Μαντέψτε ποιος ορέγεται το ρόλο ανιχνευτή ‘ψευδών ειδήσεων’ στην Ελλάδα!

Μ

Στις 4 Ιανουαρίου είχαμε γράψει στο αδελφό σάιτ μας, τη Γάτα, Μαντέψτε ποιος είναι πίσω από τον ανιχνευτή «ψευδών ειδήσεων» του Facebook!

Παρακολουθώντας στενά το παγκόσμιο κατεστημένο να είναι σε πανικό καθώς τα ελεγχόμενα ΜΜΕ τους χάνουν συνεχώς την αξιοπιστία τους, βλέπουμε το γαϊτανάκι που σιγά σιγά πλέκεται γύρω από την δήθεν προστασία του πολίτη από τις δήθεν “ψευδείς ειδήσεις” που κατακλύζουν το διαδίκτυο και τα social media.

Η αρχή έγινε στις ΗΠΑ, με την αποτυχία της Κλίντον να εκλεγεί πρόεδρος, καταγγέλλοντας ότι έχασε τις εκλογές λόγω ψευδών δημοσιευμάτων, τη σκυτάλη πήραν οι Γερμανοί λόγω επερχόμενων εκλογών και οι Βρετανοί – όλοι σε συνεργασία με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά το facebook.

Η ιδέα είναι του facebook για να αποποιηθεί της ευθύνης, είναι κάποια συστημικά ΜΜΕ και κάποια ‘ειδικά’ ιστολόγια που αποκαλύπτουν τις απάτες του διαδικτύου να αναλάβουν αυτό το θεάρεστο έργο και στη συνέχεια, το facebook θα επισημαίνει την είδηση με ειδικό flag ώστε ο χρήστης να ξέρει ότι έχει μπει στη λίστα των “ψευδών ειδήσεων”. Όχι… αυτό δεν το ονομάζουν λογοκρισία, αλλά… δημοκρατία!

Διαβάστε λεπτομέρειες στη Γάτα και ποια καλόπαιδα της αμερικάνικης ελίτ έσπευσαν να συνδράμουν στην υλοποίηση του έργου, οι γνωστοί “φιλάνθρωποι” Γκέις και Σόρος!

Και τελειώνοντας το άρθρο κάναμε και μια πρόβλεψη:

Τώρα σε… τοπικό επίπεδο, αν εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο, αναμένουμε πάνω κάτω μια από τα ίδια. Ίσως κάποιον εκατομμυριούχο μιντιάρχη ‘φιλάνθρωπο’ με… κάποια περιβαλλοντολογική ευαισθησία και μπορεί κάποιο σάιτ που αρέσκεται στο… να «καταρρίπτει» τα πάντα – από τους χημικούς αεροψεκασμούς, τον κίνδυνο της ασύρματης τεχνολογίας, τις επιπλοκές και παρενέργειες εμβολίων (παρότι ο ΕΟΦ συνιστά στους γιατρούς να επισημαίνονται), τη μείωση πληθυσμού (παρότι το έχουν θέσει ως θέμα και οι γνωστοί ‘φιλάνθρωποι’ Bill και Melinda Gates) και τη σχέση μασονίας και σιωνισμού, που όποιος το λέει είναι και καλά συνωμοσιολόγος και αντισημίτης.
Το εν λόγω σάιτ ανειδίκευτων ‘ειδικών’ του διαδικτύου προβάλλεται τα μάλα από πολλά συστημικά ΜΜΕ, ακόμα και την κρατική ΕΡΤ και μεγάλους δημοσιογραφικούς ομίλους που… ποτέ δεν ψεύδονται! Έχει να πέσει το γέλιο της αρκούδας!

Χτες, λοιπόν, η Γάτα επιβεβαιώθηκε. Άρθρο εφημερίδας του “εκατομμυριούχου μιντιάρχη ‘φιλάνθρωπου’ με… κάποια περιβαλλοντολογική ευαισθησία” βρέθηκε ‘κρεμασμένο’ με καμάρι στη σελίδα των Ελληνικών Hoaxes, στο facebook. Είναι της Καθημερινής κάντε κλικ στο + και… απολαύστε το!

Ψεύτικες ειδήσεις: Ένας σοβαρός κίνδυνος για την ποιότητα της Δημοκρατίας

«Που το έμαθες αυτό;» «Το διάβασα στο internet». Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτή την φράση καθώς το διαδίκτυο αποτελεί πλέον για όλους μας, ειδικά για τις νεώτερες γενιές την βασική πηγή ενημέρωσης. Με την «παραδοσιακή δημοσιογραφία» να υποχωρεί με ραγδαίο ρυθμό και τα social media να αποτελούν τον πιο γρήγορο και διαδεδομένο τρόπο για να ενημερωθεί κάποιος, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί και σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν.
Η μεγάλη συνέπεια που την συναντούμε ήδη μπροστά μας, είναι πως αυτός ο παραδοσιακός τρόπος «συλλογής της είδησης» και εκφοράς δημόσιου λόγου, που περιλαμβάνει την ενυπόγραφη άποψη – άρα και τις ανάλογες ευθύνες – μαζί  με τον έλεγχο της πηγής και της αξιοπιστίας της, συμπιέζεται από ένα πλήθος ανώνυμων δημοσιευμάτων που μπορεί μέσα σε ελάχιστα λεπτά να αναπαραχθούν με τέτοιο ρυθμό που ακόμα και να διαψευστούν εκ των υστέρων, η «ζημιά» έχει γίνει και η «είδηση» έχει ταξιδέψει σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να πάρει τον δρόμο του γυρισμού.
Στον «μαγικό» κόσμο των social media, ο κάθε πολίτης γίνεται ουσιαστικά ένας εν δυνάμει «δημοσιογράφος», καθώς αποτελεί τον πομπό μεταφοράς πληροφορίας . Επηρεάζει την κοινή γνώμη, γίνεται δέκτης και πολλαπλασιαστής ειδήσεων με καταιγιστικό ρυθμό.
Πόσες φορές έχουμε δει μία ψευδή πληροφορία, η οποία κάπου στα… μέσα της διαδρομής διαψεύδεται, αλλά την επόμενη μέρα συνεχίζει να αναπαράγεται καθώς ο δέκτης δεν πληροφορήθηκε ποτέ την διάψευση μέσα στο χάος της υπερπληροφόρησης.
Με δεδομένο μάλιστα πως η αμφισβήτηση όλων των παραδοσιακών δομών άρα και των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης αυξάνεται από ένα παγκόσμιο κύμα που αυτοχαρακτηρίζεται της «μη πολιτικής ορθότητας», κάποιοι επιτήδειοι μπορεί να βρουν πολύ εύκολα «ευήκοα ώτα» για να διασπείρουν είτε τις θεωρείς συνωμοσίας τους, είτε ψευδείς ειδήσεις και προπαγανδιστικό υλικό. Ο κίνδυνος δεν είναι καθόλου αμελητέος αν σκεφτεί κάποιος πως η πληροφορία είναι Δημοκρατία, και πως το δικαίωμα στην ορθή και αξιόπιστη είδηση είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη.

«Καμπανάκι» στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει. Τόσο το facebook όσο και η Google έχουν εξαγγείλει πως αναζητούν τρόπους καταπολέμησης των ψευδών ειδήσεων, καθώς σε ένα κόσμο που ολοένα και περισσότερο ενημερώνεται μέσω διαδικτύου, αν συνεχιστεί το φαινόμενο θα είναι δυσδιάκριτη η διαφορά μεταξύ μίας αληθινής ή ψεύτικης είδησης. Ο  πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει λίγους μήνες πριν την λήξη της θητείας του πως η απαξίωση των ειδησεογραφικών οργανισμών και η διάδοση της παραπληροφόρησης είναι μείζον θέμα τονίζοντας πως «αν δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τα σοβαρά επιχειρήματα από την προπαγάνδα, τότε βρισκόμαστε ενώπιον ενός πολύ σημαντικού προβλήματος».
Την ίδια ώρα στην Γερμανία μελετούν τους τρόπους με τους οποίους θα καταπολεμηθεί η «μάστιγα» των ψευδών ειδήσεων. Στο πλαίσιο αυτό οι αρχές του Βερολίνου σκέφτονται όπως είχε δηλώσει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ να καταπολεμήσουν τις λεγόμενες «ψεύτικες ειδήσεις» που διακινούνται μέσω των social media δημιουργώντας ένα «κέντρο άμυνας ενάντια στην παραπληροφόρηση».

Αργά αντανακλαστικά στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα δεν έχουμε ασχοληθεί όσο θα έπρεπε με το συγκεκριμένο θέμα και είναι σχεδόν σίγουρο πως με την ένταση την οποία αποκτά θα το βρούμε μπροστά μας πολύ σύντομα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα είδαμε έναν Έλληνα πολιτικό, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, να ασχολείται με το θέμα καθώς έκανε παρέμβαση στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών «Διαδίκτυο και Δημοκρατία. Fake news & Post truth πολιτική» σε μία πρώτη κίνηση κάποιου θεσμικού παράγοντα να ασχοληθεί με το θέμα και να εκφέρει άποψη.
Εκτός της πολιτικής σφαίρας που έχει δείξει κάποιο ενδιαφέρον για το θέμα, στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί η πρώτη πλατφόρμα που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα. Είναι η ομάδα «ellinika hoaxes». Μιλήσαμε με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Αλικάκο, εκ των βασικών συνεργατών της προσπάθειας, ο οποίος μας ανέλυσε την σημασία του εγχειρήματος και τους κινδύνους από αυτή την νέα παγκόσμια «μάστιγα».

«Καλός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης»

«Η προσπάθειά μας έχει μεγάλη απήχηση, και αυτό φαίνεται τόσο από την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα μας, όσο και από διάδοση της δουλειάς μας από διάφορα ΜΜΕ. Ωστόσο, το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων δεν είναι εύκολο να εξαλειφθεί. Άλλωστε δεν είναι ελληνικό, είναι παγκόσμιο. Με την εμφάνιση του διαδικτύου η είδηση ξέφυγε από την διαχείριση του επαγγελματία δημοσιογράφου και πέρασε (και) στον απλό χρήστη. Αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα –όχι απαραίτητα κακή- που όμως έκανε ανεξέλεγκτη την διακίνηση της ανεύθυνης ενημέρωσης που δεν υπακούει σε καμία δεοντολογία και κανόνα» αναφέρει ο κ. Αλικάκος. Στην ερώτηση αν αυτό το φαινόμενο μπορεί κατά την γνώμη του να επηρεάσει την ίδια την Δημοκρατίας, κάνει λόγο για την ποιότητα του πολιτεύματος και την αξία αλλά και το δικαίωμα ενός πολίτη να είναι σωστά ενημερωμένος.
«Ξεκινώντας από την βασική θέση ότι καλός πολίτης είναι ο σωστά ενημερωμένος πολίτης, θα λέγαμε ότι ο πολίτης που για παράδειγμα πιστεύει τις ειδήσεις περί αεροψεκασμών που «στόχο έχουν το μυαλό μας», είναι υποψήφιο θύμα οποιασδήποτε ψεύτικης είδησης και απάτης. Στην συνέχεια ο ίδιος γίνεται πομπός που τις αναπαράγει. Πολλές από τις αποφάσεις που παίρνει κάθε άνθρωπος στη ζωή του βασίζονται σε ένα πλήθος πληροφοριών που δέχεται ως αληθείς. Αν αυτές είναι ψευδείς είναι προφανές ότι οι επιλογές και αποφάσεις του θα είναι λάθος. Και αυτό, ναι, επηρεάζει την ποιότητα της δημοκρατίας. Ένας πολίτης που πιστεύει άκριτα τα πάντα, και μια πολιτεία που δεν εφαρμόζει το νόμο, τουλάχιστον στις ειδήσεις-απάτες που έχουν να κάνουν με την υγεία των πολιτών, στραβά αρμενίζουν».

Μέτρα προστασίας

Το γεγονός πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιος προβληματισμός και δεν έχει ανοίξει ευρύτερα μία τέτοια συζήτηση, ίσως να είναι μία παράλειψη σοβαρή και να αποδεικνύει πως στην χώρα μας αργούμε να αντιληφθούμε πράγματα που στο μέλλον θα επηρεάζουν την ζωή μας.  Υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα η πολιτεία να προστατεύσει τους πολίτες από το συγκεκριμένο φαινόμενο; Ο κ. Αλικάκος απαντά:
«Είναι δύσκολο θέμα. Οι απαγορεύσεις πολλές φορές φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα, και επιπλέον κανένας πολιτικός δεν είναι σε θέση να ορίσει τι είναι αληθές και τι ψευδές, γι’ αυτό άλλωστε και η «διάψευση» είναι μέρος του παιχνιδιού. Το ζητούμενο είναι να εφαρμόζεται το ισχύον νομικό πλαίσιο –αν κριθεί ότι δεν είναι επαρκές να το ενισχύσουμε- και να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την πλευρά των μεγάλων ΜΜΕ προς την κατεύθυνση της προστασίας του χρήστη του διαδικτύου. Το βλέπουμε στην Βρετανία με το BBC όπου πρόσφατα ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικής ομάδα που θα έχει την ευθύνη της διασταύρωσης δεδομένων και την αποκάλυψη των σκοπίμως ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων που κάνουν τον γύρο του κόσμου. Αυτό δεν μπορείς παρά να το επιδοκιμάσεις».

Θέματα υγείας

Tην ίδια ώρα στο διαδίκτυο εμφανίζονται πολύ συχνά μαζί με τα «αθώα ψέματα» δημοσιεύσεις που δεν είναι καθόλου αθώες και έχουν να κάνουν με την υγεία πολιτών, εμβολιασμούς και «ιατρικές» συνταγές.
«Ένα σοβαρό κράτος δεν μπορεί να αφήνει απροστάτευτο τον πολίτη απέναντι σε αντιεπιστημονικές εικασίες. Πέρυσι είχαμε την πρώτη καταδίκη «δημοσιογράφου», ιδιοκτήτη σάιτ με θέματα για γονείς, για τη δημοσίευση άρθρου με τίτλο «ΣΟΚ: Δείτε πώς οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων», καθώς κρίθηκε ότι συνιστά διασπορά ψευδών ειδήσεων. Αυτό ήταν μια καλή αρχή, στην οποία θεωρώ ότι βοηθήσαμε και εμείς με την κατάρριψη αυτής της είδησης με στοιχεία και αποδείξεις. Υπάρχει λοιπόν  νομικό πλαίσιο. Σημαντικό επίσης είναι να λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά των υπεύθυνων πολιτών που χρέος έχουν να καταγγέλλουν τέτοιες απάτες, και βέβαια να δραστηριοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους» τονίζει ο κ. Αλικάκος.

«Προσοχή στους πηχιαίους τίτλους»

Πόσες φορές δεν έχουμε δει και δεν έχουμε διαβάσει κάποιο θέμα στο διαδίκτυο με εντυπωσιακό τίτλο που τελικά αποδεικνύεται παραπλανητικός. Πατώντας να το διαβάσουμε διαπιστώνουμε πως το θέμα δεν έχει καμία σχέση με όσα ανέφερε στον τίτλο. Αυτό είναι όμως το αισιόδοξο σενάριο. Ακόμα χειρότερο είναι η «είδηση» να είναι ψεύτικη, δηλαδή να μην ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα και να μην το αντιληφθούμε αναπαράγοντας της. Υπάρχει άραγε κάποιος «οδηγός» να το αποφύγουμε; Ο κ. Αλικάκος εξηγεί τον τρόπο που εργάζονται στα ellinika hoaxes και εντοπίζουν τις ψευδείς ειδήσεις.
«Η ερευνητική ομάδα μας λειτουργεί ανάποδα από τον μέσο αναγνώστη. Έχοντας εντοπίσει τις πηγές των ψεύτικων ειδήσεων, τις θεωρούμε καταρχήν ψευδείς. Τίτλοι όπως «αποκλειστικό», «δείτε το πριν το κατεβάσουν», «συγκλονιστική αποκάλυψη» είναι μερικά από τα “καμπανάκια” που μας ειδοποιούν ότι «εδώ υπάρχει πρόβλημα». Στη συνέχεια ψάχνουμε όλα εκείνα τα στοιχεία από σοβαρές πηγές με επιστημονική τεκμηρίωση, -ανάλογα το θέμα- που καταρρίπτουν κάποιον ψευδή ισχυρισμό ή είδηση. Ανάλογη διαδικασία ακολουθούμε με μια φωτογραφία (ή βίντεο) επεξεργασμένη σε τέτοιο βαθμό που συνιστά από μόνη της ψευδή είδηση. Η διαδικασία είναι επίπονη. Άλλες φορές παίρνει μερικά λεπτά, και άλλες αρκετές ώρες ή μέρες. Καλώς ή κακώς, εμείς δεν έχουμε δικαίωμα στο λάθος».
Καταλήγοντας, ο κ. Αλικάκος τονίζει πως «η πληροφορία είναι πολύτιμο αγαθό. Είναι κάτι σαν την τροφή μας. Αν είναι σάπια, θα μας στείλει στο νοσοκομείο ή ακόμα και στο θάνατο. Θα τη δίναμε ποτέ στο παιδί μας; Δεν έχουμε λοιπόν το δικαίωμα να αφήνουμε ανεξέλεγκτο το ψέμα και την παραπλάνηση».
Αυτό ίσως να είναι και ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα του – όχι και τόσο μακρινού-  μέλλοντος. Να μπορούμε να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από το ψέμα.

Αφού μας ενημερώνουν για όλα αυτή την παγκόσμια ενορχήστρωση για μια ‘ήπια’ προς το παρόν λογοκρισία του διαδικτύου, για την οποία έχουμε εδώ και στη Γάτα δημοσιεύσει ήδη άπειρα άρθρα, στη συνέχεια αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους, προφανώς κυνηγώντας το αξίωμα του ευγενικού λογοκριτή και σωτήρα του αναγνώστη πολίτη. Ποιός; Ο όμιλος Αλαφούζου, παρακαλώ, από κοινού προφανώς με τα Ελληνικά Hoaxes, που ούτε λάθη κάνουν ποτέ, ούτε λένε τις μισές αλήθειες και τα πράγματα όπως τους συμφέρει.

Αλλά ας μην ξεχνάμε, ότι ο κος Αλαφούζος όταν γινόταν ο χαμός με τα κανάλια είχε πει ότι εκείνος θα συνεχίσει με οποιοδήποτε τρόπο να δημιουργεί ΜΜΕ, όχι από χόμπι, αλλά για να διατυπώνει τις φιλελεύθερες απόψεις του. Οι Μαλέλης, Πορτοσάλτε και Κονιτόπουλος που αρχικά είχαν πάρει ποινές από την ΕΣΗΕΑ για τη στάση που τήρησαν τις παραμονές του δημοψηφίσματος, τον Ιούλιο του 2015, στη συνέχεια κρίθηκαν από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ πειθαρχικά μη ελεγκτέοι.

Ωστόσο ποιος μπορεί να ξεχάσει την 24ωρη προπαγάνδα υπέρ του ΝΑΙ – μέχρι και Μπογδάνο είδαμε να πλαντάζει στο κλάμα! Αλλά, αυτό που δεν καταλαβαίνουν, ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν οι ‘χαμένοι’ των εκλογών και δημοψηφισμάτων, είναι ότι, όταν οι αναξιόπιστοι λένε και επιμένουν στο Α, ο κόσμος θα κάνει το Β. Με λίγα λόγια, η Χίλαρι έβγαλε τον Τραμπ και ο όμιλος Αλαφούζου και λοιποί, το ΌΧΙ. Τόσο απλά και τόσο εύκολα. Γιατί ο κόσμος ψηφίζει με θυμό, πλέον. Δεν βρίσκει λύσεις και πάει ανάποδα σε ό,τι έχει μπροστά του, ξέροντας ακόμα κι ότι δεν θα σωθεί, απλά βγάζει την τσίτα του – βλέπε τώρα να ανεβαίνει ο Μητσοτάκης που τάζει απολύσεις και περαιτέρω κόψιμο συντάξεων!

Όσο για τα Ελληνικά Hoaxes, τι να πρωτοπώ; Έχω γράψει τόσα πολλά κι έχω σιχαθεί να ασχολούμαι μαζί τους. Να, λοιπόν, πως σχολίασαν οι δικοί τους αναγνώστες το άρθρο της Καθημερινής, αυτούς που καλούν να γίνουν ρουφιάνους και να τους ενημερώνουν για τις ψευδείς ειδήσεις που βλέπουν:

Αλλά ευτυχώς που οι προθέσεις όλων τους είναι αγνές. Δεν υπάρχει απολύτως καμία κακή πρόθεση. Όταν σε κάποιο κανάλι καλείται σε μια εκπομπή ένας γιατρός για να μιλήσει για κάποιο εμβόλιο και να παροτρύνει τους ακροατές να το κάνουν (χωρίς καμία αναφορά σε παρενέργειες προφυλάξεις κ.λ.π. όπως συστήνει ο ίδιος ο ΕΟΦ) κι αυτό το εμβόλιο ανήκει σε μια και μοναδική εταιρεία, αυτό λέγεται ενημέρωση και όχι διαφήμιση. Για το καλό μας.

Όταν το econews τρομοκρατεί τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή και περνάει τα μηνύματα εξ Αμερικής αυτούσια χωρίς καμία άλλη παρέμβαση, χωρίς τον αντίλογο που υπάρχει στο εξωτερικό, χωρίς τις επιστημονικές έρευνες και αποκαλύψεις ότι δεν υπάρχει θέμα υπερθέρμανσης του πλανήτη εδώ και 19-20 χρόνια κ.λ.π., αυτό λέγεται επίσης ενημέρωση και όχι διαφήμιση των ΑΠΕ. Οι ΑΠΕ είναι αυτές που θα μας σώσουν.

Φωτορεπορτάζ από την κοπή βασιλόπιτας της ΕΛΕΤΑΕΝ και την απονομή βραβείων ΑΙΟΛΟΣ

Το Βραβείο ΑΙΟΛΟΣ στην κατηγορία ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ απονεμήθηκε στη δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ και υπεύθυνη της εκπομπής ECONEWS κα Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Την απονομή πραγματοποίησε ο Καθηγητής Κώστας Μαθιουδάκης ο οποίος επισήμανε το σημαντικό ρόλο της επικοινωνίας και των ΜΜΕ ώστε το μήνυμα για την ανάγκη προώθησης της αιολικής ενέργειας ως μέσο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ανάπτυξης της εθνικής  οικονομίας, να φθάνει καθαρό και σαφές σε κάθε σπίτι

Έτσι. Κανένα σπίτι σε χέρια ιδιοκτήτη και χωρίς καθαρό και σαφές νόημα περί κλιματικής αλλαγής! Θέλουμε ανεμογεννήτριες ΠΑΝΤΟΎ – να μην μείνει κανένα πουλί στον ουρανό που θα κουτσουλάει το καθαρό και σαφές μας σπίτι όταν θα το παίρνουν οι τράπεζες!

Τώρα, αν εσείς από την άλλη βλέπετε κάτι μεμπτό στον Παπαχελά και τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, κακώς! Δεν διαβάζετε Ελληνικά Hoaxes και δεν ενημερώνεστε με ‘πολιτική ορθότητα’ και ορθολογισμό!

Πρόσφατα αναδημοσίευσαν απόσπασμα από βιβλίο του ορθολογιστή και πρώην Ποταμίσιου Νίκου Δήμου, που καταρρίπτει τις θεωρίες συνωμοσίας για τις διάφορες μυστικές λέσχες:

Όπως με έχουν διαβεβαιώσει φίλοι Έλληνες που έλαβαν μέρος σε συναντήσεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, πρόκειται για μία μάλλον βαρετή κοσμική συνάντηση -κάτι σαν το ετήσιο συνέδριο του Νταβός-, όπου γίνονται συζητήσεις και (καμιά φορά) κλείνονται δουλειές

Γιατί είπε κανείς το αντίθετο; Μόνο που κάποιοι μιλάνε και οι φίλοι σου τα τσιράκια ακούνε, παίρνουν εντολές και πάνε στο χωριό τους μετά να τις υλοποιήσουν. Δεν χαράζει ο κάθε Παπαχελάς, Μητσοτάκης ή Στουρνάρας τη γραμμή της Λέσχης. Παίρνει γραμμή και τη μεταφέρει μετά εκεί που πρέπει. Κι αν είναι τυχερός μιντιάρχης ή δημοσιογράφος, μπορεί να πάρει και τα εύσημα από τους επιχειρηματίες ή κάποιον πιο ψηλά στη σκάλα της παγκόσμιας ελίτ, όπως ο Ροκφέλερ κάποτε σε μια τέτοια συνάντηση εξήρε το ρόλο που έπαιξαν τα ΜΜΕ, που με τη διακριτική τους συμπαράσταση βοήθησαν στην εγκαθίδρυση της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης!

Αν τελικά καταφέρει ο όμιλος Αλαφούζου σε συνεργασία με τα Ελληνικά Hoaxes και υφαρπάξουν το αξίωμα του (λογο)κριτή των ψευδών ειδήσεων, κάτι που φυσικά θα γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό, στο τέλος μόλις θα βλέπει ο κόσμος επισήμανση θα τρέχει να τη διαβάζει και να την μοιράζεται. Και τότε… θα αρχίσει το πλήρες μπάχαλο του  Ελληνικού διαδικτύου… Κάντε το καλύτερα όπως ο Ερντογάν να τελειώνουμε, τη δηθενοδημοκρατία σας μέσα!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη