Η απάτη, της απάτης… Ωωω απάτη!

Η

Το ενορχηστρωμένο παραλήρημα από το πολιτικό σετάκι των αμερικανών πολιτικών και των ΜΜΕ, που ζητούν ξαφνικά με απανωτά δημοσιεύματα τη φίμωση των ελεύθερων φωνών στο διαδίκτυο, συνεχίζεται ασταμάτητα: Η απάτη, της απάτης, ωωω απάτη!

Κάθε μέρα διαβάζω και μια νέα δικαιολογία γιατί πρέπει να υπάρξει λογοκρισία στις ειδήσεις του Facebook και της Google. Λογοκρισία που ξέραμε ότι ήδη εφαρμοζόταν σε πολλές περιπτώσεις μεμονωμένα και όχι επίσημα. Εφαρμόζοντας το νόμο του “right to be forgotten”, μπορούν να αφαιρεθούν αναρτήσεις ιστοσελίδων ή με τους αλγόριθμους ολόκληρα σάιτ να πάνε στον πάτο του διαδικτύου.

Το γίνεται όμως αν κάποιος έχει καλή μνήμη και πάει κόντρα στο “right to be forgotten”; Απλά τα πράγματα, τους κατεβάζει τα βρακιά!

Μια από τις δικαιολογίες είναι και οι εκλογές. Το παιγνίδι παίχτηκε με τη γνωστή τακτική της Κοινωνικής Μηχανικής: Πρόβλημα – Αντίδραση – Λύση. Πρώτα βάζεις κάποιον να διαμαρτυρηθεί στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ότι ευθύνεται για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, για την “παραπληροφόρηση” μέσω facebook – Βρες τρόπο, Μαρκ, να λογοκρίνεις τις “ψευδείς ειδήσεις”. Αφήνεις να περάσουν ένα το πολύ δύο 24ωρα και μετά έρχεσαι με τη λύση: Αλγόριθμοι και λογοκρισία. Είναι το τελευταίο “δώρο” του Ομπάμα προς την ανθρωπότητα. Έχει και προ-τελευταίο, αλλά σας το κρατάω ακόμα για έκπληξη, μια άλλη φορά…

Μάλιστα. Αλλά όποιος έχει καλή μνήμη, λέει… Για στάσου, δεν είχε κυκλοφορήσει έρευνα από το φιλο-Δημοκρατικό σάιτ WIRED, που έλεγε ότι τα πολιτικά ποστ και συζητήσεις στο facebook δεν αλλάζουν τελικά τις απόψεις των φίλων σας, απλά μπορεί να τους χάσετε; Το ψάχνεις στο διαδίκτυο και τσουπ! Τι έκπληξη! Είναι εκεί μεν, αλλά… την έχουν ακυρώσει:

Σημείωση συντάκτη: Μετά από περαιτέρω αναφορά, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τα στοιχεία αυτής της έρευνας, και, ως εκ τούτου, διαγράφουμε το περιεχόμενο

wired

Γιατί πουλάκι μου; Γιατί ακυρώνεις έρευνα που έγινε σε 10.000 άτομα και έδειχνε ότι οι χρήστες προτιμούν να διαγράψουν φίλους τους παρά να αλλάξουν άποψη, άρα ΔΕΝ φταίνε τα social media για το τι ψηφίζει ο κόσμος; Πολύ απλά, γιατί το φιλο-Ομπαμικό και ιστολόγιο τρώει από αυτά που φτύνουν τα αφεντικά του και κάνει ότι του λένε, αλλάζοντας γραμμή, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακυρώσει την ίδια του την έρευνα!

wired-2

Εντελώς συμπτωματικά, μα εντελώς σου λέω, τώρα που γίνεται όλος ο σαματάς με τους αλγόριθμους, μια γιατί έφταιξαν οι εκλογές, μια για την 11η Σεπτέμβρη και τα δημοσιεύματα, μια γιατί όπως είπε ο Ομπάμα η κλιματική αλλαγή δεν πάει καλά (σε προπαγάνδα) γιατί κυκλοφορούν δημοσιεύματα σκεπτικιστών, εντελώς συμπτωματικά ξαναλέω, η Κίνα και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ τα βρήκαν πως να έχουν facebook αλλά… και να μην έχουν! Θα έεεχουν μεν, αλλά οι Κινέζοι μέσω των αλγόριθμων του φέις, θα βλέπουν ΜΌΝΟ ότι αποφασίσει ο Κινέζος υπεύθυνος λογοκρισίας του φέις, χρησιμοποιώντας τους αλγόριθμους του Μαρκ! Σύντομα, μα πολύ σύντομα και στις οθόνες σας! Εκεί γίνεται απλά πρόβα!

Παρότι το Facebook δημιούργησε το λογισμικό λογοκρισίας, η εταιρεία δεν σχεδιάζει να αναλάβει η ίδια την ευθύνη της «κατάργησης» δημοσιεύσεων, σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης. Την αποστολή αυτή θα αναλάβει ο Κινέζος συνεταίρος του Facebook, που θα αποκτήσει έτσι τη δυνατότητα να «επιθεωρεί» το περιεχόμενο της δημοφιλούς εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης, σβήνοντας όσες δημοσιεύσεις θεωρεί «ακατάλληλες».
Η εφαρμογή λογοκρισίας βρίσκεται στο στάδιο σχεδιασμού, σύμφωνα με τους Times, που αναφέρουν ότι η εταιρεία του Μένλοου Παρκ δεν έχει προωθήσει –ακόμη– το λογισμικό αυτό στις κινεζικές αρχές. «Το λογισμικό λογοκρισίας είναι μία από τις πολλές ιδέες που έχει συζητήσει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ με τις κινεζικές αρχές, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με στόχο την επάνοδο του Facebook στη χώρα και ενδέχεται η πρόταση αυτή να μην εφαρμοσθεί ποτέ», αναφέρει η εφημερίδα στο εκτενές της ρεπορτάζ.
Το Facebook, που αντιμετώπισε έντονες επικρίσεις τους τελευταίους μήνες για αυθαίρετη αφαίρεση περιεχομένου, φιλοδοξεί να επεκτείνει τη δραστηριότητά του σε ακόμη περισσότερες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Ε ρε τους συνωμοσιολόγους τους βλαμμένους που τα λέγανε και κανείς δεν τους άκουγεεε….!

Εδώ Ελλάδα βρε, χώρα της Δημοκρατίας, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα!

Και μετά ξύπνησες. Πρώτον, επειδή σας γράφουμε την αλήθεια από το 2012, έχουμε δικαστήριο όπου πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε εμείς οι απατεώνες αλλά οι άλλοι. Δεύτερον Η Γάτα, το άλλο μας σάιτ, φαγώθηκε από το ποντίκι της Google. Γιάμι γιάμι και πάρτην κάτω σε κυκλοφορία – χάθηκε στον πάτο του διαδικτύου της αφαιρέθηκαν και οι διαφημίσεις. Τρίτον, όχι πως δεν κυκλοφορεί και μπόλικη μούφα για κλικς και είμαστε από τους πρώτους που φωνάζαμε θα δημιουργήσετε στους σωστούς εναλλακτικούς δημοσιογράφους πρόβλημα, αλλά δεν είναι αυτό που πραγματικά πονάει όσο η πληροφόρηση, η οποία θεωρείται και ως “μόλυνση”, Απόσπασμα από το άρθρο του news247.gr:

social-media

Η μάστιγα των ψεύτικων ειδήσεων, που συνήθως είναι αρκετά εύπεπτες για να αναπαράγονται με ευκολία, εξαπλώνεται. Google και Facebook, που εκμεταλλεύονται το παραγόμενο περιεχόμενο, είτε κάνουν ότι δεν βλέπουν, είτε αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο, ΜΜΕ που δημοσιεύουν ειδήσεις αφού τις διασταυρώσουν και ΜΜΕ ή blogs, που απλώς ανεβάζουν οποιαδήποτε μπαρούφα, μπορεί να φέρει επισκεψιμότητα ή να εξυπηρετήσει αλλότριους προς την ενημέρωση του κοινού, σκοπούς.
Η ασυδοσία αυτή, πλήττει δυσικά αυτούς που παράγουν ειδήσεις με σκοπό την έγκυρη ενημέρωση του κοινού, αλλά κυρίως πλήττει την αξιοπιστία των ΜΜΕ στο σύνολό τους. Εγκυμονεί επίσης κινδύνους για τους ανθρώπους, που εμπιστεύονται το διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους, αλλά προσφέρει και ευκαιρίες σε όσους θέλουν να στιγματίσουν κοινωνικές ομάδες, να εκμεταλλευτούν κάποια ανάγκη ή απλώς να κάνουν την πλάκα τους.
Οι ευθύνες των δύο κολοσσών, είναι τεράστιες και μπορεί αρχικά να μην έδειξαν ότι συγκινούνται από την κατακραυγή, όμως όλα δείχνουν ότι θα αναγκαστούν να το κάνουν.
Πρόσφατα ο Jason Kint, διευθύνων σύμβουλος της DCN (εκπροσωπεί πάνω από 70 εταιρείες media μεταξύ των οποίων τους New York Times, Washington Post, Viacom, Business Insider, Financial Times, Time Inc., BBC.com), με επιστολή του, ζήτησε από Google και Facebook να κάνουν κάτι για να σταματήσουν τις ψεύτικες ειδήσεις. Απαντώντας μάλιστα στους ισχυρισμούς, σχετικά με το μικρό ποσοστό των ψεύτικων ειδήσεων που διακινούνται έγραψε το εξής:
“Αν έστω το 1% του νερού στην τοπική μονάδα ύδρευσης ήταν μολυσμένο, δεν θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα για να το καθαρίσουμε;” Το ερώτημα θα πρέπει να απαντηθεί από τους δύο κολοσσούς.

To “δυσικά” μάλλον είναι typo του ”έγκυρου” δημοσιογράφου ήθελε να γράψει “φυσικά”. ΦΥΣΙΚΆ! Τα ΜΜΕ έχουν πάθει την πλάκα τους, γιατί κανείς πλέον δεν τα εμπιστεύεται! Γιατί τους πήρανε χαμπάρι, γιατί είναι ελεγχόμενα, γιατί τους βρίζουν νύχτα μέρα και μόνο πια κάτι γιαγιούλες στο χωριό ακούν τι λέει η τι-τιβί ή οι εντελώς εγκεφαλοπλυμένοι! Πονάειειειει!

Τώρα πόσο έγκυρα και διασταυρωμένα είναι οι  70 εταιρείες media Jason Kint, ένα μόνο θα σας πω για να πάρετε γεύση: Όταν ο Ομπάμα προσπαθούσε να πείσει τους πάντες ότι ο Άσαντ ρίχνει χημικά στη Συρία για να πάρει το ΟΚ ανοικτής επίθεσης εναντίον του, το μέγα BBC κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο μια φωτογραφία με νεκρούς και καλά από τα χημικά:

4696475

Η λεζάντα της ανέφερε ότι ” αυτή η φωτογραφία που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί πιστεύεται ότι δείχνει τα σώματα των παιδιών στη Χούλα που περιμένουν ταφή”.

Ο κ. di Lauro, ο οποίος εργάζεται για το πρακτορείο Getty Images και έχει δημοσιευθεί υλικό τους στις εφημερίδες των ΗΠΑ και την Ευρώπη, δήλωσε : “Πήγα στο σπίτι στις 3 το πρωί και άνοιξα τη σελίδα του BBC που είχε πρωτοσέλιδο για το τι συνέβη στη Συρία και τότε πήγα να πέσω από την καρέκλα μου. Μια από τις φωτογραφίες μου από το Ιράκ χρησιμοποιήθηκε από την ιστοσελίδα του BBC υποστηρίζοντας ότι προερχόταν από τη χθεσινή σφαγή στη Συρία και ότι η εικόνα στάλθηκε από έναν ακτιβιστή. Όμως η φωτογραφία τραβήχτηκε από εμένα και είναι στην ιστοσελίδα μου, στο τμήμα χαρακτηριστικό σχετικά με μια ιστορία που έκανα στο Ιράκ, την επαύριο του Σαντάμ. Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι μια νέα οργάνωση έχει μια εικόνα που αποδεικνύει μια σφαγή που συνέβη χθες στη Συρία και είναι μια εικόνα που λήφθηκε το 2003, μια εντελώς διαφορετική σφαγή. Κάποιος χρησιμοποιεί μια άλλη εικόνα με σκοπό την προπαγάνδα”.

Τραβηγμένο από τα μαλλιά; Κι αν θέλετε κι άλλα τραβηγμένα ενόψει της λογοκρισίας ημών των μολυσμένων και ψευδών συνομοσιολών, που μας αποκαλούν “ψεκασμένους” αυτοί που καμώνονται ότι νοιάζονται για ένα ασφαλές ίντερνετ που δεν προσφέρει και ευκαιρίες “σε όσους θέλουν να στιγματίσουν κοινωνικές ομάδες”, διαβάστε το άρθρο: «Λίγο τραβηγμένο είναι».

Εμείς δεν έχουμε ανάγκη τους αλγόριθμους, έχουμε… τα Ελληνικά Hoaxes!

vice

Ναι καλέ, το Vice μίλησε με τον “Έλληνα” λογοκριτή… ε, αυτόν που αποκαλύπτει τις απάτες του διαδικτύου, τον Θοδωρή Δανιηλίδη, υπεύθυνο των Ελληνικών Hoaxes. Και τι είπαν; Mας αποκάλυψε τη συμπάθεια του για την προσπάθεια των κολοσσών του διαδικτύου να περιορίσουν τις ψευδείς ειδήσεις, αλλά όμως εδώ είναι Ελλάδα, λέει, και αυτή η προσπάθεια δεν φτάνει.

hoaxes

Μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο hoaxes στις αγγλόφωνες σελίδες, όμως σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω πως θα καταφέρουν να το ελέγξουν απόλυτα. Για τις ελληνικές σελίδες και τα blogs είναι ακόμη πιο δύσκολο. Εδώ το Facebook δεν προσφέρει μια επιλογή για να καταγγείλεις μια οικονομική απάτη, όπως για παράδειγμα με τους διαγωνισμούς των κινητών τηλεφώνων που σε εγγράφουν σε υπηρεσίες υψηλής χρέωσης, θα καταπολεμήσει τις ελληνικές ψευδείς δημοσιεύσεις; Εκτιμώ πως δεν θα τα καταφέρει – μακάρι να διαψευσθώ.

Όχι καλέ, δεν τα καταφέρνει, το έχουμε ήδη βιώσει. Σε έχουμε ανάγκη Θοδωρή, μη φύγεις – που θα βρούμε αλλού αλγόριθμο με τσαρούχια;

Αλλά μην ανησυχείτε, όχι μόνο δεν θα φύγει, αλλά μας αποκαλύπτει ότι όλο και οργανώνεται ο “ερασιτέχνης” ήρωας κυνηγός απατών:

Μέσα από αυτή την ασχολία γνώρισα και άλλους bloggers και όλοι μαζί έχουμε δημιουργήσει πλέον μια ομάδα των αρθρογράφων. Στην πορεία προστέθηκαν στο team και άλλοι άνθρωποι που προσπαθούν να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους, όπως γιατροί, δικηγόροι ή άλλοι επιστήμονες. Για νομικό σύμβουλο έχουμε τον Άγγελο Αγγελέτο -εξόχως απαραίτητος μετά από τις απειλές που δεχόμασταν για τις καταρρίψεις των δημοσιευμάτων- ενώ ο Δημήτρης Αλλικάκος μας συμβουλεύει με την δημοσιογραφική του εμπειρία. Πρόσφατα προστέθηκε στην ομάδα και ο Ηλίας Δαμιανίδης που έχει αναλάβει το τεχνικό τμήμα της σελίδας. Τους ευχαριστώ όλους για τη βοήθειά τους.

Κι εμείς για το αλτρουιστικό έργο σας, το τόσο καλά οργανωμένο για ‘ερασιτεχνικό’. Νομίζω ότι ο κάθε νοήμων αναγνώστης, αυτόν που υποτιμάτε ως ηλίθιο και θέλετε όλοι μαζί να προστατεύσετε, μπορεί μετά από αυτό το άρθρο να βγάλει τα συμπεράσματα του.

Αυτό μόνο θα προσθέσω: Όλη αυτή η παγκόσμια κατάσταση ένα μόνο δείχνει:

Κερδάμε!

Η Αλήθεια ποτέ δεν πεθαίνει, πάντα βρίσκει τους δικούς της τρόπους και φτάνει στον προορισμό της.

ΤΕΛΟΣ!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

1 comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη