Ο γιατρός, ο μπάτσος, το παπαγαλάκι και η γυναίκα του Καίσαρα

Ο

Παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες τη διαμάχη μεταξύ του κου Κων. Μουρούτη και των Ελληνικών Hoaxes με ανάμικτα συναισθήματα θλίψης, αγανάκτησης, απογοήτευσης, αλλά και συνειδητοποίησης του τι πρέπει να αλλάξει στο εξής

Για όσους ίσως δεν γνωρίζουν, η όλη ιστορία αφορά στην “αποκάλυψη” των Ελληνικών Hoaxes ότι ο Κωνσταντίνος Μουρούτης, που για το ευρύ κοινό είναι γιατρός με μεθόδους εναλλακτικής ιατρικής, τελικά δεν έχει τους επίσημους επιστημονικούς τίτλους που παρουσιάζονταν να έχει, παρότι στο επίσημο ιστότοπο του αυτοαποκαλείται ως “δόκτορ”. Η όλη υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και δεν μου πέφτει απολύτως κανένας λόγος να την υποκαταστήσω, είτε αθωώνοντας τον κο Μουρούτη, είτε καταδικάζοντας τον. Αλλού είναι το θέμα και γι’ αυτό γράφω.

Για όσους ενδιαφέρονται να ακούσουν την απάντηση του κου Μουρούτη, κάντε κλικ στην εικόνα

Παρακολουθώντας το όλο θέμα της κόντρας, είδα με έκπληξη ότι ο κος Μουρούτης ως πρώτη αντίδραση στα δημοσιεύματα των Ε.Η. για το ότι δεν έχει επικυρωμένα πτυχία ιατρικής απάντησε με δυο άρθρα της AllNewz (ένα άμεσης δημοσίευσης κι ένα από αναδημοσίευση). Είναι δυο από τα πολλά που έχω γράψει για τον ρόλο που παίζει η ομάδα των Ε.Η. και τα παραθέτει ως επιχειρήματα σε στυλ “να ποιοι είναι αυτοί που με διώκουν”.

Ατόπημα και αστοχία

Αν υποθέσουμε ότι έχουμε έναν αστυνομικό που σε μια περίπτωση άσκησε άδικη βία κατά ενός πολίτη, αλλά μετά συνέλαβε έναν αληθινό κατά συρροή δολοφόνο, σε καμία περίπτωση η προηγούμενη βία δεν είναι απόδειξη και επιχείρημα ότι ο δολοφόνος είναι αθώος, νομίζω;

Δεύτερον, η ταύτιση του με την ΑllNewz με εξόργισε και για έναν ακόμα λόγο, που θα έπρεπε να τον προβληματίσει: Δεν έχω ούτε ένα άρθρο σχετικό με το άτομο του, τις πρακτικές του και τα πιστεύω του, παρότι θεωρούμαι σάιτ εναλλακτικής πληροφόρησης και απόψεων. Ο λόγος; Διαφωνώ κάθετα με τα όσα ευαγγελίζεται ειδικά περί διατροφής. Είμαι κάθετα αντίθετη: 1. Στους διατροφικούς περιορισμούς άνευ λόγου (όχι γαλακτοκομικά, όχι κρέας, όχι ψάρι, όχι ζάχαρη, όχι αλάτι, όχι γλουτένη, όχι πορτοκάλια – οχιά! με τις ανόητες νέες μόδες!) 2. Στους γενικούς κανόνες και εντολές. Θεωρώ ότι η μεσογειακή διατροφή με την οποία μεγάλωσα ήταν, είναι και θα είναι η αρίστη για όλους τους υγιείς ανθρώπους και οι πάσχοντες θα πρέπει να κάνουν ειδική διατροφή ανάλογα με το πρόβλημα τους. Δεν θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες, αυτό εφαρμόζω προσωπικά και είμαι υγιέστατη. Παν μέτρον άριστον και ου γαρ εν τω πολλώ το ευ.

Αυτή είναι η άποψη μου κι όταν με ρωτάνε την λέω, ή την γράφω στα πλαίσια ελευθερίας του λόγου, ως προσωπική άποψη, εμπειρική άποψη, όχι επιστημονική και, το κυριότερο, άνευ αμοιβής! Δεν διοργανώνω σεμινάρια επί πληρωμής, δεν δίνω αγωγές, δεν παρακολουθώ ασθενείς ή μη ασθενείς. Για το λόγο ότι πιστεύω και εφαρμόζω ότι ο ακτιβισμός και η πνευματική γνώση ΔΕΝ πρέπει να αμείβονται, γιατί τα πράγματα στρεβλώνουν και διαπλέκονται, έχω γράψει και παλαιότερα γι’ αυτό.

Εν ολίγοις, δεν βλέπω κανένα λόγο να με αναφέρει ο κος Μουρούτης και οι οπαδοί του ως επιχείρημα στο μέτωπο που έχει ανοίξει με τα Ε.Η. Αυτό που βλέπω; Είναι ότι αν αποδειχθεί ότι δεν είναι νόμιμος, μάλλον κακό κάνει στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και σε άλλα κινήματα, αλλά το μεγαλύτερο, στην έκφραση μέσω του διαδικτύου, δίνοντας άδικα πόντους στα Ε.Η. Και με αυτό το σκεπτικό, θα τον παρακαλούσα να αφαιρέσει αυτός και οι υπόλοιποι τα λινκς των άρθρων μου όπου τα έχει βάλει. Έχω ξαναπεί, δεν αρκεί κάποιος να λέει ότι “μας ψεκάζουν” για να θεωρείται αξιόπιστος και “δικός μας”. Δυστυχώς, πολλοί λένε απίστευτες ανοησίες πάνω στο θέμα ή μαζί με άλλα θέματα (π.χ. εξωγήινοι), πολλοί δε και σκόπιμα, με αποτέλεσμα το όλο ζήτημα να γελοιοποιείται και να αμφισβητείται.

Ο ρόλος των Ελληνικών Hoaxes και οι “πλάτες” των ΜΜΕ

Όπως είναι αναμενόμενο, πάρτι έχει στηθεί στα Ε.Η. που αν αποδειχθεί ότι “τσίμπησαν” ένα ξερό χόρτο, θα έχουν το δικαίωμα να καίνε και τα χλωρά. Ωστόσο και πάλι, η περίπτωση Μουρούτη ΔΕΝ είναι “διαδικτυακή απάτη”. Αφορά στον ιατρικό τομέα, μια περίπτωση και θα έπρεπε να αναλάβει o ιατρικός σύλλογος αποκλειστικά. Το ότι υπάρχουν άρθρα και βίντεο στο διαδίκτυο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι περίπτωση διαδικτυακής απάτης ή πληροφόρησης, γιατί αν το πάμε έτσι, με το ίντερνετ παντού, τότε όλα είναι θέματα “διαδικτυακά”! Το θέμα του δεν είναι αν είναι σωστές ή όχι οι απόψεις του, αλλά αν είναι όντως γιατρός και έχει άδεια να δηλώνει ως τέτοιος και να εξασκεί το επάγγελμα, είτε μέσω ιατρείου, είτε με σεμινάρια.

Όμως τα Ε.Η. για μια ακόμα φορά ξεφεύγουν από τον υποτιθέμενο στόχο τους γιατί ταυτίζουν το ουσιαστικό και το τυπικό. Γιατί εκφράζουν απόψεις ιατρικές χωρίς να έχουν ειδικότητα. Τις προάλλες κατηγορούσαν ιατρικό συνέδριο που μιλούσε θετικά για την ομοιοπαθητική κι έλεγαν, πάει το έχασαν κι αυτοί. “Καταρρίπτουν” επιστημονικά άρθρα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μη ιονίζουσα ακτινοβολία ή το φοινικέλαιο κ.λ.π. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να απομυθοποιήσουν όποια εναλλακτική ενημέρωση σχετικά με διάφορους κινδύνους που βασίζεται σε έρευνα και είναι εκτός διαπλοκής συμφερόντων. Και τώρα, χρησιμοποιώντας την περίπτωση Μουρούτη, προβάλλουν τις ιατρικές μεθόδους χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας ως τη μόνη θεραπεία του καρκίνου, κατηγορώντας τις εναλλακτικές. Μάλιστα αναφέρονται σε μια συγκεκριμένη περίπτωση μιας καρκινοπαθούς που πέθανε γιατί δεν έκανε συμβατική αγωγή χημειοθεραπείας κι άκουσε τον Μουρούτη.

Kι εδώ αναλαμβάνουν επικουρικό έργο και τα διάφορα παπαγαλάκια, που αναδημοσιεύουν το «Αν άκουγε τους γιατρούς, θα ζούσε…», που δεν έλειψε και από δημοσίευμα της φίλης τους Λίνας Γιάνναρου στην Καθημερινή. Ειλικρινά, πείτε μου τώρα, πάλι κανιβαλίζετε όπως στην περίπτωση του βρέφους που πέθανε γιατί δεν είχε εμβολιαστεί, αφού δεν ήταν καν σε ηλικία εμβολιασμού; Πάτε και κουρδίζετε την μάνα που έχασε την κόρη της και την χειραγωγείτε να βάλλεται, όχι κατά του Μουρούτη μόνο, αλλά κατά όλων των εναλλακτικών μεθόδων. Στήνετε show on camera με τη γυναίκα να κλαίει κάνοντας ψυχολογική χειραγώγηση;

Γιατρός ΔΕΝ είμαι, αλλά λίγο μυαλό το διαθέτω και ρωτάω: Πόσοι καρκινοπαθείς έκαναν χημειοθεραπεία και πέθαναν; Γιατί δεν πάτε στους συγγενείς τους να τους κάνετε να κλάψουν και να τους πείτε ότι αν είχαν ακολουθήσει άλλη θεραπεία ΊΣΩΣ – ΄ΙΣΩΣ λέμε – και να είχαν σωθεί; Και σας έχω έτοιμη περίπτωση:

Θανάσης Τριαρίδης: Ο καρκινοπαθής γιατρός που το πρωί έκανε χημειοθεραπείες & μετά έμπαινε στο χειρουργείο να χειρουργήσει τους ασθενείς του δεν άντεξε – «Έφυγε» στα 47 του δίνοντας το παράδειγμα…

Έφυγε από τη ζωή στα 47 του χρόνια, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ο γιατρός του Θεαγενείου Θανάσης Τριαρίδης.

Ο γιατρός που την τελευταία δεκαετία δημιούργησε έναν ιδιότυπο αστικό θρύλο, «έναν υπερ-ήρωα της ιατρικής». Ο άνθρωπος με τη μαγνητική προσωπικότητα,την εμμονική ανιδιοτέλεια, που ήξερε τη μυστική συνταγή για το χάπι κατά του Φόβου.

Είναι ο καρκινοπαθής γιατρός του Θεαγενείου που το πρωί έκανε τις πιο βαριές χημειοθεραπείες και αμέσως μετά έμπαινε στα χειρουργεία να χειρουργήσει τους ασθενείς του. [… πηγή]

Πόσο γελοίοι είστε, μα τω Θεώ, δεν ξέρω… Πόσο εύκολα βρίσκετε τρόπο να στρεβλώνετε την πραγματικότητα και να κόβετε την Αλήθεια και να την ράβετε στα δικά σας μέτρα και σταθμά! Ξαναλέω, γιατρός δεν είμαι, γι’ αυτό και δεν θα πω ποτέ σε κάποιον καρκινοπαθή κάνε αυτό ή εκείνο. Η δική μου δουλειά, το δικό μου έργο είναι να ΜΗΝ υπάρχουν τόσοι καρκινοπαθείς, ενημερώνοντας, όσο μπορώ και στο μέτρο του δυνατού, τον κόσμο για όλες εκείνες τις πιθανές ή σίγουρες αιτίες καρκίνου.

Ξέρω τι είναι ο καρκίνος και πως θεραπεύεται; Μπορεί και να ξέρω, μπορεί και όχι. Κανείς σας δεν θα το μάθει. Δεν έχω απολύτως καμία εξουσιοδότηση από Θεό ή άνθρωπο να θεραπεύσω καμία αρρώστια, μη δε του καρκίνου εξαιρουμένου. Έχω όμως δικαίωμα να λέω ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να επιλέγει πως θέλει να ζήσει ή να αρρωστήσει, τι να κάνει το σώμα του και το πνεύμα του, και για να έχει γνώμη, δικαιούται να έχει γνώση. Γνώση σε όλα τα επίπεδα και χωρίς παρεμβολές συμφερόντων.

Τελειώνοντας, να θυμίσω το εξαίσιο ρητό Η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει όχι μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια.

Δυστυχώς, ουδείς εκ των εμπλεκόμενων στη διαμάχη δεν πληροί τις προϋποθέσεις της εικόνας…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη