“Ψευδείς Ειδήσεις”: Τι δεν λένε τα ΜΜΕ για τη νέα χημική επίθεση στη Συρία

&

Την Τρίτη, μια ακόμη επίθεση με χημικά όπλα σημειώθηκε στη Συρία. Η συγκεκριμένη επίθεση έλαβε χώρα στην επαρχία Ιντλίμπ και ως αποτέλεσμα, δεκάδες φέρεται να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η Συρία δεν είναι ξένη προς τις επιθέσεις χημικά όπλα. Το 2013, υπήρχαν δύο κυρίως καταστροφικές επιθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση Ομπάμα χρησιμοποίησε για να προσπαθήσει να δικαιολογήσει την άμεση επίθεση στην κυβέρνηση Άσαντ.

Ο ΟΗΕ διερεύνησε σε βάθος (έτσι ισχυρίστηκε) την πρώτη επίθεση το 2013. Η Εξεταστική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, τελικά, δήλωσε τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι η επίθεση έγινε από τους αντάρτες της Συρίας  και όχι από τη συριακή κυβέρνηση. Παρ ‘όλα αυτά, η υποστήριξη προς τους αντάρτες της Συρίας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους αυξήθηκαν, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ειλικρίνεια του Ομπάμα όταν καταδικάζει χημικές επιθέσεις.

Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος με το Βραβείο Πούλιτζερ, Seymour Hersh, βρήκε ότι η δεύτερη μεγάλη επίθεση διαπράχθηκε με παρόμοιο τρόπο. Ο Hersh διαπίστωσε ότι οι ΗΠΑ συνειδητά προσπάθησαν να προβάλουν τα ‘αποδεικτικά στοιχεία’ έτσι που να δικαιολογούν μιαν επίθεση κατά του Άσαντ, χωρίς καν να λαμβάνουν υπόψη την al-Nusra, μια τρομοκρατική οργάνωση με πρόσβαση σε νευρικούς παράγοντες που θα πρέπει να ήταν κύρια ύποπτη.

Το 2016, ο ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συριακή κυβέρνηση είχε, μάλιστα, χρησιμοποίησει χημικά όπλα κατά όλη τη χρονική διάρκεια της σύγκρουσης, αλλά το ίδιο είχε επίσης και το ISIS. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2013, τα Ηνωμένα Έθνη, επίσης, δηλώσαν ότι το καθεστώς δεν έχει πλέον στην κατοχή του χημικά όπλα, τα οποία ένα χρόνο μετά μεταφέρθηκαν στα ανοικτά της Κρήτης για τη διαδικασία της υδρόλυσης, γεγονός που είχε φέρει μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία.  Η υδρόλυση έλαβε χώρα παρά την πανελλήνια κατακραυγή.

Αυτά τα γεγονότα σε μεγάλο βαθμό απουσιάζουν από τα περισσότερα άρθρα σχετικά με την πιο πρόσφατη επίθεση στη Συρία. Παρότι αυτές οι αναφορές είναι προσβάσιμες και διαθέσιμες, τα δυτικοελεγχόμενα ΜΜΕ αποφάσισαν να τις αγνοήσουν και σπεύδουν να κατηγορήσουν Άσαντ για άλλη μια φορά. Τα δε ελληνικά, απλά παπαγαλίζουν τα δελτία τύπου εξ Αμερικής, χωρίς καμία αναφορά στην καταστροφή των χημικών όπλων που έγινε στην ίδια μας τη χώρα!

Επιπλέον, μια από τις “πηγές”που κατηγορούν τη Συρία για την επίθεση αυτή είναι το λεγόμενο συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR), μια οργάνωση διοικείται από έναν και μοναδικό αντι-Άσαντ αντιφρονούντα, στο Coventry της Αγγλίας.

Ωστόσο, χωρίς καμία επιβεβαίωση, οι πράκτορες, τα μέσα ενημέρωσης (με πρωτοσέλιδα και απανωτά άρθρα) και οι πολιτικοί είναι σε πλήρη ισχύ καταδικάζοντας την κυβέρνηση Άσαντ. Από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, η Guardian έχει τρεις πρώτες της εφημερίδας είναι: μία αναφορά σχετικά με την επίθεση και την επόμενη δύο καταδικάζει Άσαντ άμεσα (δείτε εδώ και εδώ).

Στο άρθρο, ο συγγραφέας αγνοεί όλες τις παραπάνω αναφορές σχετικά με τις επιθέσεις το 2013, υποστηρίζοντας ότι κατά το έτος αυτό, «το συριακό καθεστώς χρησιμοποιείησε σαρίν». Ισχυρίζεται, επίσης, «ο Ομπάμα δεν έκανε τίποτα» ως απάντηση.

Ο ισχυρισμός ότι ο Ομπάμα «δεν έκανε τίποτα» είναι ψευδής. Το 2016 μόνο, ο Ομπάμα έριξε πάνω από 26.000 βόμβες – σχεδόν το ήμισυ των οποίων προσγειώθηκε στη Συρία. Αυτές οι βόμβες έβρεχε και για συριακών στρατευμάτων σε άμεση παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ως πρόεδρος, ο Ομπάμα επέβλεψε επίσης δαπάνες της CIA περίπου 1 δις $ το χρόνο στους αντάρτες της Συρίας. Σύμφωνα με την WP, η κατάρτιση του κάθε αντάρτη κόστιζε 100.000$ ετησίως.

Και ενώ το παιγνίδι των «ψευδών ειδήσεων» διαιωνίζεται, τόσο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο κι από τους πολιτικούς, εκφράζοντας τον φόβο ότι απειλούν τους δημοκρατικούς θεσμούς μας, πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να περιγράψουμε αυτές τις προκατειλημμένες εκθέσεις σχετικά με τη Συρία, αν όχι «ψευδείς ειδήσεις;» Ειδήσεις που ενώ θα πρέπει να βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία, βασίζονται σε αφορισμούς για την προώθηση της εξωτερικής πολιτικής τους, της αλλαγής του καθεστώτος Άσαντ.

Πόσο ηλίθια είναι η συριακή κυβέρνηση να κάνει χρήση χημικών όπλων λίγες μόλις μέρες μετά την δήλωση των ΗΠΑ ότι θα αφήσει στην ησυχία του τον Άσαντ;

Οι τόσο επικίνδυνες νέες “ψευδείς ειδήσεις’ των ΜΜΕ μας θυμίζουν τι είχε πει η δημοσιογράφος Anissa Naouai σχετικά με το κυνήγι μαγισσών (τη λογοκρισία) στο διαδίκτυο από τους πολιτικούς και τα συστημικά ΜΜΕ:

Αλλά η παραπλάνηση, η παραπληροφόρηση, η αφαίρεση του περιεχομένου και η προπαγάνδα για πόλεμο – αυτή είναι σίγουρα η πρόθεσή σας: τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ στο Ιράκ. Μπράβο στα αμερικάνικα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης! Κάνατε εξαιρετική δουλειά πείθοντας τους Αμερικάνους να πάνε εκεί, να σκοτώσουν και να πεθάνουν κάτω από ψεύτικα προσχήματα.
Αλλά τα μαθήματα δεν έχουν παρθεί – Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία, ISIS, τρομοκράτες ή… πως τους αποκαλούν… “μετριοπαθείς αντάρτες”; Αλλά αυτό που κάνετε εσείς, με τις “πραγματικές ειδήσεις” σας, είναι πολύ πιο επικίνδυνο, οι οποίες ξεκινούν πολέμους, σκοτώνουν, εκτοπίζουν εκατομμύρια και καταστρέφουν ολόκληρες περιοχές. Έτσι, χέστε τις “ψεύτικες ειδήσεις” – οι περισσότεροι μπορούν να δουν τι παίζει … είναι η πραγματική είδηση που χρειάζεται έλεγχο!”

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη