαλείων –Facebook, Google και Twitter– προκειμένου να “σκοτώσουν” όπως λέει, την Εναλλακτική Ενημέρωση.

Το χαλάκι είχε ήδη στρωθεί για την δήθεν πρόληψη και περιορισμό της τρομοκρατίας. Αλλά η δική τους τρομοκρατία, όπως κάτι δήθεν άρθρα του στυλ μας καταγράφουν και μας παρακολουθούν και κάνουν ψυχολογικά τεστ κ.λ.π δεν ήταν ως φαίνεται αρκετή να σταματήσει τη χρήση του διαδικτύου για ενημέρωση, ακόμα και συντονισμό σε διάφορες κινητοποιήσεις. Οπότε και περνάνε στη δεύτερη φάση.

Σύμφωνα με το άρθρο οι αλγόριθμοι θα κόβουν τις “ψευδείς ειδήσεις”.

Ποιες είναι αυτές άραγε;

Σύμφωνα με τον κοινό νου και λογική, είναι όλες οι μπούρδες που ανενόχλητα γέμιζουν το διαδίκτυο, σκουπίδια με φανταχτερούς τίτλους για κλικς, το λεγόμενο clickbait. Αυτά όμως στην πραγματικότητα ουδέποτε ενόχλησαν την Google και το σύστημα, γιατί τα σκατά τους επέπλεαν καλά στο κυβερνοχώρο, λίγο πιο κάτω σε κυκλοφορία από τα συστημικά ΜΜΕ, πηγαίνοντας πιο πίσω στην αναζήτηση την Εναλλακτική Ενημέρωση. Για μερικά ψίχουλα από την κακοπληρώτρια και απατεώνισσα Google, γνωστή για τη φοροδιαφυγή της.

Όμως για σκεφθείτε, ως “ψευδείς ειδήσεις” χαρακτηρίζονται και όσα το σύστημα δεν θέλει να ξέρεις. Όλα αυτά που στον πλανήτη ‘μαντρί’ θεωρούνται ως “θεωρίες συνωμοσίας”  και πρέπει να κοπούν, γιατί αλλιώς υπάρχει αφύπνιση αμνών.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο λόγος που ‘ενεργοποιείται’ η καθαρή και ξάστερη λογοκρισία, είναι ότι οι “ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις” έφταιξαν που βγήκε ο Τραμπ – κι εδώ γελάστε όσο θέλετε!

Και λέω γελάστε όσο θέλετε, γιατί η λογοκρισία σε βάρος μου μετράει χρόνια, και δεν είμαι η μόνη, ξέρω κι άλλους ακτιβιστές τι έχουν περάσει με τους “αλγόριθμους” του facebook, της Google και το You Tube που σου κλείνει το κανάλι με κάθε γελοία δικαιολογία.

Πριν 4 χρόνια χάκαραν δυο σελίδες μου στο facebook κατά των χημικών αεροψεκασμών, μια με 6.500 μέλη και η αγγλόφωνη με 1000. Δεκάδες γράμματα στο φέις και εκείνοι… δεν απάντησαν.

Στο κανάλι μου στο You Tube κάθε νέο βίντεο είχε αμέσως εκατοντάδες θεάσεις. Άρχισαν οι απειλές θα στο κλείσουμε για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων ακόμα και σε βίντεο χωρίς μουσική! Σε κάποιες χώρες τα είχαν ήδη απαγορεύσει.

Όταν η AllNewz άνοιξε στην πρώτη της μορφή είχε μεγάλη επισκεψιμότητα και δέχτηκα επιστολή από την Google να βάλω διαφημίσεις αν θέλω. Δεν ήθελα. Δεν μου άρεσε η ιδέα να γράφω για αεροπλάνα που ψεκάζουν κι από δίπλα να μου διαφημίζει αεροπορικές εταιρείες που ψεκάζουν. Στη συνέχεια άρχισε να ψιλοεξαφανίζεται από την εύρεση κι όλοι καταλάβαμε, ακόμα και πολλοί αναγνώστες το επεσήμαναν- ότι της έχει μπει αντι-SEO πρόγραμμα για να κόβεται από την εύρεση. Αλλά ήδη είχε αποκτήσει το κοινό της οπότε και δεν με ένοιαζε. Τώρα έχει να αντιμετωπίσει “μηνύσεις” -περάσαμε στο PLAN B της λογοκρισίας.

Πως η Google έφαγε τη Γάτα

Το φάγωμα ξεκίνησε πρώτα από το facebook. Τον περασμένο Μάρτιο άνοιξα τη Γάτα (στο Mall της ενημέρωσης) για πολλούς λόγους. Πρώτον για να αποσυμφορήσω τούτο το ιστολόγιο από ειδήσεις ενδιαφέρουσες μεν και καθημερινές, αλλά όχι “εναλλακτικές”, και δεύτερον για να βάλω κι εγώ όπως κάνει όλος ο κόσμος καμιά διαφήμιση για τα διαδικτυακά έξοδα, προκειμένου να μπορέσω να συνεχίσω το έργο της ενημέρωσης. Λάθος! Μέγα σφάλμα! Το λέει και ο Κομφούκιος: Μπίζνες με τον διάολο ποτέ!

Παρότι η Γάτα είναι ποικίλης ύλης, έμεινε μακριά από σκουπίδια και clickbaiting αναρτήσεις με το σκεπτικό, όσα βγάλει, δεν θα κάτσω και να σκάσω, ούτε θα πέσω στο επίπεδο που θέλουν. Ωστόσο ένα μοιραίο άρθρο, που μάλιστα ήταν μετάφραση από μεγάλο ειδησεογραφικό σάιτ, έκοψε την συνεχή άνοδό της και την έριξε στα τάρταρα. Έκτοτε, σέρνεται στον πάτο του ALEXA, που είναι και αυτό της Google. Το άρθρο αφορούσε στην 11η Σεπτέμβρη και το τι ακριβώς έγινε μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:

To facebook τιμωρεί τη «Γάτα» γιατί σου είπε την αλήθεια!

facebook-gata

Για όσους ίσως δεν γνωρίζουν, το ALEXA είναι η πλατφόρμα που δείχνει την παγκόσμια κυκλοφορία όλων των ιστολογίων και ανά χώρα. Ανοίγεις ένα ιστολόγιο, στην αρχή είσαι στο πουθενά και μετά ξεκινάει η μέτρηση. Όσο μικρότερος ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερη η κυκλοφορία. Η Γάτα σε τρεις μήνες είχε φτάσει στο 4.000 της Ελλάδας, καθόλου άσκημα για ερασιτεχνική απασχόληση και μετά από το εν λόγω δημοσίευμα, αρχές Σεπτέμβρη, πήρε την κατιούσα,στο 18.000 και δεν λέει να ανέβει γιατί απλά… δεν φαίνεται πουθενά στην Google! Ακόμα κι αν βάλεις τίτλο πρωτότυπο από δικό της αποκλειστικό άρθρο στην εύρεση που είχε μεγάλη αναγνωσιμότητα, δεν λέει να εμφανιστεί με τίποτα! Μαύρα σκοτάδια που την έφαγαν! Δείτε το σχεδιάγραμμα με τις ημερομηνίες:

alexa

Και σαν να μην τους έφτανε αυτό, η μεγάλη αυτή εταιρεία που ονομάζεται Google και διαφεντεύει το παγκόσμιο διαδίκτυο, έφαγε και τα χρήματα των διαφημίσεων που έπρεπε να μου αποδώσει! Ουάου!

“Για να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός σας, βάλτε το PIN που σας στείλαμε ταχυδρομικά”. Πήρατε εσείς κανένα ΡΙΝ; Ούτε κι εγώ. Και μετά: “Αν δεν βάλετε το ΡΙΝ (που ποτέ δεν σας στείλαμε) θα σας κόψουμε τις διαφημίσεις”. Και τις έκοψαν. Πόσο, μα πόσο αλήτες είστε, τελικά;

Τηλέφωνο δεν έχουν για την υπηρεσία διαφημίσεων που εισπράττει δισεκατομμύρια από δαύτες και απ’ ό,τι διάβασα, έχει φάει ουκ ολίγα, με κάποιους να τρέχουν στα δικαστήρια, για ποσά που φτάνουν ακόμα και τις 500.000 δολάρια!!!

Τι πρέπει να κάνετε για να μην πεθάνει η Εναλλακτική Ενημέρωση

Όπως δήλωσε και πρόσφατα ο Σνόουντεν, μην περιμένετε από το facebook για την ενημέρωση σας. Και τα πράγματα στις “δημοκρατικές” χώρες που έχουν Ερντογάν με άλλα επίθετα, θα χειροτερέψουν. Σύντομα θα πρέπει να γυρίσουμε στον παλιό τρόπο ενημέρωσης, τον έντυπο.

Μέχρι τότε και για να μην μείνετε στην απέξω, εδώ είναι ένας καλός οδηγός επιβίωσης της εναλλακτικής ενημέρωσης σας:

  1. Μην περιμένετε από τις κοινοποιήσεις του facebook, να επισκέπτεστε τακτικά τις σελίδες που θέλετε εσείς
  2. Βάλτε στα αγαπημένα σας τα ιστολόγια που εμπιστεύεστε και κάντε καθημερινή επίσκεψη
  3. Βοηθήστε τα ιστολόγια μοιράζοντας το περιεχόμενο τους – συνδράμετε έτσι δημιουργώντας εσείς αλγόριθμους.
  4. Βοηθήστε οικονομικά τα αγαπημένα σας ιστολόγια κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις της Google ή με δωρεές όπου υπάρχει δυνατότητα ή διαφήμιση (αν είστε επαγγελματίας)
  5. Μποϊκοτάρετε τις διαφημίσεις της Google στα σκουπίδια-ιστολόγια ή των συστημικών ΜΜΕ. Αν δείτε κάτι που σας ενδιαφέρει, αναζητήστε το απευθείας στο διαδίκτυο
  6. Διαδώστε – διαδώστε – διαδώστε τις σημαντικές ειδήσεις και πληροφόρηση. Μην ξεχνάτε ότι οι αλγόριθμοι λογοκρισίας είναι ο ίδιος μηχανισμός εξάπλωσης του Χριστιανισμού που ξεκίνησε από μόλις 12 Αποστόλους
  7. Όπως δημοσίευσα χτες στη Γάτα, βάσει μελέτης, Έλληνες και Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται τα ΜΜΕ, και στρέφονται σε άλλους τρόπους ενημέρωσης. Κάνε αυτό που πρέπει για το δικαίωμα σου να ενημερώνεσαι, στηρίζοντας τις πηγές που εσύ κρίνεις ως έγκυρες.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη