Το Οικονομικό Φόρουμ-μαϊμού των Δελφών και τα ‘πεφωτισμένα’ συμπεράσματα του

Τ

Αν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημιουργεί μια δυσανεξία για τον κυνικό τρόπο που η παγκόσμια ελίτ καθορίζει με το έτσι θέλω τις τύχες δισεκατομμυρίων ανθρώπων, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη, ως μια απολύτως κακή μίμηση τύπου ελίτ ψωροκώσταινας.

Τώρα για να είμαστε και απόλυτα εναρμονισμένοι με την ψωνάρα τους, θα πρέπει να γράψουμε το άρθρο στα αγγλικά, φτύνοντας όσους Έλληνες δεν καταλαβαίνουν, γιατί στην Αγγλική είναι όλα γραμμένα στο σάιτ τους, εκτός από τα δελτία τύπου που τα παπαγαλάκια του ΜΜΕ πρέπει να παίρνουν έτοιμα.

Το Φόρουμ διεξήχθη ή… took place, από την Πέμπτη 2 μέχρι και σήμερα 5 Μαρτίου στους Δελφούς, κάνοντας κατάχρηση του εξαιρετικού αυτού ενεργειακού μέρους.

Στο Φόρουμ μίλησαν εκτός από τη “μεγαλόσταυρη” Ελένη Αρβελέρ, ο ΠτΔ, όλο το σόι Μητσοτάκη/Μπακογιάννη, κάμποσοι άλλοι ακόμα μνημονιακοί πολιτικοί (Γεωργιάδης, Γεννηματά, Σιμίτης, και του ΣΎΡΙΖΑ, βεβαίως βεβαίως), CEO διαφόρων επιχειρήσεων, ξένοι πολιτικοί (ληγμένοι μερικοί) και η αφρόκρεμα των ΜΜΕ.

Το Συνέδριο στηρίζουν επιχειρηματικοί όμιλοι όπως ELMIN – Βωξίτες, ΔΕΠΑ, «Aegean», «The Hellenic Initiative», «Libra Group», «Hellenic Entrepreneurship Award», «Home Project», TAP, OTE, «Eurolife», VOLVO, «Coca-Cola 3E», «Χρυσωρυχεία Θράκης», «Google», Εθνική Τράπεζα, «Heracles Group of Companies», «Lamda», «Aluminum of Greece», ΕΛΠΕ, Alpha Bank, Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, PAPASTRATOS, «Microsoft», ΕΥΔΑΠ, «Deloitte», IMERYS, «Abbvie», «Roche», «Black Sea Trade Development Bank & Regus».

Μερικά από τα τοπ θέματα και συμπεράσματα του “σπουδαίου” αυτού Think Tank (or think twice)

Οι Έλληνες ξανάγιναν ‘τεμπέληδες’ και φταίνε για την κρίση

Δεν τους αρέσει να μοχθούν, λένε, και θέλουν εκπαίδευση σ’ αυτό! Επίσης η κρίση δεν φαίνεται γιατί οι Έλληνες έχουν δικά τους σπίτια. Αλλιώς θα είχαμε περισσότερους άστεγους. Ωραία, πάρτε τα να βγούμε όλοι στους δρόμους!

Γενεσιουργός αιτία της κρίσης η απουσία του μοχθείν
Τις πολιτισμικές και πολιτιστικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη που προκύπτουν μέσα από την μελέτη των γενεσιουργών αιτιών της κρίσης προσπάθησαν να προσεγγίσουν οι ομιλητές του πάνελ «Cultural prerequisites for growth» που πραγματοποιήθηκε την τρίτη μέρα του 2ου Οικονομικού Συνεδρίου των Δελφών, με συντονίστρια την κα Βίκυ Φλέσσα, δημοσιογράφο στην ΕΡΤ.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής Πολιτισµού και Επικοινωνίας στο Τµήµα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστηµίου Αθηνών υπέδειξε ως γενεσιουργό αιτία του προβλήματος της κρίσης την απουσία του μοχθείν. «Εάν το πρόβλημα της αποστροφής των νέων απέναντι στην κοπιώδη προσπάθεια δεν λυθεί καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να προχωρήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ανέφερε και το πρόβλημα της υπακοής των υφισταμένων οι οποίοι αρνούνται να δεχτούν τις οδηγίες των προϊσταμένων. «Οι ιθύνοντες νόες δυσκολεύονται να περάσουν αυτό που κρίνεται ως αναγκαίο προς τα κάτω. Κάπως έτσι και οι φορείς που εντέλλονται το χρέος υπαγορεύουν ότι πρέπει να γίνει αυτό ή το άλλο, με μια αοριστία σε αυτό το πρέπει καθιστώντας έτσι ύποπτο τον ίδιο τον λόγο και ξυπνώντας έναν αυτόματο αναρχισμό και μια προσπάθεια ακύρωσης της εντολής».

Τέλος, τόνισε πως σε συνθήκες κρίσεων υπάρχει ανάγκη για εσωτερική πειθαρχία, ενεργοποίηση, επιμονή και μεθόδευση.

Στις δύο ερμηνείες που προκύπτουν από την παρατήρηση της ύφεσης και της παρακμής της χώρας τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε από πλευράς της η κα Ιωάννα Τσιβάκου, Επίτιμη Καθηγήτρια στη Θεωρία Οργάνωσης και Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου.

Από την μια η ευθύνη βαραίνει τους θεσμούς κι από την άλλη το ίδιο το ελληνικό υποκείμενο, ο χαρακτήρας του οποίου εμφανίζει μια διόγκωση του εγωκεντρισμού οξύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα. Σύμφωνα με την Τσιβάκου οι δύο αιτίες δεν αλληλοσυγκρούονται αλλά αλληλοσυμπληρώνονται κι αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα διαφόρων ερευνών.

«Εστιάζοντας την προσοχή στους νέους με υψηλή μόρφωση, ο σημερινός Έλληνας παρουσιάζει ένα πολύ εξατομικευμένο υποκείμενο, βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα την αυτοπραγμάτωση σε αντίθεση με προηγούμενες δεκαετίες που έδινε προτεραιότητα στην οικογενειακή συγκρότηση ή στην οικονομική του ευημερία» ανέφερε η κ. Τσιβάκου.

Παράλληλα ανέφερε κι ένα δεύτερο συμπέρασμα των ερευνών που δείχνει πως η ξένη κουλτούρα έχει υποσκελίσει την ελληνική, γι’ αυτό και οι νέοι ενώ αντιμετωπίζουν την παγκοσμιοποίηση ως ένα άνοιγμα για να γνωρίσουν καλύτερα την οικουμένη την ίδια στιγμή φοβούνται την γνωριμία αυτή.

Συνυπολογίζοντας τα δεδομένα λοιπόν, κατέληξε η κα Τσιβάκου πρέπει οι ηγεσίες που έχουν στα χέρια τους το εκπαιδευτικό σύστημα και την χειραγώγηση του πολιτισμού να λάβουν κάποια μέτρα που θα στοχεύουν στην βελτίωση του ελληνικού υποκειμένου.

Το γιατί η συσσωρευμένη ύφεση δεν φαίνεται στους δρόμους της Ελλάδας προσπάθησε να εξηγήσει από πλευράς του ο κ. Νίκος Βέττας, καθηγητής και Γενικός Διευθυντής του Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όπως σημείωσε σε αυτό συμβάλλει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η οικογένεια, η μαύρη οικονομία αλλά και το γεγονός πως η Ελλάδα διαθέτει από τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης που συναντά κανείς.

Τέλος, σχετικά με την επίλυση του προβλήματος τόνισε πως θα συμβάλλει δραστικά αν η παραγωγή πλούτου στηριχτεί σε ένα κοινωνικό συμβόλαιο και υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία η οποία θα συμβάλλει ευεργετικά στα δημοσιονομικά.

Οι Έλληνες χάνονται – φέρτε μετανάστες

Ομιλητής είναι εκπρόσωπος της διαΝΕΟσις, της οργάνωσης που έκανε έρευνα για το “Τι πιστεύουν οι Έλληνες” και γράψαμε επίσης σήμερα, αυτής που δηλώνει υπεράνω κομμάτων και διαπλοκής, ωστόσο προβάλλεται τα μάλα από την Καθημερινή. Οι πολίτες της χώρας χάνονται, ο πληθυσμός μειώνεται, μόνη λύση η είσοδος μεταναστών.

Μία χώρα που συρρικνώνεται: Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας

Οι συνέπειες του δημογραφικού σε κάθε τομέα, αλλά ιδίως στο ασφαλιστικό εξετάστηκαν στο πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών με τίτλο «Μία χώρα που συρρικνώνεται: Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας».

Ο διευθυντής περιεχόμενου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος συντονίζοντας το πάνελ επισήμανε καταρχήν ακριβώς τις οριζόντιες συνέπειες του δημογραφικού σε όλα τα θέματα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Με αφορμή δε τη συζήτηση που ακολούθησε ειδικότερα για το ασφαλιστικό, προανήγγειλε ότι σε έρευνα της διαΝΕΟσις, που θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες, 50% των Ελλήνων όταν ρωτήθηκαν σε ποια ηλικία θα ήθελαν να βγουν στη σύνταξη, απάντησαν κάτω των 60 ετών, ενώ σε μονοψήφιο ποσοστό απάντησαν άνω των 65.

Ο καθηγητής Δημογραφικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης, που παρουσίασε έρευνα της διαΝΕΟσις για το δημογραφικό, επισήμανε ότι το καλύτερο σενάριο κάνει λόγο για δέκα εκατομμύρια Έλληνες το 2050 και το χειρότερο για οκτώ εκατ.

Μάλιστα, όχι μόνον το ένα τρίτο του πληθυσμού θα είναι άνω των 65, αλλά οι άνω των 85 αποτελούν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό και του γενικού πληθυσμού και της ομάδας άνω των 65, δηλαδή έχουμε γήρανση μέσα στη γήρανση.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμάνη, η μόνη δυνατή παρέμβαση είναι η μετανάστευση, καθώς, όπως είπε, ό,τι και να κάνουμε η θνησιμότητα και η γονιμότητα δε θα αλλάξουν για 20 χρόνια.

Ο πρώην υπουργός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τάσος Γιαννίτσης αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις που δείχνουν ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη από 16,2% του ΑΕΠ το 2015 θα κινηθεί στο 14,3% το 2060. Η δημογραφική επιδείνωση θα συμβάλει σημαντικά αυξητικά στο ασφαλιστικό έλλειμμα (+10,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ).

«H συνεχής μείωση του πληθυσμού σημαίνει ένα πράγμα, ότι κάθε γενιά θα παίρνει χαμηλότερες συντάξεις ή θα βγαίνει αργότερα στη σύνταξη ή και τα δύο», τόνισε ο κ. Γιαννίτσης και δήλωσε: «Αλληλεγγύη γενεών με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει και σίγουρα όχι με αυτό το σύστημα».

Ανέφερε επίσης ότι μελέτη που έκανε πρόσφατα δείχνει ότι το ασφαλιστικό ήταν παράγοντας της κρίσης, όχι αποτέλεσμα της κρίσης, «άρα εάν δεν λύσεις το ασφαλιστικό, δεν μπορείς να λύσεις την κρίση».

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στο Παρίσι, Γιώργος Πρεβελάκης σημείωσε ότι καθώς επιστρέφουμε στις θρησκευτικές ταυτότητες διεθνώς, λύση είναι η προσέλκυση χριστιανών μεταναστών από Μέση Ανατολή και Αφρική, που μπορούν να ενταχθούν και να ελληνοποιηθούν.

«Οι δημογράφοι θα μας πουν πόσους θέλουμε για να είμαστε άνετα. Δύο εκατομμύρια; Τίποτε δεν είναι αυτό για τον πληθυσμό της Αιγύπτου», είπε και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες δεν είναι φυλή. Δεν είμαστε Έλληνες λόγω αίματος. Είναι θέμα πολιτισμικής ένταξης. Από αυτό τον τόπο έχουν περάσει όλοι οι λαοί κι έχουμε ελληνικό πληθυσμό».

Ο βοηθός καθηγητής του τμήματος Σπουδών Στατιστικής και Ασφάλισης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πλάτων Τήνιος ανέφερε ότι σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ ο πλούσιοι ζουν περισσότερο και οι φτωχές γυναίκες λιγότερο. «Άρα υπάρχει μεγάλη ταξικότητα, που θα έλεγε κι ο ΣΥΡΙΖΑ, στο δημογραφικό» σχολίασε, σημειώνοντας πάντως ότι δεν ξέρουμε εάν αυτό ισχύει και στην Ευρώπη ή 50 χρόνια κοινωνικού κράτους είχαν διαφορετικό αποτέλεσμα.

Εκτίμησε όμως ότι η μακροβιότητα μπορεί να είναι ευλογία και όχι κατάρα για τη χώρα, εάν προσαρμοστούμε εγκαίρως. Πρότεινε ειδικότερα «αντίστροφα στεγαστικά δάνεια» για να έχουν ροή εισοδήματος οι συνταξιούχοι με ακίνητη περιουσία και «αργυρή ανάπτυξη» στα πρότυπα της Ισπανίας που έχει γεμίσει γήπεδα γκολφ, δηλαδή να φτιάξει η Ελλάδα μία «ευρωπαϊκή Φλόριντα».

Πως “πρέπει”  να πάθουμε ένα ψηφιακό/τεχνολογικό σοκ

Όλα πρέπει να γίνονται ψηφιακά. Έτσι θα έρθει η “ανάπτυξη”. Επειδή η Ελλάδα έχει λύσει όλα τα αναπτυξιακά και παραγωγικά της προβλήματα -είχαμε και μια ΦΕΤΑ και δόξα τω Θεώ την ξεφορτωθήκαμε κι αυτήν μέσω CETA- τώρα πρέπει να εστιάσουμε στην τεχνολογία. Έγινε λόγος για “την αναγκαιότητα ενός τεχνολογικού σοκ που θα πρέπει να υποστεί η Ελλάδα”.

Πώς θα επιτευχθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή

Στην ψηφιοποίηση και τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή αναφέρθηκαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft Hellas Πέγκυ Αντωνάκου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου 24Media Σταύρος Δρακουλαράκος, ο CIO & Services του ομίλου Interamerican και πρόεδρος Helllenic CIO Forum Ξενοφών Λιαπάκης, ο ιδρυτής της Going Global Ventures (Νέα Υόρκη) και επιχειρησιακός εταίρος GVA Capital Mark Minevich, ο Γενικός Διευθυντής και Group Chief Digital & Technology Office του ομίλου Eurobank Σωτήρης Συρμακέζης, ο Country Manager της Google για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) Αναστάσιος Τζήκας, ο Σύμβουλος επιχειρήσεων Ανδρέας Δρυμιώτης και ο Πρέσβης της Εσθονίας στην Ελλάδα Margus Rava.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς τόνισε ότι ο κλάδος των νέων τεχνολογιών είναι η ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης που έχει ανάγκη η Ελλάδα, καθώς έχει τη δυνατότητα, με τις κατάλληλες πολιτικές, να καταστήσει την κοινωνία και την οικονομία πιο ανοιχτή και δικαιότερη. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου για τα υψύρριθμα δίκτυα, το οποίο θα προβλέπει πως όποιος ανοίγει δίκτυο, θα πρέπει να αφήνει χώρο και για τη διέλευση οπτικών ινών.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος Microsoft Hellas Πέγκυ Αντωνάκου σημείωσε ότι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρίες συναλλάσσονται με τους πελάτες τους ή ενός κράτους με τους πολίτες. Ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις, οι οποίες είναι «digital masters» εμφανίζουν, σταθερά, καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους.

Τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε όραμα σχετικά με το τί θέλουμε να πετύχουμε, δημιουργώντας την ψηφιακή διακυβέρνηση.

O διευθύνων σύμβουλος του ομίλου 24Media Σταύρος Δρακουλαράκος σημείωσε ότι η επικοινωνία των αλλαγών, που επιφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, όπως και η εφαρμογή τους αποτελούν βασικές συνιστώσες στη «νέα εποχή».

Ο CIO & Services του ομίλου Interamerican και πρόεδρος Helllenic CIO Forum Ξενοφών Λιαπάκης αναφερόμενος στο μοντέλο μετάβασης στην ψηφιακή εποχή που υιοθέτησε η Interamerican σημείωσε πως αφετηρία υπήρξε η διαπίστωση ότι η τεχνολογία θα διαδραμάτιζε σπουδαίο ρόλο.

«Κατανοήσαμε ότι το ψηφιακό αποτελεί κουλτούρα που θα πρέπει να περάσει στο DNA της εταιρείας. Αποτέλεσμα; Το Anytime αποτέλεσε την πρώτη «direct» ασφάλιση στην Ελλάδα» ανέφερε.

Ο ιδρυτής της Going Global Ventures (Νέα Υόρκη) και επιχειρησιακός εταίρος GVA Capital Mark Minevich ανέφερε ότι η μετάβαση στην ψηφιακή πολιτική θα αλλάξει τον κόσμο ενώ η παλιά μορφή της οικονομίας έχει «πεθάνει» .

Πρόσθεσε πως υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και ότι πρέπει να εστιάσουμε στην εκπαίδευση, στην πρόσβαση στα δεδομένα και στην ασφάλεια μεταξύ των χωρών.

Ο Γενικός Διευθυντής και Group Chief Digital & Technology Office του ομίλου Eurobank Σωτήρης Συρμακέζης υπογράμμισε ότι στον πυρήνα του ψηφιακού μετασχηματισμού βρίσκεται η ραγδαία ανάπτυξη τεχνολογίας που στηρίζεται στην άφθονη υπολογιστή ισχύ που σχετίζεται με τον εκδημοκρατισμό της πληροφορίας.

Ανέφερε ότι η γενιά των «Millennials» θα χρησιμοποιεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τις νέες τεχνολογίες και τόνισε ότι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό απαιτούνται τέσσερα βασικά στάδια, το business strategy, το digital strategy, το digital governance και την προσήλωση στην εφαρμογή.

Ο  country manager της Google για Ελλάδα, Κύπρο Μάλτα Γρηγόρης Ζαριφόπουλος ανέφερε ότι το ζήτημα της ψηφιακής μεταμόρφωσης αφορά τόσο τις επιχειρήσεις όσο και το κράτος.

«Η κουλτούρα της ψηφιακής μεταμόρφωσης πρέπει να έρθει από πάνω προς τα κάτω» τόνισε, εστιάζοντας στην ανάγκη για εκπαίδευση στις ψηφιακές δεξιότητες. Ειδάλλως, όπως είπε, περίπου 800.000 θέσεις εργασίας θα πρέπει να καλυφθούν με προσωπικό εκτός Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) Αναστάσιος Τζήκας υπογράμμισε ότι έχει γίνει πολύ μικρή πρόοδος σχετικά με την εξωστρέφεια στον κλάδο της Πληροφορικής. Και αυτό επειδή η χώρα «ποτέ δεν έβαλε στο κάδρο την Πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες, με τη στρατηγική να είναι διαχρονικά απούσα».

Έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ενός τεχνολογικού σοκ που θα πρέπει να υποστεί η Ελλάδα.

Ο Σύμβουλος επιχειρήσεων Ανδρέας Δρυμιώτης σημείωσε ότι η ψηφιακή πολιτική αποτελεί ένα μακροχρόνιο έργο, ενώ η Εσθονία κατάφερε να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακής διακυβέρνησης, καθώς αυτό υπήρξε μονόδρομος για τον εκσυχρονισμό της μετά την πτώση του σιδηρούν παραπετάσματος.

Ο πρέσβης της Εσθονίας στην Ελλάδα Margus Ravaσημείωσε ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Εσθονία ξεκίνησε από τις τράπεζες, μέσω του web banking, επειδή το παλιό σύστημα κατέρρευσε. Έτσι, το σύστημα ταυτοποίησης ανθρώπων επεκτάθηκε στις υπηρεσίες του κράτους.

Ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης οι νέες τεχνολογίες

Ο κλάδος των νέων τεχνολογιών είναι η ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης που έχει ανάγκη η Ελλάδα, καθώς έχει τη δυνατότητα, με τις κατάλληλες πολιτικές, να καταστήσει την κοινωνία και την οικονομία πιο ανοιχτή και δικαιότερη ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς στο πλαίσιο του 2ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών.

Σημείωσε ότι χρειαζόμαστε ικανά και αξιόπιστα δίκτυα για να καταστεί η Ελλάδα κόμβος τηλεπικοινωνιών, η οποία καταλαμβάνει την 26η θέση ως προς τη διείσδυση στην Πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες.

Ο κ. Παππάς διέκρινε ότι υφίσταται πρόβλημα στην εξοικείωση του πληθυσμού με τις νέες τεχνολογίες παρά την μεγάλη χρήση έξυπνων κινητών.

«Τίθεται και το ζήτημα του δημοσίου τομέα, το οποίο αποτελεί κορυφαίο ερώτημα πολιτικής και για τη δική μας διακυβέρνηση. Δυστυχώς ο δημόσιος τομέας ανέπτυξε τις νέες τεχνολογίες με τρόπο αποσπασματικό. Δαπανήθηκαν ποσά που δεν παρήγαγαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, κάτι που δεν αποτέλεσε ευθύνη του ιδιωτικού τομέα. Είμαστε μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο έργο, την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα και η συγκρότηση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής αναδεικνύει ότι αυτό είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες» τόνισε.

Και πρόσθεσε ότι η στρατηγική θέση της Ελλάδας, μας επιβάλλει να έχουμε σύγχρονα και αξιόπιστα δίκτυα απλωμένα με τέτοιο τρόπο σε όλη τη ραχοκοκαλιά της χώρας.

Τα δίκτυα  αυτά πρέπει να γίνουν μεγάλοι «λεωφόροι» μέσα από τις οποίες θα περνούν κεντρικές δυνατότητες και ψηφιακές υπηρεσίες- είτε πρόκειται, για παράδειγμα, για υπηρεσίες τηλεϊατρικής είτε για υπηρεσίες γεωργίας ακριβείας-και θα πρέπει να είναι προσβάσιμες από όλους. Ειδάλλως, θα έχουν τεθεί τα θεμέλια για νέες ανισότητες, όπως ανέφερε ο κ. Παππάς.

Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα υψύρριθμα δίκτυα, το οποίο θα προβλέπει πως όποιος ανοίγει δίκτυο, θα πρέπει να αφήνει χώρο και για τη διέλευση οπτικών ινών.

Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση της σταθεροποίησης και της ανάκαμψης, σύμφωνα με τα μακροοικονομικά μεγέθη.

«Υπάρχουν φωνές πρώην κυβερνώντων που επαναφέρουν το θέμα του Grexit. Όποιος συζητάει για Grexit είτε δεν έχει γνώμη για το ποια πρέπει να είναι η Ευρώπη είτε θέλει να την κρύψει. Το ερώτημα του Grexit ανήκει στο παρελθόν» σημείωσε.

Δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική η παρουσία στην εκπαίδευση

Νέο. Οι μαθητές/σπουδαστές θα εκπαιδεύονται… τηλεπαθητικά; Κατ’ οίκον; Μέσω διαδικτύου; Ή θα αναπτύξουμε εκπαιδευτικά εμβόλια;

Σύμφωνα με τον κ. Πανούση τέσσερις είναι οι τομείς που απαιτούν αλλαγή: η υποχρεωτική παρουσία στην εκπαίδευση, το εθνικό απολυτήριο, η εισαγωγή αλλά και αυτή καθεαυτή η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και φυσικά μπήκε και το θέμα ιδιωτικής εκπαίδευσης και της χρηματοδότησης από επιχειρήσεις.

Αναγκαία η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος

Το ακανθώδες ζήτημα της κατάργησης του κρατικού μονοπωλίου στα πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και ο εκσυγχρονισμός της ανώτατης εκπαίδευσης με παράλληλη διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στο πάνελ «Higher Education reforms in Greece» που πραγματοποιήθηκε την τρίτη ημέρα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με συντονιστή τον Υπουργό Παιδείας την περίοδο 2000-2004 και εντεταλμένο σύμβουλο της 24Media, κ.Πέτρο Ευθυμίου.

Πολυάριθμους χαρακτήρισε τους λόγους που επιβάλλουν τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος ο κ.Γιάννης Πανούσης, καθηγητής Εγκληματολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και υπουργός Προστασίας του Πολίτη το 2015.

Σύμφωνα με τον κ. Πανούση τέσσερις είναι οι τομείς που απαιτούν αλλαγή: η υποχρεωτική παρουσία στην εκπαίδευση, το εθνικό απολυτήριο, η εισαγωγή αλλά και αυτή καθεαυτή η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στόχος, σύμφωνα με τον καθηγητή θα πρέπει να είναι η δημιουργία πολυμορφικών, διασυνδεδεμένων, ερευνητικών, πολυγλωσσικών και πολυδομικών πανεπιστημίων.

Εξίσου απαραίτητο κρίνεται βέβαια κι ένα πενταετές στρατηγικό σχέδιο εθνικής ανάπτυξης, και λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αλλά κι ένας κοινός κώδικας δεοντολογίας, ώστε «να φύγουν επιτέλους τα πανεπιστήμια από τον μετέωρο βηματισμό που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια».

Με το παράδειγμα των αμερικανικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων άνοιξε την ομιλία του ο κ. HarrisPastides, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νοτίου Καρολίνας-ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας την προσφορά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Όπως είπε το πανεπιστήμιό του χρηματοδοτείται από το κράτος μόνο κατά 10% ενώ το υπόλοιπο 90% προκύπτει από συμβόλαια χρηματοδότησης από δωρεές και γενικά από ιδιωτική πρωτοβουλία. Για το λόγο αυτό άλλωστε κάθε μεγάλο πανεπιστήμιο των ΉΠΑ έχει αντιπρόεδρο οικονομικής ανάπτυξης

Παράλληλα τόνισε πως τα ελληνικά πανεπιστήμια θα πρέπει να δουν τον εαυτό τους ως εταίρο στην οικοδόμηση του μέλλοντος τους ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνεργαστούν με επιχειρήσεις τόσο για την απορρόφηση φοιτητών όσο και για την προώθηση της έρευνας.

Τα θετικά και τα αρνητικά του εκπαιδευτικού συστήματος καθώς και τις προτάσεις της για μια επιτυχημένη εκπαιδευτική μεταρρύθμισή παρέθεσε  η κα Νίκη Κεραμέως, Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, αφού εξήρε την ακρίβεια και την πειθαρχία του Οικονομικού Συνεδρίου των Δελφών αναφέροντας πως θα ήταν ευχής έργο να λειτουργούσε και η χώρα με τον ίδιο τρόπο. Επίσηςέβαλε ανοιχτά στο τραπέζι του διαλόγου το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως η κρατική υποχρηματοδότηση, η έλλειψη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, οι προβληματικές υποδομές της ερευνητικής αποστολής των πανεπιστημίων αλλά η αδυναμία σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας – 20% των πτυχιούχων δεν έχει δουλειά – αποτελούν τα βασικά αγκάθια του σημερινού συστήματος.

Για τους παραπάνω λόγους τα ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης πρέπει να μεταλλαχθούν ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και να προσφέρουν σπουδές προσανατολισμένες στην αγορά εργασίας.

Στις προτάσεις της για την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων ανέφερε πως προτεραιότητα έχει η ενίσχυση της εξωστρέφειας των πανεπιστημίων και των συνεργιών με ιδρύματα του εξωτερικού. Εξίσου ουσιώδης είναι βέβαια και η τακτική αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών των καθηγητών και των ιδρυμάτων,αλλά και η διεύρυνση των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Την ανάγκη εκμετάλλευσης της μεγάλης επιστημονικής διασποράς της Ελλάδας υπογράμμισε ο κ. Περικλής Α. Μήτκας, Πρύτανης Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τονίζοντας πως δεν πρέπει να μας απασχολεί το «braind drain» αλλά η δημιουργία ενός «brain bridge».

Επιπλέον τόνισε πως για να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις απαιτείται συναίνεση κομμάτων και πολιτείας και βάθος χρόνου, σημειώνοντας πως τα πέντε χρόνια που πρότεινε ο κ. Πανούσης δεν είναι  αρκετά.

Την ανάγκη να ενισχυθεί η παραγωγή μεταπτυχιακών σπουδών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα τόνισε από πλευράς του ο κ. Στέφανος Γκριτζάλης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ενώ υπογράμμισε την ανάγκη υιοθέτησης μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής για την βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Προσέθεσε μάλιστα πως οι γραφεικρατικές αγκυλώσεις της ελληνικής πολιτείας αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες του προβλήματος.

Στην σκληρή κριτική που δέχεται για την κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων στις διεθνείς αξιολογήσεις στάθηκε ο κ. Ευστάθιος Ευσταθόπουλος,  Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Ακτινοφυσικής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και προσφάτως εκλεγμένος εκπρόσωπος των πανεπιστημιακών, εξηγώντας πως η «μη ύπαρξή μας σε ανώτερες θέσεις δεν σχετίζεται απαραίτητα με την ποιότητα των ιδρυμάτων».

Επιπλέον υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ξενόγλωσσων επί πληρωμή μαθημάτων σπουδών και συνέχισης των υπαρχόντων μεταπτυχιακών προγραμμάτων αφού έχει αποδειχτεί ότι λειτουργούν και παράγουν καταρτισμένους φοιτητές.

Τέλος, αναφερθείς στην έρευνα, τόνισε ότι το μόνο που απαιτείται είναι η πλήρης διαφάνεια στο σύστημα χρηματοδότησης και κατέληξε πως το τρίπτυχο της επιτυχίας του συστήματος είναι «αυτονομία , αυτονομία, αυτονομία».

Διαλύστε το περιβάλλον και τους ανθρώπους για να ανακάμψει η Βιομηχανία

Πολλή! Πολλή είναι η γραφειοκρατία που ζητά πολλές περιβαλλοντικές μελέτες και μεγάλο το κόστος. Ένας από τους ομιλητές και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τσιμέντα Ηρακλής, LafargeHolcim Greece Γιώργος Μίχος, ο οποίος διερωτήθηκε εάν «θέλουμε στην Ελλάδα βιομηχανία», δεδομένου ότι η συνεισφορά του συγκεκριμένου κλάδου έχει υποχωρήσει στο 10%, ενώ σχολίασε ότι η εξεύρεση της απαιτούμενης χρηματοδότησης και η χωροταξική διευθέτηση αποτελούν ορισμένα από τα μεγάλα προσκόμματα που αντιμετωπίζει το επιχειρείν.

Ε, λοιπόν, σας έχω νέα: Εδώ στο Βόλο θα δεχθούμε την παραγωγή καρκινογόνων ουσιών στο βωμό του κέρδους της ΑΓΕΤ, δηλαδή της  Τσιμέντα Ηρακλής/Lafarge, που με την άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα καίει σκουπίδια, λυματολάσπη και κάθε άλλη ύλη που βαπτίζεται ως «εναλλακτικό καύσιμο».

Τι γκρινιάζετε, λοιπόν; Ήδη οι θάνατοι στο Βόλο χτυπάνε κόκκινο από καρκίνο, τώρα θα γίνει αδύνατη ακόμα και η καταμέτρηση, και θα χτυπούν μόνο πένθιμα οι καμπάνες!

Πώς θα ανακάμψει η ελληνική βιομηχανία

Τις προτάσεις τους σχετικά με το πώς η ελληνική βιομηχανία θα ανακάμψει κατέθεσαν ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής στον Τομέα ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεράσιμος Θωμάς, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τσιμέντα Ηρακλής, LafargeHolcim Greece Γιώργος Μίχος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Θανάσης Σαββάκης, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, η διευθύντρια σε Ελλάδα και Κύπρο της EBRD Sabina Dziurman, ο πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Επώνυμων Προϊόντων Νίκος Καραγεωργίου, η επικεφαλής της Dow central Europe και πρόεδρος Dow Hellas Δέσποινα Αναστασίου και ο αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ Κωνσταντίνος Παναγούλιας.

Ειδικότερα, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καθηγητής Γιάννης Μανιάτης έκανε λόγο για την αναγκαιότητα να αλλάξει το κράτος προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικό και να ενδυναμώσει τον ελεγκτικό ρόλο του. Αναφερόμενος στη θητεία του ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι ωσότου θεσπιστεί η διαδικασία πρότυπης περιβαλλοντικής δέσμευσης, απαιτούνταν 21.000 περιβαλλοντικές μελέτες με κόστος, για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ύψους 81 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Σημείωσε ακόμη ότι απαιτείται η υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες θα πρέπει, εκτός από το κριτήριο του υψηλότερου τιμήματος, να συνοδεύονται με τέσσερις ρήτρες. Πρόκειται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την τοπική ωφελιμότητα, τη συμμετοχή του Δημοσίου στα μελλοντικά κέρδη και τη δημιουργία «ταμείου» νέας γενιάς με τμήμα των εσόδων από το εν λειτουργία επενδυτικό έργο.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής στον Τομέα ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεράσιμος Θωμάς σημείωσε ότι στόχος της Επιτροπής Γιούνκερ είναι η θέση της βιομηχανίας στο επίκεντρο της πολιτικής για την ανάπτυξη. Διευκρίνισε πως ο βιομηχανικός τομέας πρέπει να είναι αναπόσπαστο τμήμα του συνόλου των δράσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, με την Ευρώπη να έχει ανάγκη από προγράμματα αγορών κεφαλαίου και πόρους για την εκκίνηση των επιχειρήσεων.

Έκανε ακόμη λόγο για χάσμα ανάμεσα στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας, ενώ, όπως είπε, το 40% των εργοδοτών στην Ευρώπη δεν διαθέτει πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τσιμέντα Ηρακλής, LafargeHolcim Greece Γιώργος Μίχος διερωτήθηκε εάν «θέλουμε στην Ελλάδα βιομηχανία», δεδομένου ότι η συνεισφορά του συγκεκριμένου κλάδου έχει υποχωρήσει στο 10% και η συνδεόμενη απασχόληση αντιστοιχεί μόλις στο 10% του συνολικού αριθμού των θέσεων εργασίας.

Τόνισε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να αποτελέσει για τη βιομηχανία δίοδο προς τις παγκόσμιες αγορές, ενώ σχολίασε ότι η εξεύρεση της απαιτούμενης χρηματοδότησης και η χωροταξική διευθέτηση αποτελούν ορισμένα από τα μεγάλα προσκόμματα που αντιμετωπίζει το επιχειρείν.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Θανάσης Σαββάκης σημείωσε ότι απαιτείται η χάραξη εθνικής βιομηχανικής πολιτικής. Υπογράμμισε ότι το 1995 η συμβολή στο ΑΕΠ της βιομηχανίας αντιστοιχούσε στο 11,4%, ποσοστό που έχει μειωθεί, σήμερα, στο 8%. Εάν, όπως είπε, ο εγχώριος βιομηχανικός κλάδος επέστρεφε στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990, η απασχόληση θα αυξανόταν κατά μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας, το ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά 23 δισ. και η συμβολή σε φόρους θα ανερχόταν στα 4 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης εστίασε στη βιώσιμη ανάπτυξη των βιομηχανιών που θα πρέπει να δημιουργεί κοινωνικό πλεόνασμα και επιπρόσθετη αξία στην κοινωνία.

Αναφέρθηκε στη συνεισφορά της Παπαστράτος στην Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), έχοντας δαπανήσει, κατά τα τελευταία χρόνια, περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ στο Κέντρο R&D της εταιρείας απασχολούνται 430 επιστήμονες.

Η διευθύντρια σε Ελλάδα και Κύπρο της EBRD Sabina Dziurman σημείωσε ότι έχει παράσχει χρηματοδότηση ύψους 750 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ η πλατφόρμα που διαθέτει θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Τόνισε ότι πρέπει η Ελλάδα να αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα του τουρισμού και να ενταθεί η φορολογική συνείδηση.

«Απαιτείται λιγότερη γραφειοκρατία, σταθερότητα και ένα φιλικό περιβάλλον. Δεν μας ενοχλεί να είναι υψηλή η φορολογία, αλλά θα πρέπει να είναι σταθερή» σχολίασε η κ. Dziurman.

Ο πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Επώνυμων Προϊόντων Νίκος Καραγεωργίου υπογράμμισε ότι η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να πάψει να αποτελεί αντίπαλο στην επιχειρηματική δημιουργία και σχολίασε πως, έως σήμερα, ό,τι έχει νομοθετηθεί δεν έχει τηρηθεί με αποτέλεσμα το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τη χώρα να ενισχύεται.

Η επικεφαλής της Dow central Europe και πρόεδρος Dow Hellas Δέσποινα Αναστασίου ανέφερε πως ο όμιλος προσφέρει περισσότερες από 700.000 υπηρεσίες σε πελάτες, απασχολεί πάνω από 75.000 άτομα και δαπανά σε Έρευνα και Ανάπτυξη, ετησίως, 3 δισ. ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ Κωνσταντίνος Παναγούλιας σημείωσε ότι ο ελληνικός φαρμακευτικός κλάδος συμμετέχει στο ελληνικό ΑΕΠ με 3,6%, προσφέροντας 86.000 θέσεις εργασίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι φαρμακοβιομηχανίες κλήθηκαν το 2016 να επιστρέψουν, υπό τη μορφή εκπτώσεων, περίπου το 30% των πωλήσεών τους.

Έδωσε ακόμη έμφαση στην ανάγκη να ενισχυθούν τα έσοδα από κλινικές μελέτες τα οποία στην Ελλάδα είναι μόλις 80 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που σε χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό, τα έσοδα είναι της τάξης των 400- 500 εκατ. ευρώ.

Εννοείτε ότι στο Φόρουμ – μαϊμού τονίστηκε ο ρόλος των μεταρρυθμίσεων και γενικά ήταν ένα μάθημα-επανάληψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τους ατυχείς ιθαγενείς που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν.

Κλείνω με τα λόγια της μαντάμ Αρβελέρ:

«Η PaxRomana είχε ένα κέντρο, έναν κανόνα, τον ρωμαϊκό νόμο και έναν λόγο ύπαρξης ο οποίος κινείται γύρω από τον αυτοκράτορα, που είναι θεοποιημένος, άρα είναι ο άνθρωπος που χειρίζεται τα πράγματα κατά τρόπο θείο».

Αντιθέτως, «η σημερινή παγκοσμιοποίηση είναι αυτή των αγορών, που κάνουν τους επιδέξιους να πουλήσουν άμμο έως και στην Σαχάρα. Δημιουργεί ένα αίσθημα ανασφάλειας, το απέραντο κάνει τον άνθρωπο να πέφτει στην αβεβαιότητα και να αναζητά ως λύση την συνωμοσιολογία. Επιτρέπει να καταλάβει αυτό που θέλει να καταλάβει και όχι αυτό που είναι η αλήθεια».

Και κάπως έτσι, μαγαρίστηκαν για μια ακόμα φορά οι Δελφοί…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη