Oι βιταμίνες του συμπλέγματος B μπορούν να δράσουν ως αντίβαρο στην ατμοσφαιρική ρύπανση

O

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι βιταμίνες Β μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία.

Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα -με τη συμμετοχή ενός Έλληνα επιστήμονα της διασποράς- είναι η πρώτη που δείχνει ότι οι εν λόγω βιταμίνες μπορούν να δράσουν ως αντίβαρο στη ρύπανση του αέρα.

Ερευνητές από πολλές χώρες, με επικεφαλής τη Ζία Ζονγκ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), αφού πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή, στην οποία χορήγησαν σε δέκα υγιείς εθελοντές 18 έως 60 ετών είτε συμπληρώματα βιταμινών Β (2,5 μιλιγκράμ φολικού οξέος, 50 μιλιγκράμ Β6 και ένα μιλιγκράμ Β12 τη μέρα), είτε ψευδοφάρμακο (πλασίμπο).

Διαπιστώθηκε ότι οι βιταμίνες αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό τη ζημιά που κάνουν στον οργανισμό τα μικροσκοπικά σωματίδια της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα (ΡΜ2,5). Οι ερευνητές τόνισαν πάντως την ανάγκη να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους με νέες μελέτες σε πόλεις με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως το Πεκίνο και η πόλη του Μεξικό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου η ρύπανση του αέρα ξεπερνά τα όρια ασφαλείας (δέκα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο). Στα πιο επικίνδυνα σωματίδια κατατάσσονται αυτό με διάμετρο έως 2,5 μικρόμετρα (εκατομμυριοστά του μέτρου), γνωστά εν συντομία ως ΡΜ2,5, τα οποία δημιουργούνται από τους ρύπους της πόλης, τις βιομηχανίες και, φυσικά, και τους χημικούς αεροψεκασμούς για τους οποίους δεν κάνει λόγο ο ΠΟΥ! (ΠΟΥ να κάνει;)

Τα σωματίδια ΡΜ2,5, που έχουν περίπου το ένα τριακοστό του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας, διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες και, καθώς προκαλούν χρόνια φλεγμονή, συμβάλλουν σε αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ επιφέρουν επιγενετικές αλλαγές στο DNA των κυττάρων και επεμβαίνουν στη λειτουργία των γονιδίων. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η καθημερινή λήψη βιταμινών Β μπορεί να δράσει ως αντίβαρο, μειώνοντας σε ποσοστό έως 76% αυτές τις επιπτώσεις της ρύπανσης πάνω στα γονίδια.

«Μιλάμε σχεδόν για μια πλήρη αντιστάθμιση των αλλαγών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πάνω στο επιγονιδίωμα» δήλωσε η Ζονγκ. Όμως επεσήμανε ότι αυτό επιτυγχάνεται με υψηλή δοσολογία βιταμινών Β, μεγαλύτερη από αυτή που επιτρέπεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

‘Αλλοι επιστήμονες χαρακτήρισαν ενθαρρυντικά τα ευρήματα, αλλά επεσήμαναν το μικρό μέγεθος των συμμετεχόντων στη μελέτη. Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι πρόκειται απλώς για μια πιλοτική μελέτη και ότι είναι συνεπώς πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα κατά πόσο οι βιταμίνες Β μπορούν να χρησιμοποιηθούν πράγματι ως «όπλο» κατά της ρύπανσης, κάτι για το οποίο θα χρειασθούν πολύ μεγαλύτερες έρευνες.

Στη μελέτη συμμετείχε και ο καθηγητής του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Πέτρος Κουτράκης, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών (1980), ειδικός σε θέματα επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β εργάζονται συλλογικά και ατομικά σε κάθε κύτταρο για να εκτελέσουν πολλές διαφορετικές λειτουργίες και βοηθούν το σώμα να απελευθερώσει την ενέργεια που παίρνει από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β περιλαμβάνουν: Θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φολικό οξύ (ή φυλλικό οξύ), βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12, βιοτίνη και παντοθενικό οξύ.

Μερικές τροφές είναι πολύ καλές πηγές μίας μόνο από τις βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμινών Β, ενώ άλλες περιέχουν πολλές βιταμίνες. Ευτυχώς το σύμπλεγμα βιταμινών Β είναι ευρέως κατανεμημένο σε όλη την προμήθεια των τροφών, οπότε αν ακολουθεί κανείς μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, είναι πιο πιθανό να πάρει τις βιταμίνες που χρειάζεται.

Ας δούμε αναλυτικά ποιες τροφές περιλαμβάνουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β:

Θειαμίνη

Το σώμα βασίζεται στη θειαμίνη για να ρυθμίσει την όρεξη και να υποστηρίξει το μεταβολισμό. Μερικές από τις καλύτερες πηγές θειαμίνης ή βιταμίνης Β1 είναι το χοιρινό, το ζαμπόν, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εμπλουτισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα ψημένα αγαθά, το φύτρο σιταριού, το εμπλουτισμένο ρύζι, τα πράσινα μπιζέλια, οι φακές, οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα. Οι γυναίκες και οι άνδρες χρειάζονται 1,1 mg και 1,2 mg αντίστοιχα κάθε ημέρα.

Ριβοφλαβίνη

Καταναλώστε ριβοφλαβίνη για υγιές δέρμα. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και το τυρί είναι πλούσια σε ριβοφλαβίνη. Σπαράγγια, σπανάκι και άλλα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κοτόπουλο, ψάρια, αυγά και εμπλουτισμένα δημητριακά παρέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες ριβοφλαβίνης στη διατροφή. Στόχος η πρόσληψη 1,1 mg για τις γυναίκες και 1,3 mg για τους άνδρες σε καθημερινή βάση.

Νιασίνη

Κοτόπουλο, γαλοπούλα, σολομός και άλλα ψάρια, συμπεριλαμβανομένου του κονσερβοποιημένου, συσκευασμένου τόνου σε νερό, είναι άριστες φυσικές πηγές νιασίνης. Εμπλουτισμένα δημητριακά, όσπρια, φιστίκια, ζυμαρικά ολικής αλέσεως παρέχουν επίσης διάφορες ποσότητες. Η νιασίνη προάγει την υγιή λειτουργία των νεύρων, ωφελεί το καρδιαγγειακό σύστημα και ενισχύει την παραγωγή ενέργειας. Οι άνδρες χρειάζονται 16 mg νιασίνης καθημερινά, ενώ οι γυναίκες 14 mg.

Φυλλικό οξύ

Δεν είναι δύσκολο να θυμάστε ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ. Αρκεί να θυμάστε ότι το φυλλικό οξύ έχει την ίδια ρίζα με το φύλλωμα. Επομένως, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και τα γογγύλια είναι άριστες πηγές του. Επίσης καλές πηγές φυλλικού οξέος είναι τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά. Ολα τα προϊόντα δημητριακών, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι έχουν φυλλικό οξύ. Καταναλώστε 400 mg φυλλικού οξέος καθημερινά. Προάγει την υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Βιταμίνη Β6

Μερικές από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Β6 είναι τα πουλερικά, τα θαλασσινά, οι μπανάνες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, οι πατάτες και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Η διατροφή σας πρέπει να περιλαμβάνει 1,3 mg βιταμίνης Β6 καθημερινά για την υποστήριξη της ανάπτυξης νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Βιταμίνη Β12

Οι ζωικές τροφές είναι η μόνη φυσική πηγή της βιταμίνης Β12, αλλά και πολλά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων σόγιας, καθώς και τα δημητριακά είναι εμπλουτισμένα με Β12, έτσι ώστε να είναι ευρέως διαθέσιμη στην προμήθεια τροφίμων. Αλλες καλές φυσικές πηγές περιλαμβάνουν τα οστρακοειδή, όπως τα μύδια και τα καβούρια, τα ψάρια και το βόειο κρέας. Χρειάζεται μόνο μία μικρή ποσότητα Β12, περίπου  2,4 mg ημερησίως. Με αυτή την ποσότητα η Β12 θα ενισχύσει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και θα υποστηρίξει το νευρικό σας σύστημα.

Βιοτίνη και παντοθενικό οξύ

Το συκώτι και οι κρόκοι αυγών είναι οι πλουσιότερες διαιτητικές πηγές βιοτίνης, της θρεπτικής ουσίας που απαιτείται για έναν υγιή μεταβολισμό, που ευτυχώς πολύ δύσκολα θα βιώσει κάποιος ανεπάρκειά της καθώς υπάρχει σε πολλά τρόφιμα. Σολομός, χοιρινό κρέας και αβοκάντο είναι πολύ καλές πηγές, ενώ και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά περιέχουν μια μικρή ποσότητα βιοτίνης, όπως επίσης τα τυριά και τα δημητριακά.

Το γιαούρτι και το αβοκάντο είναι εξαιρετικές πηγές παντοθενικού οξέος, μιας βιταμίνης που απαιτείται για την καλή λειτουργία των ενζύμων αλλά είναι επίσης διαθέσιμη σε μια ευρεία ποικιλία τροφίμων, όπως τα όσπρια (φακές, φάβα), τα μανιτάρια και το μπρόκολο. Καταναλώστε 5 mg ημερησίως. [medinova.gr]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Τέλος στα ψυχοφάρμακα για τη σχιζοφρένεια, αναλαμβάνουν οι βιταμίνες – Επιστημονική Έρευνα

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη