Τα light αναψυκτικά ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΖΟΥΝ τον κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας απ’ ό,τι τα ζαχαρούχα

Τ

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Βοστώνης βρήκαν ότι η ασπαρτάμη, μια γλυκαντική ουσία με λίγες θερμίδες, προκαλεί χάος στις αρτηρίες – σε αντίθεση με τα ποτά με ζάχαρη.

Οι άνθρωποι που πίνουν κάθε μέρα αναψυκτικά διαίτης ή με τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, έχουν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια λόγω Αλτσχάιμερ ή να πάθουν ισχαιμικού τύπου εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με όσους δεν καταναλώνουν τέτοια ποτά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Μία άλλη σχετική μελέτη δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά αναψυκτικά και φρουτοχυμούς με ζάχαρη (πάνω από δύο τη μέρα), είναι πιθανότερο να έχουν χειρότερη μνήμη, μικρότερο όγκο εγκεφάλου και ιδίως μικρότερο ιππόκαμπο (η περιοχή που είναι σημαντική για τη μνήμη).

Οι δύο έρευνες από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με επικεφαλής τον Μάθιου Πέιζ του Τμήματος Νευρολογίας, παρουσιάσθηκαν στα περιοδικά “Stroke” (Εγκεφαλικό) και “Alzheimer & Dementia” (Αλτσχάιμερ και ‘Ανοια). Οι μελέτες βασίσθηκαν στην ανάλυση στοιχείων για περίπου 4.000 ανθρώπους άνω των 30 ετών, στο πλαίσιο της μακρόχρονης έρευνας στην πόλη Φράμινγκχαμ (Framingham Heart Study), η οποία πλέον μελετά τα παιδιά και τα εγγόνια των πρώτων εθελοντών του 1948.

Η υπερκατανάλωση της ζάχαρης μπορεί να επιβαρύνει την καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία. Ωστόσο τα διαιτητικά αναψυκτικά που προβάλλονται ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, όπως δείχνουν οι νέες μελέτες, αν καταναλώνονται συχνά, μπορεί να κρύβουν περισσότερους κινδύνους.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσοι καταναλώνουν συχνά αναψυκτικά διαίτης, είναι πιθανότερο να είναι διαβητικοί, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Όμως, ακόμη κι αν αποκλεισθούν οι διαβητικοί, πάλι η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Οι επιστήμονες τόνισαν πάντως ότι πρόκειται μόνο για μια μελέτη παρατήρησης, που δεν μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αιτιατού, αλλά δείχνει μια τάση και μια συσχέτιση. Γι’ αυτό, ανέφεραν ότι το ζήτημα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, προτού εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

Ο Μάθιου Πέιζ δήλωσε: «Η μελέτη μας δείχνει την ανάγκη να γίνει περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα με δεδομένο το πόσο συχνά οι άνθρωποι πίνουν τεχνητά γλυκαντικά ποτά.

«Αν και δεν βρήκαμε σύνδεση μεταξύ εγκεφαλικού επεισοδίου ή άνοιας με την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών, αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι είναι μια υγιεινή επιλογή.

Ωστόσο…

«Στη μελέτη μας, το 3 τοις εκατό των ανθρώπων είχε ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο και το 5 τοις εκατό εκδήλωσε άνοια, έτσι ενώ ακόμα να μιλάμε για έναν μικρό αριθμό ανθρώπων που ανέπτυξαν είτε εγκεφαλικό επεισόδιο ή είτε άνοια»… «Προτείνουμε οι άνθρωποι να πίνουν νερό σε τακτική βάση, αντί ζαχαρούχων ή ποτών με τεχνητά γλυκαντικά».

Σε συνοδευτικό άρθρο γνώμης στο περιοδικό “Stroke” της American Heart Association αναφέρεται ότι οι έως τώρα επιστημονικές μελέτες δεν έχουν καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα κατά πόσο η κατανάλωση ποτών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού. Όμως επισημαίνεται ότι αυξάνονται οι ενδείξεις, όπως δείχνουν και οι δύο νέες μελέτες, ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη συχνή κατανάλωση τέτοιων ποτών και στην πρόκληση ανεπιθύμητων συνεπειών στα αιμοφόρα αγγεία του σώματος.

Αυτό, κατά τον Ράλφ Σάκο, πρώην πρόεδρο της American Heart Association και τωρινό πρόεδρο του Τμήματος Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, σημαίνει ότι πιθανώς δεν πρέπει να συμβουλεύει κανείς τους καταναλωτές να πίνουν αναψυκτικά και χυμούς με τεχνητά γλυκαντικά ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, σε σχέση με τα ποτά που έχουν κανονική ζάχαρη.

Πολύ αργά πηγαίνουν οι έρευνες για τα αυτονόητα, θέματα που είναι ήδη γνωστά μέσω εναλλακτικής ενημέρωσης. Αυτές που κατηγορούνται για “ψευδείς” και “ανυπόστατες” επιστημονικά ειδήσεις, που κάθε τόσο επιβεβαιώνονται.

Ευχαριστούμε τα Ελληνικά Hoaxes που έχουν καταρρίψει ΚΑΙ τον “μύθο” των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών [Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες δεν είναι επικίνδυνες], στήνοντας μάλιστα και ολόκληρο θεατρικό σκετσάκι, υποτιθέμενο διάλογο μεταξύ μάνας και παιδιού:

Ο διάλογος - σκετς

«Κι άλλο αναψυκτικό θα πιείς;»

-«Ναι, άλλο ένα, γιατί;»

-«Γιατί αγόρι μου δεν σου κάνουν καλό»

-«Γιατί ρε μάνα;»

-«Άσε τον μαμά, νομίζει πως τα ξέρει όλα.» λέει η αδερφή μου

-«Μα δεν είπα πως τα ξέρω όλα, αντιθέτως ρώτησα να μάθω γιατί!»

-«Ναι, σε ξέρω, μόλις σου πω κάτι θα αρχίσεις να με ρωτάς πως το ξέρω, ποιές έρευνες το λένε και άλλα παρόμοια.»

-«Κακό είναι να βεβαιώνουμε τις πηγές μας;»

-«Εσύ να βεβαιώνεις ότι θες, ο κόσμος έχει βουίξει πως η ασπαρτάμη κάνει κακό, οπότε κάνε ότι θες

Το παραπάνω είναι μέρος ενός οικογενειακού διαλόγου, όσο καλύτερα μπορώ να τον θυμηθώ, μιας και έγινε πριν καιρό. Από τότε δεν ήθελα να ασχοληθώ με τα τεχνητά γλυκαντικά και ο βασικός λόγος είναι πως έπρεπε να κάνω αρκετό ψάξιμο και να βρω αρκετές πηγές και δεν είχα διάθεση. Αντιθέτως άρχισα να μαζεύω πηγές μία μία, όπως εμφανίζονταν κάθε μέρα, εβδομάδα στα νέα του υπολογιστή μου.

Τελικά έχω μαζέψει αρκετές για να παρουσιάσω την άποψη της επιστήμης για το θέμα.

Αντίθετα με την «κοινή» άποψη, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες δεν προκαλούν καρκίνο, αυτισμό, πάρκινσον, αλτσχάιμερ, πνευμονία και πονόλαιμο….

υπογραφή: Greek Skeptic – Θοδωρής Μαγουλάς, Αρθρογράφος – Ερευνητής

Ελπίζουμε ο ανορθόγραφος “Αρθρογράφος – Ερευνητής” να κάνει ό,τι πρέπει και όχι ό,τι θέλει, επανορθώνοντας την παραπληροφόρησή του μέσω διαδικτύου, που βιάστηκε να κατονομάσει και ως “ψευδή” είδηση. Στα παιδιά του μπορεί να δώσει ό,τι επιθυμεί, και να υποστεί τις τυχόν συνέπειες (δεν του το ευχόμαστε), αλλά αποδεικνύεται ακατάλληλος για συμβουλές και ενημέρωση. Όταν υπάρχουν σοβαρές υποψίες για κάτι που βλάπτει την υγεία, καλό είναι να αποφεύγεται ΠΡΙΝ τα διαπλεκόμενα συμφέροντα το αποδεχτούν.

Παλιά λαϊκή σοφία: «Κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε».

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη